Piknik brez odpadkov in krožniki, ki jih lahko poješ

Pretekli vikend smo si s prijateljicama za hišo v prijetni braslovški vasici organizirale pravi zero waste babji piknik.

Bila je vroča, sončna sobota. Pogrnile smo si prt in na plano privlekle kopico sadja in zelenjave, narezale smo kruh. V kozarec smo si vrgle vsaka rezino limone in jo prelile s hladno vodo izpod pipe. Naslednjih par ur je po travniku odmeval smeh in narejeno pričkanje ob igranju remija in preden smo se tega zavedle, se je sonček skril za obzorje in vztrajne ose, ki so jih premamile rezine sladkih hrušk in jabolk, so zamenjali črički, ki so kot zvočna kulisa še polepšali že tako čudovit večer.

Čeprav smo imele vsega dovolj, je manjkalo nekaj, kar je sicer ponavadi klasična “sestavina” vsakega piknika – plastika.

Vsak ima svojo predstavo o tem, kaj je piknik. Za nekatere je to roštilj affair, kjer se ob domači glasbi, ki prihaja iz naredi-sam ozvočenja ob pločevinki piva napokajo dobrot z žara, za druge pa odejica, pogrnjena v senčki pod drevesom, na kateri zvečer z najdražjim oz. najdražjo chillajo z rezino tortice in kakavom iz termoske. Za tretje nekaj vmes. Kakorkoli, v vsakem primeru lahko storimo veliko, da na piknikih narave ne nasmetimo s kupi plastike.

Izogni se plastiki.

Zate ne vem, ampak jaz s plastičnimi piknik zadevščinami nimam dobrih izkušenj. Krožnik velikokrat poči še preden hrano prineseš do mize, vilice se polomijo, nož se upogne, ko želiš z njim prerezati kako tršo hrano, da ne govorim o tem, kako zelo grozni so ti izdelki za okolje.

Nekaj nasvetov za zero waste piknik:

  • Sveža zelenjava, sadje in kruh, postreženi kar tako ali pripravljeni v obliki zanimivih sendvičev in sadnih solat so odlični načini, da se na pikniku izogneš plastiki. Ravno tako voda iz pipe, v katero lahko nekaj ur prej namočiš sadje, da se navzame okusa.
  • Če se bojiš za talepe kozarce, lahko na pikniku pijete iz kozarcev za vlaganje. V njih pa lahko postrežeš tudi solatke, enostavne sladice in kak dober domač namaz.
  • Če planiraš piknik, ki bo vključeval tudi peko na žaru, nikar ne kupuj  takšnega za enkratno uporabo. Če nimaš svojega žara, gotovo obstaja kdo, ki ti ga lahko za en dan posodi.
  • Pospravi za seboj: tudi, če uporabljaš biorazgradljive krožnike in pribor, jih nikar ne puščaj v naravi. Najbolje je, da vse odpadke odneseš s seboj in jih posortiraš v primerne kontejnerje za reciklažo.
  • Goste prosi, naj imajo s seboj kakšno posodo, v kateri bodo lahko po končanem pikniku odnesli ostanke hrane.

Krožniki/pribor za pojest?

Poleg čudovitih rozastih krožnikov, v katere sem se pred časom ob obisku secondhanda zaljubila na prvi pogled, smo si nekaj dobrot postregle tudi na krožnikih Eko piknik.

Njihova posebnost je, da so biorazgradljivi v pravem pomenu besede. Še več – krožnike lahko celo poješ, saj so izdelani iz ostankov mletja pšenične moke. Pribor je iz koruznega škroba. Poleg nas so navdušili tudi sosede, ki so večkrat prišli pofirbcat, kaj se dogaja, otroci, ki so se nam pridružili na pikniku, pa so ugotavljali, da če krožnik lomiš na koščke in ga pomakaš v zelenjavni namaz iz Hoferja, dobiš prav fajn prigrizek. Krožniki sam po sebi sicer nimajo nekega močnega okusa, mi je pa všeč, da se razgradijo tudi na domačem kompostu.

Krožnike lahko, če v njih postrežeš suho hrano, uporabiš večkrat (brez vmesnega pomivanja). Mokre hrane seveda ne prenašajo tako dobro, bodo pa gotovo zdržali kopičko ajvarja ali gorčice, pa tudi kak veganski golaž (tudi repete). Nožka in vilice so po uporabi zdržali še splakovanje s hladno vodo in jih bom ponovno uporabila, ko si bom naslednjič zunaj vzela kaj za jest.

Všeč mi je, da so krožniki in pribor po pošti prispeli brez vsakršne plastične embalaže, pakirani samo v karton. To je prednost pred lesenim priborom za piknike, ki je v trgovinah zapakiran v plastiko. Tudi cena se mi zdi čisto ok – krožniki stanejo med 28 in 33 centov za kos, nož ali vilčke pa 13 centov za kos. Za vse bralce strani Manj smeti – Manj skrbi sem zrihtala še kodo za 10-odstotni popust: ekopiknik2018.

Pogledat nas je prišel tudi en zelo firbčen muc.