Kako perem perilo na okolju prijazen način?

Pravijo, da je dobro, da med samoizolacijo ohranimo neko rutino. Da to pomaga pri ohranjanju mentalnega zdravja. Veliko stvari je, ki jih trenutno ne moremo početi, pa čeprav so bila prej nepogrešljiv del naše vsakdanje rutine, so pa določeni opravki, ki nam kljub karanteni ne uidejo. Med njimi je seveda tudi vzdrževanje neke osnovne higiene sebe in doma, v katero spada pranje perila.

Pranje ni moje najljubše opravilo ever. No, saj nobeno od gospodinjskih opravil ni. Še najraje se trenutno spravim vrtičkat ali kaj zanimivega skuhat, sicer pa sem bolj kot ne v mrož-na-hrbtu-na-skali-na-soncu razpoloženju. Vseeno, perilo je treba kdaj pa kdaj oprat in seveda to najraje naredim na najbolj okolju prijazen način, kar se da – ker zakaj pa ne?

Mislim, da lahko k bolj “zeleni” rutini pranja pripomoreš že s tem, da ne pereš, če ni nujno potrebno. Ker ta “korak” odlično služi tudi kot podpiranje lenobe, ima pri meni bonus točke. V tejle objavi sem več napisala o tem, zakaj ni dobro prati prepogosto, pripravila pa sem tudi recept za sprej za osvežitev oblačil.

Zakaj bi morali oblačila prati manj pogosto (+ recept za deo sprej za oblačila)

Za pranje perila uporabljam pralne oreščke. Vem, da marsikdo nima najboljših izkušenj z njimi, ampak po mojih izkušnjah operejo čisto ok. Pet do sedem oreščkov daš v bombažno vrečkico, ki jim je običajno priložena, in to vrečkico vržeš direktno v boben pralnega stroja.

Oreščki popolnoma odstranijo vonj po potu, kar je meni osebno najbolj pomembno. Zasušene madeže pred pranjem podrgnem s trdim milom za perilo, sicer pa ne uporabljam nič drugega. Verjetno pa oreščki niso tako učinkoviti, oziroma časovno ne prideš skozi, če imaš več kosov močno umazanih oblačil, ki jih je treba drgniti z milom. Pri meni se samo občasno pojavi kak madež, običajno od kuhanja. V tem primeru obstajajo naravni detergenti, ki jih lahko kupiš v kartonski embalaži ali na rinfuzo.

Dodano 10. maja 2020: Pogosto se mi je zgodilo, da so bila črna oblačila po pranju polna kratkih belih dlakic, najbrž od kuhinjskih krp in pralnih bambusovih brisačk. Pred kratkim pa sem zasledila, da ta problem lahko rešiš s skodelico belega kisa. Pred pranjem sem ga nalila v predalček za detergent in moram reči, da deluje. 🙂

Pralni oreščki

Oreščki so super. Biorazgradljivi, 100% naravni in lahko jih uporabiš večkrat (nekaj oreščkov v vrečkici zdrži pet, šest pranj, nekje sem zasledila, da jih lahko uporabiš tudi do 30-krat!), kar je bolj okolju prijazno od večine detergentov, ki so danes na voljo. Po pranju jih lahko daš na kompost ali (predvidevam) v bio odpadke. Všeč mi je tudi cena – pol kilograma oreščkov stane nekaj več kot 10 evrov in zadostuje tudi za do 240 pranj. Super so za občutljivo kožo.

Opazila sem, da ima zaradi oreščkov mokro, oprano perilo nekoliko nenavaden, kiselkast vonj, ki pa ga na suhih oblačilih ne zaznam. Ko se posušijo, imajo zelo nevtralen vonj, oziroma ga sploh nimajo – in točno tako mi je tudi všeč. Ravno zaradi tega tudi ne uporabljam mehčalca, pa tudi z mehkobo perila nimam nobenih težav.

Zasledila sem pritožbe, da zaradi pra