100 OKOLJU PRIJAZNIH NASVETOV ZA VARČEVANJE | 3. del

Pred teboj je že tretja objava v seriji okolju prijaznega varčevanja. Tule sta povezavi do prve in druge objave.

Kako torej še lahko živiš okolju prijazno in hkrati prihraniš?

1. Nehaj si barvati lase. Grda barva las ne obstaja, prav tako ne barva za lase, ki bi bila okolju prijazna in poceni.

2. Darila izdelaj doma. Doma izdelana darila niso kič brez vrednosti, še zdaleč ne. Darilo, v katerega je nekdo vložil svoj čas ga izdelal s svojimi rokami, meni pomeni veliko več kot darilo, za katerega je nekdo zapravil ogromno denarja. Za okolju prijazno opcijo za izdelavo izberi lokalna živila (npr. marmelada iz domačih jagod), naravne materiale (npr. les) ali kupi nekaj, kar že obstaja in iz tega izdelaj nekaj lepega.

3. Pripravi si domači spa. Seveda je fajn, če te nekdo razvaja, a veliko lahko narediš tudi sam/a doma. Iz domačih sestavin (recimo iz zmečkane banane in avokada) si pripravi masko za obraz, na mokre lase za nekaj minut nanesi kokosovo olje, za piling telesa pa sta odlična sladkor in kavna usedlina.

4. Kupuj po načelu eno kupim, eno doniram. To je tudi odličen nasvet za to, da se spoznaš z minimalističnim načinom življenja. Poleg tega, če si rečeš, da moraš vsakič, ko si kupiš na primer ene hlače izbrati ene iz svoje omare in jih donirati, boš zagotovo dvakrat premislil/a, ali je nakup nujen.

5. Začni no spend dan/teden/mesec/leto. Jaz sem z julijem za eno leto prenehala z zapravljanjem denarja za stvari, ki jih ne potrebujem. Nakupi nepotrebnih stvari so slabi za okolje, saj spodbujaš proizvodnjo novih nepotrebnih stvari, če pa se jim izogneš, bo tudi tvoja denarnica bolj polna. Tule je povezava do moje prve objave o no spend letu.

6. Namesto izleta v nakupovalni center se raje razvajaj z izletom v naravo.

7. Porabi, kar že imaš. Tale je predvsem za začetnike zerowasterje. Ko se začneš izogibati odpadkom, ti začne iti vsa plastika izredno na živce. Mene je prijelo, da bi stran zmetala vso še uporabno plastiko, ki jo imam doma (recimo ožemalnik citrusov in lunchbox) in si kupila trajnostno različico. Pa to ni dobro ne za okolje, ne za denarnico. Raje tisto, kar že imaš, izrabi do konca.

8. Pralni/pomivalni stroj zaženi šele, ko je čisto poln. Ne glede na to, ali je stroj prazen ali poln, za pranje porabi enako količino vode in elektrike, zato ga raje zaženi redkeje, takrat, ko bo čisto poln. Položnica za elektriko bo nekoliko nižja.


Podobne objave


9. Uporabljaj robčke iz blaga. Če te pogosto muči prehlad ali imaš alergije, potem veš, kak strošek predstavljajo robčki za brisanje nosu. Tudi, če kupuješ robčke iz 100% celuloze ali recikliranih materialov, so velikokrat pakirani v plastiko in njihova proizvodnja porablja energijo in naravne vire. Veliko boljša (za okolje in denarnico) opcija so robčki iz blaga. In ne, ne skrbi, niso nagravžni. 😊 Če jih opereš na visoki temperaturi in jih potem še prelikaš, zagotovo pobiješ vse bacile.

10. Use it up, wear it out, make it do or do without. Medvojno načelo, ki je meni zelo blizu. Porabi, ponosi, bodi zadovoljen s tistim, kar imaš ali bodi brez.

11. Namesto dopusta v daljni deželi odkrij kak skriti kotiček v tvoji bližini. Slovenija jih je polna.

12. Če imaš doma vrt, najbrž veš, da so ostanki hrane in rjave papirnate vrečke odlične za izdelavo komposta. Zakaj kupovati kompost, če ga lahko narediš doma? Poleg tega nekateri ostanki živil, na primer olupki banan, jajčne lupine in kavna usedlina predstavljajo odlična naravna gnojila.

13. Pij več vode in manj (kupljenih) sokov. Dobro zate, dobro za denarnico in dobro za okolje. Česa si še lahko želiš? 😊

14. Kupuj v akciji. Tale je v nasprotju z nasvetom iz prve objave v tej seriji. Kupovanje v akciji je v resnici odlično za prihranke. AMPAK samo v primeru, da kupuješ le tiste stvari, ki jih resnično potrebuješ. Okolju prijazni izdelki so lahko v nekaterih primerih malo dražji, zato počakaj na akcijo. Če kupuješ nepokvarljiva živila ali izdelke, za katere veš, da jih potrebuješ več (recimo zobne ščetke) ni škode, če se ob akciji založiš z njimi.

Več o lesenih zobnih ščetkah lahko prebereš tule.

15. Kupuj kakovostno. Namesto, da si kupiš 5 majic za dva evra, ki jih lahko oblečeš vsako samo enkrat, raje investiraj v kakovostno majico, izdelano iz okolju prijaznega materiala, saj s tem na dolgi rok prihraniš. Tule pa si lahko prebereš, zakaj sem nehala s svojim denarjem podpirati hitro modo in zakaj bi bilo dobro, da ti storiš enako.

16. Vzdržuj tisto, kar imaš. Namesto, da stvar ob najmanjši poškodbi zavržeš, se pozanimaj, ali je ne bi bilo morda mogoče popraviti.

17. Uporabljaj domača zdravila. Veliko zdravil, ki se danes (drago) prodajajo brez recepta, lahko nadomestiš z zdravili iz domače shrambe. Ne vseh, seveda, lahko pa na primer blago anksioznost pozdraviš z metinim čajem.

18. Ne peri oblek vsak dan. V resnici ti ni treba vsak dan obleči svežih oblačil. Po enem nošenju operi le obleke, ki smrdijo ali so vidno umazane, pa seveda spodnje perilo in nogavice.

19. Postrgaj lonce in kozarčke. Obožuješ kupljene namaze in jih vedno kupiš v bolj okolju prijazni stekleni embalaži? Potrudi se in z žličko namaz iz kozarčka izbrskaj do zadnjega. Ravno tako do konca postrgaj lonec s pire krompirjem, lonec z omako za špagete ali nutelo iz kozarca.

20. Uporabi popisan papir. Vedno poskrbi, da list papirja popišeš z obeh strani, preden ga odvržeš (v reciklažo, seveda).

21. Ne nasedaj trendom. Za primer vzemiva priznano znamko telefonov, ki vsako leto ali še pogosteje izda nov model. Pa res vsakih par mesecev potrebuješ nov telefon ali gre tu le za željo biti v trendu? Jaz že več let uporabljam fantov stari LG G3, ki pod nobenim pogojem ni nov, niti ni vrhunski, je pa dovolj dober, da lahko z njim kličem, brskam po spletu in delam fotografije za blog.

22. Ponovno uporabi. Ko se nekaj do konca izrabi, premisli, ali lahko iz tega kaj narediš. Žarnico lahko uporabiš namesto jurčka za šivanje tkanin, ki morajo biti napete, iz ostankov sveč lahko narediš nove sveče, spodaj pa si oglej, kaj vse lahko narediš iz starega puloverja, ki nikakor ni več primeren za nošnjo.

23. Uživaj v domači manikuri ali pedikuri. Ne potrebuješ dragega salona, da bi tvoje roke, stopala in nohti izgledali čudovito. Trdo kožo lahko odstraniš s poceni strgalom, za dodatno mehkobo (in za odstranjevanje trde kože ob nohtih) poskrbiš s sladkornim pilingom, konice nohtov pobeliš z limoninim sokom, nohte namesto laka spoliraš z oljem in mehko krpico, za konec pa na stopala na debelo naneseš karitejevo maslo ali kremo, natakneš nogavice in se odpraviš spat.

24. Prekmalu ugasni pečico. Pečica ostane vroča še dolgo po tem, ko jo ugasneš, in to vročino lahko izkoristiš za pečenje, čeprav pečica ne gori več. Če jo ugasneš pet minut pred koncem pečenja, se bo hrana spekla čisto v redu, čeprav se za to ne bo porabljala elektrika.

25. Kupuj pijačo v povratni embalaži. Pri nas trgovine ne vračajo denarja v zameno za povratno embalažo, dobiš pa kavcijo, ki ti jo na blagajni odštejejo od nakupa. Pri nas lahko tako preverjeno kupiš Radensko v steklenicah in pivo Jabolčni tat.

Prihodnji četrtek sledi še zadnja objava iz te serije. V komentar pod tole objavo ali na Facebooku zapiši, katere od nasvetov že upoštevaš.