100 OKOLJU PRIJAZNIH NASVETOV ZA VARČEVANJE | 4. del

Smo. Pregural’. Še zadnjih 25 nasvetov za okolju prijazno varčevanje. S tem se ta serija zaključuje, povezave do ostalih treh objav pa najdeš na dnu te objave. Here we go:

1. Kupuj iz druge roke. Ne morem verjeti, da to omenjam šele zdaj, ker sem bila prepričana, da sem to napisala že v prvem delu. Torej ja, oblačila, belo tehniko, elektroniko … Vse to se da pri nas dobiti iz druge roke. Kar je super, saj so nakupi iz druge roke cenejši, poleg tega pa to pomeni, da nečemu, česar se je prvotni lastnik naveličal, podariš novo življenje in se ne porabljajo materiali in energija za proizvodnjo nove stvari.

2. Izmenjuj. Poleg prodajaln iz druge roke se po Sloveniji pogosto odvijajo izmenjevalnice, kamor lahko prineseš tisto, česar ne potrebuješ, in to zamenjaš za »nove« stvari. Večinoma se izmenjujejo oblačila, včasih pa so tovrstne izmenjave bolj random in lahko prineseš, kar želiš. Ena od takšnih izmenjevalnic bo jutri v Trbovljah.

3. Ko se odločaš med napravo na baterije in tisto, ki jo moraš vklopiti v elektriko, izberi slednjo. V drugem delu serije sem pisala o tem, da uporabljaj baterije za ponovno polnjenje. Pri nekaterih napravah, na primer pri daljincih za TV, žal nimamo izbire. Velikokrat pa neka naprava obstaja tako v »električni« kot v »baterijski« različici. Če izbereš prvo, ti sploh ne bo treba kupovati baterij. Če potrebuješ prenosno različico in ne moreš za seboj vleči kabla, pa izberi že omenjene baterije za polnjenje ali napravo, ki jo lahko napolniš in nato uporabljaš.

4. Kupuj nepopolno sadje in zelenjavo. Sadje, ki je videti že nekoliko žalostno, v trgovini pogosto prodajajo po nižji ceni, čeprav z nijmi ni nič narobe. Malce mehkejše banane, na primer, so super za v smoothie, zelenjavo pa lahko zamešaš v omako.

5. V restavraciji ostanke odnesi domov. Z družino smo imeli nedavno v restavraciji tiho, a razgreto razpravo o tem. A nihče me ne bo prepričal, da je sramotno prositi, da ti ostanke obroka zavijejo za domov. V restavracijah pogosto na mizo dobiš obrok, ki je dvakrat tolikšen, kolikor lahko poješ. Ne vem, zakaj bi morala vso to hrano pustiti v restavraciji, če sem jo pa plačala. To ni znak revščine, to je znak pametnega ravnanja z denarjem in okoljem. Ko grem ven jest, imam skoraj vedno s seboj posodico za ostanke, če tam slučajno ne bi mogla pojesti vsega.

6. Pošiljaj e-razglednice. Če spadaš med tiste, ki še vedno z dopusta pošiljajo razglednice, premisli, ali ne bi bile mogoče razglednice, poslane preko maila, ravno tako dobre. Pri e-razglednicah lahko uporabiš svoje fotografije, nato pa v mail napišeš še kratek pozdrav. Tako prihraniš pri pošiljanju in posekanih je manj dreves. Pa še to: Meni je grozno težko dati stran vsa darilca, tudi razglednice, ki jih dobim od meni ljubih ljudi. Po drugi strani pa ne maram prahonabiralcev. Ne vem, kako je pri drugih, ampak meni bi z e-razglednico pošiljatelj prihranil veliko premlevanja in slabe vesti. 😊

7. Šolske učbenike si sposodi oziroma kupi rabljene. Tvoja osnovna ali srednja šola ima gotovo učbeniški sklad, v katerem si lahko izposodiš učbenike za vsa leta šolanja. Cena učbenikov iz sklada je samo delček cene novih učbenikov. Tudi delovne zvezke lahko kupiš na Bolhi – marsikdo prodaja zelo malo popisane. Jaz sem si delovne zvezke vsa leta gimnazije kupovala rabljene (in jih nato pogosto tudi nepopisane prodala naprej – hura za naš šolski sistem. -.- )

8. Sešij si blazinice za odstranjevanje ličil. V prvi objavi te serije sem ti svetovala, da prenehaš z uporabo ličil. In to še vedno podpiram! Jaz v tem vidim ogromno prednosti. Če pa še nisi čisto tam, lahko nekaj narediš vsaj pri odstranjevanju ličil. Potrebuješ staro brisačo ali kakšen drug mehak kos oblačila. Iz njega izreži enako velike kroge in po dva sešij med seboj.

Mimogrede, te blazinice lahko uporabiš tudi za odstranjevanje laka za nohte, vendar si jih raje sešij iz temnega blaga, saj se tako madeži na njih ne bodo preveč poznali.

9. Ličila odstrani s kokosovim oljem. Kokosovo olje je uporabno za OGROMNO stvari – z njim lahko kuhaš, ga daš na lase kot masko in z njim odstraniš ličila. Malo ga nanesi na zgoraj omenjeno blazinico in odstrani ličila kot bi jih s »pravim« odstranjevalcem.

10. Dobro skrbi za predmete, ki jih že imaš. Logično – če dobro skrbiš za tisto, kar že imaš, ti tega ne bo treba tako hitro zamenjati.

11. Obdrži podložene kuverte in manjše kartonaste škatle in jih uporabi za pošiljanje svojih paketov.

12. Odmakni pohištvo stran od radiatorjev. Radiatorji, ki jih zakrivajo zavese, pohištvo in drugi predmeti, počasneje ogrevajo prostor kot radiatorji, ki so nezakriti.

13. Posvoji, ne kupuj. Hišni ljubljenčki = life. Ampak medtem ko mi plačujemo nekomu, da na svet spravlja vedno nove mladičke, na tisoče živali na cestah ali v zavetiščih nima nikogar. Če si želiš ljubljenčka, stopi v stik z društvom za zaščito živali ali obišči zavetišče.

Moja mala (posvojena) zver.

14. Ne uporabljaj plastične ali aluminijaste folije. Folija je le redko nujno potrebna. Doma lahko hrano pokriješ s krožnikom, naokrog pa jo lahko prenašaš v posodah s pokrovom. Obstajajo sicer tudi nadomestki folije v obliki z voskom prepojenih kosov blaga, ki so lahko zelo uporabni, ampak meni so posode ljubše.

15. Peno za britje nadomesti s trajnostnimi rešitvami. Govorili smo že o kovinskih britvicah, zdaj pa ti priporočam še, da prenehaš uporabljati peno za britje. Jaz že več let uporabljam samo milnico (namilim si roke, jih podrgnem med seboj in namilim še recimo noge). Stari Grki so se pred britjem namazali z olivnim oljem, ki kožo poleg tega še navlaži in zmehča. Enako lahko uporabiš tudi že omenjeno kokosovo olje.


Podobne objave

16. Ne uporabljaj toaletnega papirja. Ja, točno to. Toaletni papir je pakiran v plastiko, poleg tega pa ga vsak dan porabimo precej veliko, kar pomeni konstantno porabljanje materialov in energije. Nekateri namesto toaletnega papirja uporabljajo mehke pralne krpe, zelo dobra ideja pa je tudi kakršnakoli oblika bideja, saj je umivanje cenejše, bolj okolju prijazno in vsekakor bolj higienično kot wc papir.

Samo povem: Jaz osebno (še) nisem tako daleč, ampak je pa to vsekakor korak, ki ga lahko narediš. 😊 Ko bom na svojem, bom v kopalnico definitivno poskušala namestiti sistem za umivanje.

17. Manj nakupuj. Spremeni svoje nakupovalne navade. Ljudje danes šoping tretiramo kot nekaj posebnega, kot nagrado ob posebni priložnosti, kot tolažbo, ko smo žalostni, kot družbo, ko smo osamljeni. Na žalost ta sreča hitro zbledi; ponavadi še prej, kot se vrnemo domov iz trgovine. Veliko trajnejše zadovoljstvo lahko pridobiš iz ustvarjanja lepih spominov in uživanja v zabavnih izkušnjah – sam/a ali v družbi.

18. Na zmenek pojdi – domov. Večerja v fensi restavraciji je prijetna izkušnja, vendar si lahko tudi doma privoščiš zabaven zmenek. Predlagam večer igranja iger (računalniških ali namiznih), posebno domačo večerjo in steklenico penine.

19. Starim oblekam podari novo življenje. Iz t-shirt yarna (majice, narezane tako, da dobiš tanek trak) lahko skvačkaš marsikaj, od nakupovalne vrečke do torbice. Obleko, narezano na trakove, lahko porabiš za privezovanje rastlin k oporam na vrtu. Dolge kavbojke, ki so se na kolenu strgale, lahko predelaš v kratke hlače.

20. Elastike za lase izdelaj iz hlačnih nogavic. Če si dolgolaska oziroma dolgolasec, veš, kako nujne so kvalitetne elastike. Če nogo hlačnih nogavic po širini narežeš na 3 do 4 cm široke kose, dobiš cel kup elastik, ki ne trgajo las, ne žulijo in se ne razvlečejo tako zelo hitro. Jaz svojo prvo elastiko iz hlačnih nogavic uporabljam že približno pol leta in čeprav nedvomno je razvlečena, še vedno služi svojemu namenu – zdaj jo pač večkrat ovijem okrog čopa ali fige.

Še dodatek: za elastike lahko pogledaš tudi po tleh. Kjer so ljudje, tam so izgubljene elastike. Pred uporabo jih daj v nogavico, jo zaveži in jo vrzi v pralni stroj, da se elastike operejo.

21. Ustvarjaj iz recikliranih materialov. Naj gre za praktične ali čisto okrasne projekte, DIY je zakon. Namesto, da se po material odpraviš v hobi trgovino, svojo ustvarjalnost uporabi že pri pri izbiri materiala. Sprehodi se po gozdu, poglej v smetnjak ali v secondhand trgovino. Iz kozarčka za vlaganje in stare hlačne nogavice (ostanka od izdelave elastik?) lahko izdelaš Rastka, navadno svetilko z Letgo pa lahko predelaš v magično lampo-luno.

22. Ne hodi v restavracije. Čeprav ostanke hrane lahko odneseš domov, so restavracije še vedno precej drage, sploh, če ješ zunaj večkrat na teden. Obroke za vsak dan si raje pripravljaj doma, obisk restavracije pa naj bo posebna priložnost – čeprav, kot piše v točki št. 20, lahko tudi posebne priložnosti praznuješ doma.

23. Kruh vtakni pod pipo. Tale nasvet sem našla pri eni mojih absolutno najljubših zero waste blogerk, Kathryn Kellogg iz Going Zero Waste. Če imaš doma že nekoliko postan kruh, ga lahko malce zmočiš, nato pa ga 30 sekund greješ v mikrovalovki. Spet bo postal hrustljav. Opozorilo: ta nasvet deluje samo, če kruh takoj po gretju tudi poješ. Če ga pustiš stati, bo kmalu trd kot kamen. And I mean it – kot. kamen.

24. Delaj svoje drobtine. Se ti je kruh posušil do te mere, da ni več užiten? Nareži ga na rezine, nato pa ga za kakšno daj v pečico, da se do konca posuši. Suh kruh lahko zmelješ in voila, domače drobtine so nared!

25. Poskrbi za dobro izolacijo doma. Dobra izolacija ti bo tako pozimi kot poleti pomagala pri varčevanju, saj boš manj denarja porabil/a za ogrevanje oziroma hlajenje.

Tako, to je vseh 100 nasvetov za okolju prijazno življenje, s katerimi lahko prihraniš. Če bi morala vse nasvete strniti v nekaj stavkov, bi to bili naslednji: 1. Poenostavi. 2. Ne kupuj, razen, če RES ni druge možnosti. 3. Včasih nekoliko višja začetna investicija pomeni varčevanje na dolgi rok. 4. Majhni prihranki tu in tam se konec meseca naberejo.

Razmišljam, da bi v prihodnje vse te nasvete uredila po kategorijah, dodala še kakšnega s podrobnejšimi navodili in fotografijami ter bralcem vse skupaj ponudila v obliki mini vodiča. Te zanima?