lazanja

Veganska lazanja s tofujem in zelenjavo

Zadnjič sem v službi iskala eno objavo na fb in čisto naključno se mi je na ekranu pojavila lazanja. Noro se mi je zaluštala in vedela sem, da si jo moram v prihodnjih dneh privoščiti za kosilo.

V mojih predveganskih časih sem lazanjo jedla kar pogosto – največkrat polnjeno s koruzo, grahom in bučkami ter prelito s kremastim bešamelom, ki se je v pečici povrh lepo zapekel.

Ker noben, res noben kulinarični užitek ni vreden trpljenja, ki ga prinašata mesna in mlečna industrija, sem se odločila zadevo veganizirati.

Tatarc | zero waste, vegansko

Priznam, da večino časa ne kuham z največjim veseljem in da se bolj kot med lonci znajdem s kakšnim orodjem v roki, zato me je bilo tele lazanje kar precej strah. Tudi zato, ker je nisem delala še nikoli in ker mi je Jure že po telefonu povedal, da je na smrt lačen in mu res nisem privoščila, da bi si moral po službi še kuhat.

Pogumno sem se lotila priprave in končni rezultat je bila res perfektna lazanja, ki me je presenetila v več pogledih. Za prvič mi je res dobro uspela.

Veganstvo – moja izkušnja | Odgovori na najpogostejše argumente proti veganstvu

Samo eno me moti pri tejle lazanji – dejstvo, da ni 100 % plastic free. Ampak je pa narejena brez krutosti, brez trpljenja živih bitij in tudi to šteje. Še vedno se v 99 odstotkih izognem nakupu česarkoli, kar je pakirano v plastično embalažo, pri veganskem siru pa sva z Juretom sklenila kompromis in ga kupujeva v največji embalaži, ki je na voljo – 2,5 kg. Kaj češ, nisva popolna, se pa trudiva.

Za čisto plastic free varianto lazanje lahko izpustiš sir, tofu, ki v bistvu služi temu, da v omako doda nekaj teksture, pa pripraviš doma ali nadomestiš s cvetovi cvetače ali brokolija.

 


Najboljša veganska lazanja na svetu

Za 4 normalno lačne oziroma dva ZELO lačna:

  • 300 g bučk
  • 9 listov testenin za lazanjo
  • 70 g veganskega sira
  • 350 g paradižnikove omake
  • 200 g navadnega tofuja
  • Sol

Tofu razdrobi na majhne koščke in ga nahitro popeci na ponvi (lahko dodaš malo olja, ni pa nujno). Tofuju primešaj omako – če je kaj ostane v kozarcu, ji prilij deci vode, zapri kozarec, ga pretresi in vlij v ponev. Segrevaj na majhnem ognju, dokler ne izpari nekaj tekočine. Občasno premešaj. Po okusu dosoli.

Tačas bučke nareži na tanke lističe. V pekač naloži eno plast testenin za lazanjo – če uporabljaš tak pekač kot jaz, lahko noter brez problemov zložiš tri liste, enega zraven drugega. Na testenine zlij tretjino omake in jo enakomerno razporedi po pekaču. Čez naloži eno plast bučk (polovico vseh). Sledi druga plast testenin, omaka in še enkrat bučke. Končaj s tretjo plastjo testenin in preostalo tretjino omake, čez pa naribaj še sir. S kuhalnico narahlo premešaj sir in omako – če bo sir deloma prekrivala omaka, je manj možnosti, da se bo v pečici zažgal.

Postavi v ogreto pečico na 165 stopinj za 45 minut. Lazanja je končana takrat, ko lahko z nožem brez težav predreš vse tri plasti testenin.

Postrezi s svežo solato. Ostanki te bodo (teoretično) počakali do naslednjega dne, lahko pa jih tudi zamrzneš.

Katere so pa tvoje najljubše sestavine za perfektno vegansko lazanjo? Zaupaj nam na Facebooku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.