Zakaj bi morali oblačila prati manj pogosto (+ recept za deo sprej za oblačila)

Navajeni smo, da oblačila peremo po vsakem nošenju. Pa je to res potrebno? 

Namen pranja je, da z oblačil odstranimo umazanijo in neprijeten vonj. Ampak, kako pogosto damo v pranje oblačila, ki ne smrdijo, niti niso vidno umazana?

Podaljševanje časa med pranjem pomaga podaljševati tudi življenjsko dobo oblačil, saj pralni in sušilni stroj obrabljata material, ki se zato prej začne trgati. Če želiš svojo najljubšo majčko obdržati dlje, ji zato privošči manj pranja kot običajno. To ne pomeni, da si ogabna oseba – jaz svoje majčke perem nekje na dva do tri dni, kavbojke in ostale hlače pa gotovo ne pogosteje kot enkrat na mesec. In ne smrdim, brez skrbi.

Da poskrbim, da je temu res tako, si pomagam tudi z doma narejenim naravnim sprejčkom, ki zelo učinkovito odstrani neprijeten vonj. Tega povzročajo bakterije, ki razkrajajo pot, sprej pa je narejen iz dveh zelo učinkovitih antibakterijskih učinkovin – olja čajevca in vodke.


Deo sprej za oblačila

Za izdelavo lahko uporabiš najbolj poceni vodko na planetu; važno je le, da je vsebnost alkohola čim višja in da nima dodanih barvil, okusov in podobnega. Stekleničko z razpršilko z vodko napolni do vrha in dodaj nekaj kapljic naravnega olja čajevca. In to je to. Vodko lahko sicer tudi razredčiš z navadno vodo, ampak to zmanjša učinkovitost spreja. Uporabiš ga tako, da popršiš oblačilo (malo bolj na območjih, ki so posebej dovzetna za neprijeten vonj).

Alkohol hitro izhlapi in za seboj ne pusti nobenega vonja, ostane samo prijeten vonj po čajevcu, katerega intenzivnost je odvisna od količine uporabljenega olja. Jaz že nekaj minut po uporabi na sebi sploh ne zaznam vonja po alkoholu, najbolj ziher pa je, če oblačilo obesiš na obešalnik, ga popršiš in pustiš čez noč.

* spreja ne uporabljaj na spodnjem perilu. 


Kaj pa še lahko storimo, da podaljšamo čas med pranji?

Osebna higiena. Naša oblačila se večine neprijetnega vonja navzamejo od nas in našega potu. Zato verjetno ni treba poudarjati, da s primerno osebno higieno lahko raztegneš čas, preden bo oblačilo zrelo za v pralni stroj.

Odstrani dlake in prah. S krtačko nežno nežno podrgni, da odstraniš dlake, lase, prah in drugo suho umazanijo.

Prezrači. Oblačilo konec dneva obesi na obešalnik in pusti, da se prezrači. Če je po dnevu nošenja zmečkano, ga odnesi s seboj pod tuš. Obesi ga nekam v bližino tuš kabine in para bo zravnala vse gubice. 

Preobleci se. “Šihtna” oblačila doma zamenjaj s tistimi za doma. Pižama all day, everyone?

Poleg manj pogostega pranja pa obstajajo še drugi načini, da ti bo oblačilo zdržalo dlje. Četudi ti oblačil ni treba prati po vsakem nošenju, je vseeno priporočljivo, da jih ne nosiš dva dni zapored. Še posebej to velja pri kosih z elastiko, kot so modrci, saj elastika potrebuje nekaj počitka, da se povrne v prvotno stanje. Podobno je priporočljivo tudi pri čevljih.

Kaj pa ti misliš o manj pogostem pranju oblačil? Povej nam na Facebooku ali Instagramu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.