Vegan Baileys

You guyssss.

Kdo od vas je že poskusil veganskega Baileysa? Jaz sem ga prvič okrog novega leta in mislim, da je to moja nova najljubša pijača. 

Seveda bi ta ljubezen težko preživela dejstvo, da ena steklenica v trgovini stane nekaj čez 26 evrov. Na srečo sem našla recept za domačega veganskega Baileysa, ki ga z veseljem delim z vami.

Ko se s svojimi kolegi nevegani dobimo na pijači, me skoraj vedno kdo vpraša, zakaj alkohol ni veganski. Priznam, da tudi jaz dolgo nisem vedela, da velik del alkoholnih pijač ni vegan friendly. Na hitro: kot sestavina se v pijači večkrat znajdejo mlečni izdelki, mleko in drugi, v postopek izdelave pa so pogosto vključeni tudi gelatina, beljaki, školjke in snovi iz ribjih mehurjev. Te sestavine se uporabljajo za filtriranje nečistoč iz pijače. (vir: Barnivore ← kjer lahko preverite tudi, katera pijača je veganska). Navaden Baileys kremni liker vsebuje smetano, zato seveda ni veganski. Žganja (viski, vodka, šnops itd.) so veganska, razen, če je na steklenici izrecno napisano, da vsebujejo kakšno nevegansko sestavino.


Veganski Baileys

  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • 6 jušnih žlic močne kave
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • 1 dl Jamesona

: cca 5 minut 

Vse sestavine zmešaj v blenderju ali s paličnim mešalnikom – alkohol dolij čisto na koncu. Če uporabiš polnomastno kokosovo mleko (takšno, kjer na vrh plava strjena plast “smetane”), ga pred dolivanjem alkohola nahitro segrej na zmernem ognju, da se smetana porazgubi.

Najboljša lastnost domačega veganskega Baileysa je seveda cena. V trgovini stane nekaj čez 26 evrov, domača verzija pa je po moji oceni stala približno 6 – seveda preračunano glede na količino vsake uporabljene sestavine. Še ena odlična lastnost je to, da natanko veš, kaj je v njem (v mojem primeru fairtrade kava in kokosovo olje). In še ena super lastnost je, da lahko količino vsake sestavine prilagodiš svojemu okusu. Ti ne paše kokosovo mleko? Namesto njega uporabi ovseno. Želiš v likerju več ali manj alkohola? Ni problema! V glavnem, vse je po želji (vendar, če nadomeščaš kokosovo s kakšnim drugim rastlinskim mlekom, priporočam, da uporabiš še nekaj veganske smetane, da bo liker obdržal kremasto teksturo).

Baileysa hrani v hladilniku. Ne vem, sicer, koliko časa zdrži, ker, who are we kidding, pol litra gre v nekaj urah. :D. Ampak v ostalih receptih, ki sem jih gleda, piše, da ga lahko imaš v hladilniku kakšen teden. Če v receptu uporabiš polnomastno kokosovo mleko (tisto, ki ima na vrh strjeno plast), je dobro, da liker pred uporabo nekaj časa odsedi na sobni temperaturi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.