Spa večer brez odpadkov

Prejšnji ponedeljek je bil zame precej zanimiv (in nervozen, da ne omenjam nervozen) dan, saj sem bila prvič v življenju gostja v televizijski oddaji. Ker je bila to precej posebna priložnost, sem želela bit malo ekstra, zato sem si za nedeljski večer pred oddajo privoščila en tak mini domači spa.  

Čiščenje obraza

Predlog: če želiš umivanje narediti vsaj malo bolj okolju prijazno, namesto tekočih mil izberi trda mila. Ta po podatkih študije, izvedene leta 2009, za proizvodnjo potrebujejo petkrat manj energije kot tekoča, poleg tega pa niso (nujno) pakirana v okolju škodljivo plastiko in tudi porabljajo se počasneje. Trenutno imam še od prej za porabit cel kupček mil, ki sem jih dobila kot del raznoraznih daril, tako da počasi porabljam zalogo. Ko pa jih bo zmanjkalo, si bom gotovo kupila eno od organskih, veganskih trdih mil, ki jih je tudi pri nas na trgu že kar nekaj in ki so pakirana v minimalno (in večinoma biorazgradljivo) embalažo – recimo Dr. Bronners, ki je na voljo v spletni trgovini Okay.

Maska in piling

Pred kratkim sem izkoristila Lushevo pobudo, kjer ti za 5 očiščenih plastičnih embalaž podarijo masko za obraz po tvoji izbiri – izbrala sem si borovničevo masko, ki je veganska in po kateri je moja koža super mehka. Mimogrede: embalaže vzorčkov ne štejejo ampak iz ljubezni do narave shrani in nesi nazaj tudi te. Če ne bi v hladilniku imela že pripravljene maske, bi si jo sama naredila iz kombinacije naravnih sestavin, kot so banane, avokado, jagode, ovseni kosmiči, kis, kava in podobno. No, če bi se mi dalo. 😀

Ker imam probleme z izjemno suho kožo, ki se rada lušči, so redni pilingi pri meni skoraj nuja, še posebej takrat, ko vem, da bom imela na sebi puder (in v ponedeljek sem ga res imela). Kaj uporabljam za piling? Kakor kdaj – lepota zero waste življenja je tudi v tem, da nisi vezan na določen izdelek ampak uporabljaš tisto, kar ti je v danem trenutku na voljo.

Včasih tako piling naredim s kavno usedlino, ki res lepo zmehča kožo. Včasih si obraz po umivanju pač malo bolj na grobo obrišem z brisačo. Zadnje čase pa mi je za ta namen zelo všeč naravna, biorazgradljiva gobica Loofco, ki sem jo dobila v spletni trgovini Okay. Gobica je izdelana iz rastline, imenovane lufa, in ko je suha, je groba ko hudič – ko sem na nogi z njo poskusila naredit suhi piling, so se mi še par dni poznale praske. Ko jo zmočiš, pa postane res mehka in je super tudi za nežno kožo na obrazu, zato sem jo uporabila v nedeljo. Pa posuši se res izredno hitro, glede na to da je na otip precej debela.

Hidracija obraza …

Kokosovo olje je eden bolj vsestransko uporabnih izdelkov, kar jih poznam. Poleg občasnega kuhanja ga uporabljam za nego suhih las, kot masko za suho lasišče, kot kremo za roke in stopala in seveda kot način, da koži na obrazu povrnem potrebno vlago (kot že omenjeno, reeees suha koža). Ne glede na to, ali imam doma rafinirano ali nerafinirano kokosovo olje, si ga en košček raztopim na dlani in ga vmasiram v kožo na obrazu in tudi v tiste dele, kjer se mi začne lasišče. Enako sem uporabljala tudi že karitejevo in kakavovo maslo, vse na enak način in z enakim učinkom.

… in las.

Tudi moji lasje občasno potrebujejo posebno nego. Običajno se mi z njimi niti ne da preveč ukvarjat, ker jih večinoma itak nosim spete v figo. V ponedeljek semimela spuščene, zato sem se jim spet morala malo posvetiti. Kot vedno sem jih umila s trdim šamponom (ki jih danes lahko dobiš že skoraj povsod). Mokrih las nikoli ne češem (me kar zmrazi, ko se spomnim na tisti plink plink, ko se lasje lomijo). Posušila sem jih s fenom, nato pa konice namazala s kokosovim oljem.

Soda za bele zobe

Za umivanje zob na dnevni bazi uporabljam zobne tabletke in leseno zobno ščetko, po potrebi (a ne več kot dvakrat na mesec!) pa jih zdrgnem s ščetko, namočeno v mešanico sode bikarbone in (spet) kokosovega olja. Soda bikarbona je sama po sebi preveč abrazivna (besede mojega zobozdravnika), kokosovo olje pa je odlično za zdravje dlesni. Čeprav olje nekoliko omili abrazivnost sode, jo vseeno uporabljam kolikor poredko se da. Je pa res, res dobra za odstranjevanje zobnih oblog. RES dobra.

Spanec in veliko vode

Najtežji od vseh omenjenih podvigov je bil seveda ta, da bi se v noči pred oddajo dobro naspala – kar mi seveda ni ratalo. Ko vem, da me naslednji dan čaka nekaj pomembnega, pogosto zaspim le v primeru, da me s kolom po glavi, buške pa na meni ne izgledajo dobro. Vodo pa se itak vsak dan trudim piti v potrebnih količinah, tako da tu bistvenih sprememb ni bilo.

Tako, preverjeni nasveti za okolju prijazen negovalni večer za obrazek. Oddaja je uspela 100%, žal mi je le, da ne najdem posnetka, da bi si jo lahko ogledali tudi tisti, ki ste jo v ponedeljek zamudili. 🙁 Super zadovoljna sem bila tudi z masko, ker sicer ne nosim ličil, je bil en selfi nujno potreben.

Kako pa ti pred kakim pomembnim dogodkom poskrbiš za lepo kožo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.