Plant tour

Če bi mi kdo rekel, da bom enkrat imela doma mini džunglo, ne bi nikoli verjela. Veš, tisti ljudje, ki jim še kaktus crkne? No, to sem bila jaz. Na okenski polici so se mi žalostno sušili trije netreski, Jure pa je na vsak navdušen vzklik, da “mam novo rožico,” odgovoril z “boga rožica”.

Danes je moja soba precej bolj zelena in komaj čakam, da bom imela svoje stanovanje, da ga napolnim z listki, potaknjenci in “ornk” košatimi rastlinami.

Trenutno se, ker je tam najboljša svetloba, večina rastlinc drenja na okenski polici. Na desni so odrasle rastlince, na levi pa je rastlinski vrtec, kjer koreninijo mladički vseh vrst.

Potos. Potos be crazy. Že ene tri mesece je v vodi, ker ga vedno nekako pozabim posadit, pa ni videti, da bi mu kaj manjkalo. Še ena od mojih najljubših je (se mi zdi, da se tako reče) oslovska glava – zgoraj v flaški list, ki štrli najvišje v zrak. Nanjo sem res ekstra ponosna. Najprej je bila ena rastlina, ki je na sredini stebla začela gniti. Gnili delček sem odrezala in zgornji del dala v vodo, spodnjega pa pustila v zemlji. Oba sta preživela, čeprav sem zgornjemu delu enkrat še ponesreči odtrgala korenino. Ups. 

Nekaj rastlinc je svoje mesto našlo na moji pisalni mizi in lahko na njih spočijem oči, utrujene od gledanja v ekran.

Moja prvaprvaprva rastlina od teh, kar jih je na fotografijah, je aloja v terakotnem lončku. Ne, skrb za aloje mi res ne gre, sem pa v zadnjih par mesecih dobila še dve in zaenkrat se držita (nasveti?) Svetovne so mi tudi airplants oz. tilancije, ki ne potrebujejo zalivanja in zemlje, rade pa imajo občasno škropljenje in steklene bučke.

Najraje od vseh (čeprav jim ne tega povedat) imam tri: monstero, pilejo in spodnjega neznanca. Obožujem njegove majcene listke, ki se obračajo proti svetlobi. Imeti monstero je bila dolgo moja velika želja, zato sem od mamine sodelavke z veseljem sprejela zavrženko. Pileje se nakradla pri tašči. Revčka v kozarčku je moja mati ponesreči pokopala, ko je v lonček dosula zemljo, med izkopavanjem pa mu je odtrgala edini listek. Pa ni videti preveč jezen in že veselo dela nove.