“Zero waste” izdelki, ki jih ne uporabljam

Odkar se je okoljevarstvo premaknilo z obrobja v naš vsakdan, izraz “zero waste” pa je dnevno na ustih vsakega politika in self respecting medija, je, razumljivo, noro narasla tudi ponudba pripomočkov za življenje brez odpadkov. 

To dejstvo me izredno veseli, saj to pomeni, da danes lahko že skoraj brez težav najdemo ekološke alternative vsakdanjim izdelkom – ravno zadnjič me je razveselila novica, da so v moji najljubši low waste trgovini dobili wc papir brez plastične embalaže. That being said, obstajajo neplastični, okolju prijazni izdelki, ki pri meni niso našli svojega mesta.

5 začetniških napak, ki jih delajo zero wasterji

 

Kovinske slamice.

To je bil eden mojih prvih zero waste nakupov. Pojavljale so se povsod in itak sem sama sebe prepričala, da jih nujno potrebujem. Ker tudi prej nisem veliko uporabljala slamic, mi res ni jasno, zakaj sem si jih takooo zelooo želela. So pa seveda odlična rešitev za tiste, ki slamico potrebujejo za pitje. 

Uprimo se prepovedi plastičnih slamic?

Kaj uporabljam namesto njih? Ničesar. Imam srečo, da sem zdrava in lahko pijem brez pripomočkov.

Fensi steklen kozarec.

Par dni po tem, ko sem se odločila, da se bom zavestno trudila za čistejše okolje, sem vkorakala v Kik (vidi ti to ironijo!) in zagledala steklene kozarce v obliki lobanj s pokrovi z luknjo za slamico. Skoraj sem dol padla in takoj kupila enega sebi in enega Juretu. Danes eden čepi v škatli, drugi pa na balkonu, kjer ga je Jure pustil po tem, ko je z njegovo pomočjo iz sobe rešil pajka. Ko se bova preselila, tadva kozarca sicer vidim v uporabi za pitje, definitivno pa ju ne bi pogrešala, če ju ne bi bilo. Hmm … mogoče pa v njiju posadim kako rastlino. 

Kaj uporabljam namesto njega? Doma navadne kozarce, za na pot pa kovinsko flaško.

Pralne blazinice za odstranjevanje ličil.

Te sem dobila v preizkus. Z njimi ni čisto nič narobe in za nekoga, ki uporablja ličila, so gotovo super način za izogibanje odpadkom. Je pa misel, da se bom nekoč spet začela ličit, verjetno ravno tako neverjetna kot tista spodaj v zvezi s kavo.

Kaj uporabljam namesto njih? Obraz si umijem z vodo in milom in ga popivnam z brisačo.

Lonček za kavo.

Ko sem hodila na faks, bi mi tak lonček prišel zelo prav. In tudi po faksu sem se še nekaj časa slepila, da bom nekoč ena tistih uber bizi on the go superžensk (hahahaha … ne), zato se mi je zdel lonček za kavo nuja. Moj je izdelan iz bambusa in kavčuka, ampak v vsej svoji biorazgradljivosti večino časa čepi v omari.

Kaj uporabljam namesto njega? Navaden keramičen lonček. Kave se poskušam izogibati, kar je, sploh, ko delam pozno v noč, naslednji dan težka naloga. Ko si jo, si jo skuham v pisarni in natočim v keramično šalčko, bambusov lonček, ki ima pokrov, ki odlično tesni, pa občasno uporabim kot mini kantico za bio odpadke. 

Pralni vložki.

Tudi vložke sem dobila v preizkus. Super so, ker so v primerjavi z vložki za enkratno uporabo cenejši (ne na kos, na cikel). A vseeno pri meni niso našli svojega mesta.

Pralni vložki Racman na preizkušnji | Zakaj so pralni vložki boljši od navadnih

Kaj uporabljam namesto njih? Menstrualno skodelico (Lunette, če smo natančni). Vložkov že od nekdaj ne uporabljam prav rada in čeprav so pralni vložki iz blaga v vseh pogledih boljši od tistih za enkratno uporabo, ostajam zvesta skodelici, ker mi pač ta enostavno bolj ustreza.

Ne glede na to, da meni osebno ne pridejo prav, pralne vložke kot ekološko in cenovno ugodno alternativo izdelkom za enkratno uporabo zagotovo priporočam vsem, ki jim skodelica iz takšnih in drugačnih razlogov ne sede oziroma želijo poleg skodelice še nekaj ekstra zaščite.

Menstrualna skodelica | Moje izkušnje

Žvilc.

Skoraj vsi eko Youtuberji imajo vsaj en spork – še eden od izdelkov, za katerega sem samo sebe prepričala, da mi bo nekoč prišel prav. Moj lušten diy žvilc iz kokosove lupine mi je prinesel veliko veselja, ko sem ga delala, zdaj pa, tako kot vsi našteti izdelki, čepi v predalu. Mislim, da sem ga uporabila ravno enkrat.

Lesen pribor.

Isto kot žvilc – skoraj vsi low waste Youtuberji, ki jih spremljam, imajo kao potovalni set lesenega pribora. In tudi jaz sem sama sebe (kot zdaj že vemo, da znam) prepričala, da ga nujno rabim. Moj sicer ni nič posebnega, je ena tistih piknik variant za enkratno uporabo, ki sem jo domov prinesla z ljubljanske tržnice. 

Piknik brez odpadkov in krožniki, ki jih lahko poješ

Kaj uporabljam namesto pribora in žvilca: Da bom poštena, ni, da tega nikoli ne bi uporabljala. Včasih ju vržem v torbo, ko si za v službo spakiram malico, ki je ne moreš pojest z rokami (včasih uporabim razgradljiv pribor za piknik, kar mi pač prej pride pod roko). Ampak bi lahko namesto tega čisto brez problema vzela pribor iz kuhinjskega predala. Tako da prav potovalnega pribora gotovo ne bi pogrešala, če ga ne bi imela.

Bee’s wrap.

Tega sem dobila pri Ekologih brez meja na srečanju eko blogerk par let nazaj. Izdelan je iz čebeljega voska, kar pomeni, da ni veganski, ampak imam ga še iz mojih predveganskih časov, zato bi ga seveda uporabila do konca, če bi mi prišel kaj prav. Danes se dobi različice iz veganskih voskov, po katerih pa vseeno nimam potrebe. 

Kaj uporabljam namesto njega? Malico si spakiram v lunchbox, če je kaj takega, kar bi se lahko polilo, pa v steklen kozarec s pokrovom.

Še enkrat, ti izdelki se mi ne zdijo slabi, so pa, vsaj zame, nepotrebni. Česa pa ti ne uporabljaš, čeprav bi kot ‘zerowaster/ka’ moral/a? 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.