Praznovanje rojstnega dne

Dobro jutro! Danes sem med brskanjem po starih fotografijah (uganeš, kdo se je končno odločil, da si bo avtomatiziral shranjevanje fotografij v oblak?) našla tele štiri, ki jih nujno moram deliti s teboj.

Že kar nekaj časa se spravljam pisati objavo o rojstnodnevnih srečanjih s čimmanj odpadki. Zakaj se nisem lotila prej? Priznam, odkar imam službo, ki vključuje veliko pisanja (novinarji pač), mi za blog zmanjkuje energije. Sem pa očitno s pomladjo tudi jaz dobila nov zagon in obljubim, da se bom potrudila s pogostejšim objavljanjem.

Anyway, rojstni dnevi. Glavna skrb vsakogar, ki za svoj rojstni dan k sebi ali kamorkoli povabi svoje bližnje, je, kako ustreči željam vseh. Kot nekoga, ki ob nobeni priložnosti ne kupuje izdelkov živalskega izvora in se poskuša izogibati embalaži za enkratno uporabo, me je to, priznam, precej skrbelo.

Low waste, vegan rojstni dan

Kaj smo jedli? Želela sem, da na svoj račun pridejo tako ljubitelji sladkarij kot tisti, ki jim bolj sede slano. Predvsem smo imeli veliko svežega sadja in zelenjave (lubenica, jabolka, melona, korenček, avokado, paradižnik), doma pripravljene namaze/omake. Pikapolonice so narejene iz prerezane polovičke češnjevca in četrtinke črne olive, položene na s humusom namazan kreker. Spodaj so palačinke, namazane z na olju prepraženo špinačo in čebulo, narezane na kolute. Žličke so iz istega testa kot krekerji (moka, voda, sol, semena). Mafini so izdelani iz moke, vode, olja, sode bikarbone, sladkorja in banan, čokoladna fontana pa je sposojena. Pili smo vodo z meto in limono ter domač jabolčni sok, ki smo si jih nalivali iz sposojenih vrčev. Od alkohola mislim, da smo odprli le domače borovničke, ostalo, kar sem tudi izbrskala iz domače omare, je ostalo bolj kot ne nedotaknjeno. Za namaze smo uporabljali razgradljive nože iz Ekopiknika, njihova je tudi užitna skledica, v kateri so krekerji in ki mi je ostala od piknika brez odpadkov. Krožniki in kozarci so iz domače omare, ker RES ni potrebe po plastiki in priboru za enkratno uporabno.

Piknik brez odpadkov in krožniki, ki jih lahko poješ

Ne pravim, da so to jedi za perfektno zero waste vegansko praznovanje rojstnega dne. Vsem verjetno to, kar smo imeli na mizi mi, ne bo odgovarjalo, ker doma enostavno nimajo sestavin za pripravo. Svetujem, da najprej pobrskaš po omarah, nato pa v trgovini ali na tržnici poiščeš, kaj vse lahko dobiš brez embalaže in izhajaš iz tega.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.