Veganski jogurt | Recept, low waste

Eden mojih najsrečnejših trenutkov, odkar živim po zero waste načelih in ne jem živalskih produktov, je bil, ko sem v Rifuzlu v Ljubljani našla Vegankin sojin jogurt v povratnih steklenih kozarcih. Ja, tako malo je treba, da je tale otrok zadovoljen.

Na žalost je Rifuzl in s tem jogurt od mene oddaljen dobrih 45 minut z avtom v eno smer in voziti se vsake tri dni po nove tri jogurte (imajo precej kratek rok uporabe, ker so čisto naravni) ni ekološko, čeprav bi se s tem izognila plastični embalaži.

Okus veganskega jogurta je po svoje podoben okusu navadnega jogurta (zame najboljši približek je sojin), po svoje pa ne. Veganski jogurt ima tisto kislo osvežilnost, ki je bila meni všeč pri navadnih, mlečnih jogurtih, in če lahko to kislo osvežilnost dobim brez krutosti do živih bitij, sem takoj za.

Izdelave veganskega jogurta sem se malo bala, čeprav sem si pred veganstvom “taprav” jogurt kar nekaj časa delala sama. Pred časom sem se vendarle odločila poskusiti. Tokrat z domačim ovsenim mlekom in “starterjem” iz sojinega jogurta. Se to da? Kratek izlet po Googlu me je prepričal, da se. (NE DA SE.)

Fail … 

Najprej je bilo treba narediti ovseno mleko. Delala sem ga po telem receptu – brez sladkorja, soli in precejanja. Po celi noči, ki so jo moji jogurti preživeli v pečici, me je zjutraj pričakal zelo žalosten prizor – kozarčki, polni neke ločene brozge, jogurta pa nikjer. Vse skupaj je bilo žal samo za v smeti. 

… in uspeh.

Sem pa trmaste narave in želela sem poskusiti še enkrat. Za pomoč sem se obrnila na Facebook. In končno mi je uspelo! In to samo z dvema sestavinama: sojinim jogurtom in sojinim mlekom.

Še nasveti

Za izdelavo jogurta uporabljaj sojino mleko s čimmanj dodatki. Moje je bio iz Lidla in vsebuje poleg soje samo nekaj malega soli.

Šele, ko sem si za namen objave zapisala tale recept, sem ugotovila, da pravzaprav skorajda ne vsebuje natančnih mer. Mleko segrevaš do točke tik pred vretjem. Ga ohladiš do temperature, pri katerih lahko v njem ravno še dalj časa držiš prst in te ne opeče. V liter mleka daš nekaj žlic starterja. Če jogurt delaš zvečer, ga v prižgani pečici pustiš, dokler ne greš spat. Nato v ugasnjeni pečici čez noč. Tako da je odličen za tiste, ki težko sledijo receptom – jaz sem definitivno ena od njih.

Za nastanek jogurta je poleg jogurtove kulture potrebna tudi toplota – v hladnih pogojih jogurt ne bo uspel. Jogurt, ki ga želiš uporabiti kot starter, nekaj časa pred izdelavo domačega jogurta vzemi iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. 

Nekje sem nekoč prebrala, da jogurt ne bo uspel, če pride v stik s kovino. V sili sem ta nasvet že prezrla in ni bilo nobenih težav. Vseeno pa za vsak slučaj ohlajeno mleko raje prelijem v stekleno ali plastično posodo in starter vmešam s kuhalnico – da mu dam malo večji fighting chance. 🙂

Ne vem zakaj, ampak moj jogurt vedno pride iz pečice bolj tekoč od kupljenega starterja. Ampak se ne sekiram preveč. Vse naslednje runde imajo enako konsistenco – konsistenco tekočega jogurta.

Najboljše pri izdelavi domačega jogurta je, da ga lahko del uporabiš za izdelavo naslednje runde. Jaz uporabljam 250 ml steklene kozarčke od Valsoine “nutele” (odlični tudi za vsakdanjo uporabo, za pitje). Vedno naredim pet jogurtov – štiri za pojest, enega pa uporabim pri izdelovanju naslednje runde kot starter. Tako lahko v teoriji jogurt izdeluješ v nedogled. 


Veganski jogurt

Sestavine:

  • liter sojinega mleka
  • 4-5 žlic sojinega jogurta

Trajanje: En večer in eno noč; dejanskega dela je manj kot 5 minut

Sojino mleko na štedilniku segrevaj do točke tik pred vretjem. Konstantno mešaj, da se ne prime na posodo. Ko je mleko segreto, ugasni štedilnik in pusti, da se ohladi. Ohlajeno mleko prestavi v nekovinsko posodo in mu dodaj jogurt. Prižgi pečico na najnižjo možno temperaturo (45-50°C). Jogurt in mleko dobro premešaj in prelij v steklene kozarčke. Ne zapiraj jih, ampak jih naloži na pekač in postavi v pečico. 1-3 ure naj bo pečica prižgana, nato jo ugasni. Ne odpiraj do jutra (7-8 ur).

In to je to! Jogurt z veliko okusa, a brez trpljenja. <3 Kozarčke lahko zapreš in jih shraniš v hladilniku – zdržijo približno teden do dva, a jih bo verjetno zmanjkalo veliko prej. Pazi, da ne poješ vseh – enega si pusti za “seme”. 🙂

Uživaj v domačem veganskem jogurtu!


Pogosta vprašanja in odgovori

Od objave recepta sem prejela nekaj vprašanj in sem se odločila, da jih objavim, da bodo odgovori na voljo in v pomoč vsem. 🙂 Jih bom pa še sproti dopolnjevala, tako da, če vas še kaj zanima, kar vprašajte. 

Lahko jogurt pripravim iz kateregakoli mleka?

Če za starter uporabljaš sojin jogurt, naj bo tudi mleko sojino. Sem pa na spletu videla že veliko receptov z drugimi mleki (in različnimi starterji), a jih nisem preizkusila, tako da ne morem govoriti o njihovi zanesljivosti.

Kaj pa, če doma nimam jogurta?

Kot starter lahko uporabiš tudi probiotične kapsule. Ponovno, nisem še preizkusila, a dosti jih dela jogurt na ta način, tako da verjetno deluje. Ko ga enkrat imaš, pa je najbolj enostavno, da v naslednjih rundah za starter uporabiš kar jogurt.

Lahko naredim jogurt brez segrevanja mleka?

Da se jogurt naredi, mora biti več ur v toplem okolju. Bakterije, ki mleko spreminjajo v jogurt, namreč pri nizkih temperaturah niso aktivne. Ravno tako temperatura ne sme biti previsoka, saj potem odmrejo. Brez termometra je najbrž lažje mleko segreti skoraj do vrelišča in ga nato ohladiti na primerno temperaturo, kot ga ravno prav segreti. Poleg tega visoka temperatura uniči druge nepridiprave, ki se lahko prikradejo v jogurt in mu skrajšajo življenjsko dobo.

Lahko uporabim domače sojino mleko?

Večina sojinih mlek v trgovinah ima preveč dodatkov, da bi lahko iz njih delali jogurt. Idealno je, da v mleku ni drugega kot soja in voda, tako da je domače sojino mleko v tem primeru prej prednost kot ovira. 🙂

Kaj pa, če nimam dostopa do pečice?

Tudi brez pečice lahko narediš odličen jogurt. Kozarčke s še toplim jogurtom zavij v odejo, dodaj steklenico (ali plastenko) ali dve vroče vode in vse skupaj postavi zraven radiatorja ali pod namizno lučko, poleti pa ven, na sonce. Čez noč lahko radiator ali lučko tudi ugasneš, vendar naj bo v prostoru še vedno toplo.

Koliko jogurtov naj naredim naenkrat, da se mi ne bodo pokvarili?

Domač jogurt v hladilniku zdrži najmanj en teden. Trenutno eksperimentiram in bom enega pustila v hladilniku dva tedna, da vidim, kakšen bo. Vsekakor je zaradi porabe energije fajn, da jih naenkrat narediš čimveč. Tudi z vidika časa – izdelava desetih jogurtov traja enako dolgo kot izdelava petih, torej zakaj ne?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.