Tatarc | zero waste, vegansko

Ahh, tatarc. Si lahko predstavljaš praznike brez njega?

No, prazniki so bili in so šli, tatarca pa si lahko še vedno privoščiš. Pa veš, da imaš lahko verzijo tatarca tudi brez sestavin živalskega izvora? Vem, da smo ob posebnih priložnostih (za praznike še posebej) navajeni, da je miza bogato obložena z različnimi mesninami, ampak, zakaj ne bi letos malo presekali rutino in pocrkljali planet, sebe in živali z bolj prijazno različico? Dober je, obljubim.


Veganski tatarc

Sestavine:

  • 400 g ajde
  • pol čebule
  • 3 stroki česna
  • 5 sušenih paradižnikov
  • 5 kaper
  • 5 listov peteršilja (s steblom)
  • mala žlička paprike v prahu (po želji)
  • mala žlička gorčice
  • 2 kisli kumarici
  • žlica olivnega olja

:  15 minut (+ 1 ura v hladilniku)

Ajdo kuhaj v slani vodi med 10 in 15 minut, nato jo odcedi. Medtem ko se ajda kuha, s paličnim mešalnikom v skledi zmiksaj vse sestavine, razen paprike v prahu. Vmešaj še ajdo in papriko v prahu in spet vse dobro zmiksaj s paličnim mešalnikom. Skledo postavi za eno uro v hladilnik, da se tatarc ohladi.

Domačega tatarca namaži na popečen kruh, embalažo sestavin pa ponovno uporabi – vrečko, v kateri je bila ajda, razreži in nanjo piši nakupovalne sezname, kozarčke pa operi in vanje vloži domačo marmelado ali jih uporabi za izdelavo rastkov za najmlajše. Preverjeno so zelo popularno darilo. 

Ena taka kratka, ampak sladka objava za tole hladno ponedeljkovo jutro. Naj ti tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.