Greta kot katalizator za nesoglasja

Greta Thunberg. Šestnajstletni fenomen, ki je v izjemno kratkem času postal znan po celem svetu. Deklica, ki je požela ogromno občudovanja, nemalo pa tudi kritike in očitkov, da je lutka, prodana, izkoriščana.

Ravno danes me je spet pogrelo, ko sem pod eno objavo o Greti na fb brala komentarje, ki se kar ne nehajo in ne nehajo. Eni jo kujejo v zvezde, drugi bi jo živo zakopali. In pri vsem tem pričkanju imam ves čas občutek, da pozabljamo na nekaj pomembnega.

Greenwashing ali kako nam “eko” podjetja perejo možgane

Brez skrbi.

Ni namen tega zapisa, da te prepričam, kako je Greta fajn/grozna. Nekaj drugega želim povedat. 

Začela bom z opisom enega svojih osnovnošolskih spominov. Mislim, da je bilo pri uri zgodovine. Ne vem že več čisto točno, o čem je tekla beseda, ampak bilo je nekaj v povezavi s politiko. Tršica nam je predstavila zanimiv in realen pogled na včasih v nedogled nasprotujoče si politične pole: 

“Veste, sploh ni treba, da vse ljudi prepričaš v svoj prav. Dovolj je, če jih skregaš med seboj, ker lahko potem za njihovim hrbtom počneš, kar ti paše.” 

Dve povedi, ki sta mi tedaj svet prikazali v čisto novi luči.

Prepričana sem, da se nam nekaj takega dogaja tudi danes in da je Greta, s kakršnimkoli namenom je že prišla na sceno, postala katalizator za poglabljanje nesoglasij. Treba je bilo samo zasejati seme in počakati. 

In uspelo je.

Svet se zadnje čase ubada samo še s tem, ali je Greta “naštimana” ali ne. Medtem pa amazonski pragozd gori, smeti nas zasipavajo, ubijemo na milijone živali na leto in mislimo, da edina pot iz kolektivne depresije, v katero smo zabredli, pelje skozi denarnice in nakupovalne vreče, polne stvari. Tisti, ki so to krizo povzročili, pa še vedno delajo točno tisto, kar jim paše. Ker smo vso svojo emocionalno energijo dali v to, da drug drugega prepričujemo, da Greta je/ni fejk in dlje od tega ne vidimo.

PET MITOV ZERO WASTE ŽIVLJENJA IN ZAKAJ NE DRŽIJO + bonus mit

Ne rečem, kritična distanca do vsega je zdrava. Včasih pa nas lahko ravno ta kritičnost potegne v debate o malenkostih, zaradi katerih potem izgubimo pogled na širšo sliko. Samo toliko, v razmislek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.