100 OKOLJU PRIJAZNIH NASVETOV ZA VARČEVANJE | 1. del

varčevanje

Velikokrat slišim, da je življenje brez odpadkov predrago, da si to lahko privoščijo le tisti, ki imajo veliko denarja. Ker to niti slučajno ni res, sem se odločila pripraviti serijo 100 nasvetov za bolj okolju prijazno ravnanje, ki spodbujajo tudi varčevanje.

Tole je prva objava v seriji zero waste nasvetov za varčevanje. V vsaki objavi bom predstavila 25 nasvetov za varčevanje, torej bodo skupaj štiri objave. Nasveti niso razdeljeni v kategorije, ker jih pišem sproti, ampak upam, da ti vseeno pridejo prav.

Pa dajmo. 🙂

1.Izogibaj se razprodajam. Namen razprodaj je, da zapravimo čimveč denarja, tudi, če pri tem kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo. Tudi mene je na začetku še močno vleklo na razprodaje in še vedno me kdaj, a se spomnim na tole: če kupiš stvar, ki je bila v redni prodaji za na primer 100€, na razprodajah pa znižana na 30€ in te stvari ne potrebuješ, to ni varčevanje, saj z nakupom ne prihraniš 70 €, ampak jih 30 po nepotrebnem zapraviš.

2.Izogibaj se kupovanju na obroke. Podobno kot razprodaje je plačevanje na obroke namenjeno temu, da mislimo, da smo zapravili manj kot v resnici smo – 5 evrov na mesec naslednji dve leti se namreč sliši precej manj kot 120 evrov, kajne? Obroki so sicer super stvar, če neko stvar res potrebuješ, pa ne moreš plačati celotnega zneska naenkrat, vendar nas žal spodbujajo, da kupujemo tudi tisto, česar ne potrebujemo.

3.Uporabljaj pravilo enega meseca. Šteješ, kolikokrat dnevno si zaželiš kupiti kakšno novo stvar? Vsakič, ko se sprehodiš po trgovini in vidiš nekaj, kar te pritegne, si to zapiši. Če se v enem mesecu vsaj petkrat pojavi potreba po nakupu, je ta verjetno upravičen. Pa še potem obstajajo bolj okolju (in denarnici) prijazni načini: recimo nakup iz druge roke.

4.Ne kupuj ustekleničene vode. Hmm, mogoče bi bil danes “uplastenkane” boljši izraz? Kakorkoli, plastenke so slabe za varčevanje in grozne za okolje. Voda iz pipe je pri nas povsod pitna in brezplačna. Če si ne moreš privoščiti drage “fensi” stekleničke za vodo, lahko enkrat vodo kupiš v steklenički in vanjo nato natakaš vodo iz pipe. V skrajni sili je tudi plastenka, uporabljena večkrat, boljša kot nič.

Svojo Klean Kanteen sem si začetek leta kupila v secondhand trgovini – za cela 2€. Nad logotipom ima sicer en auč, ki pa čisto nič ne vpliva na njeno delovanje.

5.Izposodi si. Če gre za stvar, ki jo potrebuješ samo za določen čas (recimo žar ali oprema za kampiranje), si jo lahko izposodiš od prijateljev ali družinskih članov. Sharing is caring. Spomnim se svojega drugega letnika na faksu, ko sva si s prijateljico skupaj kupili knjigo. Malo neposrečen primer skupnega lastništva, a to prakso lahko preneseš tudi na druge stvari (recimo na že omenjeno opremo za kampiranje, pod pogojem, da ne greste vsi, ki si jo delite, ob istem času na dopust).

6.Aktiviraj džezvo. Kavica, skuhana doma, ni nič slabša kot tista, ki jo v lončku za enkratno uporabo kupiš na avtomatu. Je pa okolju bolj prijazna in mnogo cenejša. Tudi tisti lončki, ki so na otip papirnati, so okolju škodljivi – pravzaprav so ti še posebej škodljivi, saj so izdelani iz dveh materialov (papirja in plastične prevleke), ki sta tako tesno sprijeta, da ju ni mogoče ločiti in lončkov posledično ni mogoče reciklirati.

7.Ne hodi lačen / lačna v  trgovino. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da artikli kar letijo v košaro, ko ti kruli po želodcu. Lakota se običajno ne ozira na embalažo, zato po nakupih vedno z glavo (in s polnim želodcem).

8.Pozabi na papirnate brisačke. Ponavadi so pakirane v plastiko, poleg tega pa jih po eni uporabi odvržemo. Večinoma so sicer same brisačke biorazgradljive, vendar za je izdelavo potrebnega veliko materiala in energije. Da ne govorimo o tem, da so krpe iz blaga na dolgi rok enostavno cenejše.

9.Namesto vatiranih paličic za čiščenje ušes uporabljaj kovinsko ali bambusovo žličko, ki jo lahko po uporabi opereš. Meni je kovinska dobro služila nekaj let, nato pa sem ugotovila, da bi raje nekaj mehkejšega, zato sem kupila bambusove.

10.Za odstranjevanje ličil uporabljaj pralne blazinice. Lahko si jih sešiješ iz starih brisač ali pa jih kupiš, recimo, v spletni trgovini Herbas in koristiš popust, ki ga najdeš v stranskem meniju –>

11.NAJBOLJŠI nasvet za varčevanje: Namesto vložkov in tamponov za enkratno uporabo uporabljaj menstrualno skodelico. Poleg tega, da je boljša za okolje in za telo, saj ne vsebuje nevarnih/telesu motečih materialov, jo lahko uporabljaš tudi do 10 let, stane pa med 20 in 30 evrov. Jaz sem si pred kratkim iz spletne trgovine Moj svet, čist planet naročila novo Lunette in se že veselim, da sem s tem z zapravljanjem denarja ob menstruaciji do nadaljnjega zaključila.

12.Če ti menstrualna skodelica ni blizu, so dobra možnost tudi pralni vložki. Tudi te lahko uporabljaš leta in leta, saj jih po vsaki uporabi opereš. Pa brez skrbi, ob pravilnem pranju (opisanem v zadnjem linku) bodo še dolgo videti kot novi. Lahko celo aktiviraš McGyverko v sebi in si vložke sešiješ sama. Kar me pripelje do …

Minute za anekdoto: Pred časom sem nekaj dni preživela pri fantu. Okrog polnoči sem ugotovila, da sem doma pozabila menstrualno skodelico in da jo bom naslednji dan potrebovala. Možnosti, da jo grem iskat, ni bilo in takrat sem dobila idejo, da bi si sešila pralni vložek. Ker sem si prejšnji dan krajšala hlače, sem imela pri sebi koščke jeansa, sukanec in šivanko. Pred kratkim sem iz stare srajce izdelovala novoletna darila, ki sem jo porabila za vrhnji sloj. Potrebovala sem še nepremočljivo plast, ki sem jo tudi našla – v obliki plastične vrečke. 😃

13.Otroku nadeni pralne pleničke. Otroci veliko stanejo in zato je treba izkoristiti vsako priložnost za varčevanje. Prav tako so naša prihodnost (dobesedno) in poskrbeti moramo, da bo naša prihodnost živela na vsaj tako lepem planetu kot mi. Tako kot vložki so pralne pleničke bolj prijazne do občutljive kože, so večkrat uporabne in se ne razgrajujejo na tisoče let. Sicer spadajo v kategorijo trajnostnih izdelkov, kjer je začetna investicija kar visoka (a pralne pleničke lahko kupiš tudi rabljene), vendar se strošek že po nekaj uporabah povrne.

14.Uporabljaj univerzalne izdelke. Jaz sem nora na karitejevo maslo. Že dve leti si nisem kupila balzama za ustnice, kreme za obraz, seruma za konice las ali kreme za roke, ker za vse to uporabljam karitejevo maslo. Super je tudi kokosovo olje, ki ga poleg kuhanja (seveda) lahko uporabljaš tudi za odstranjevanje ličil in kot hranilno masko za lase. En kozarec ti lahko služi tudi več let. Pomisli, koliko lahko s tem prihraniš!

15.Ne uporabljaj ličil. Vem, da se to marsikomu zdi ekstremen korak, a meni je neuporaba ličil prinesla ogromno koristi. Najpomembnejša je, da sem se naučila imeti rada svoj obraz točno takšen, kakršen je. Poleg tega zjutraj prihranim ogromno časa, čez dan mi ni treba skrbeti, da sem si morda kaj razmazala in – seveda – prihranim tudi v denarju.

Namesto dragih pilingov za obraz – kavica!

16.Ne uporabljaj izdelkov za lase. Še posebej ženske smo danes pogosto nezadovoljne z lasmi in jih poskušamo na vsak način preoblikovati. Pusti jim, da so takšni, kot so. Jaz sem uporabo izdelkov za lase skrčila na trdi šampon brez embalaže in občasno masko iz kokosovega olja, konice pa negujem (kot sem omenila) s karitejevim maslom. In dejansko moji lasje še nikoli niso bili tako lepi in zdravi. Varčevanje z izdelki vsekakor pozitivno vpliva na lase, ravno nasprotno od tega, v kar nas prepričujejo oglasi.

17.Ne kupuj knjig. Ne, ne želim reči, da ne beri. Branje je po mojem mnenju eden NAJboljših načinov preživljanja prostega časa. Pa vseeno ni potrebno, da na svoje police zlagaš vedno nove in nove knjige. Bolj okolju in denarnici prijazen način je izposoja v lokalni knjižnici. Naju s fantom letna članarina stane 15 evrov – manj, kot bi v večini primerov zapravila za eno novo knjigo. Drevesa raje vidim v naravi kot na knjižni polici, saj v naravi proizvajajo za življenje nujno potreben kisik.

18.Postani minimalist/ka. Nič ni bolj osvobajajočega kot to, da iz svojega doma in življenja odstraniš stvari, ki jih ne potrebuješ. Ljudje nenehno zbiramo okrog sebe različne stvari v upanju, da nas bo to osrečilo. Na žalost sreča večinoma že nekaj trenutkov po nakupu izpuhti in ostane praznina, ki jo poskušamo zapolniti z novimi stvarmi. Minimalistično življenje je za denarnico dobro iz dveh vidikov: odvečno kramo lahko prodaš in si s tem povrneš delček kupnine, varčevanje pa se začne nekoliko kasneje, s tem, da kupiš samo tisto, kar nujno potrebuješ (in s tem kupuješ manj, kar je odlično tudi za okolje).

19.Podaj se v divjino. “Foraging” je angleški izraz za to, da v okoliških gozdovih in travnikih nabiraš divje, a užitne rastline, recimo koprive, gobe, čemaž in gozdne sadeže. Česar ne porabiš takoj, lahko posušiš ali pa zamrzneš in tako v dobrotah zastonj uživaš vse leto. Seveda pri tem previdnost ni odveč.

Nedolgo nazaj sem med sprehajanjem psa naletela na random meto, ki je rasla ob poti. Nabrala sem je za celo vrečo – dovolj, da je mami lahko spekla potico in da bom lahko do naslednje sezone pila metin čaj.

20.Ustvari si mini vrtiček. Tudi, če ti sonček sije samo na eno okensko polico v stanovanju, lahko nanjo postaviš lonček z zelišči ali sadiko miniaturne različice kakšne zelenjave (na primer paradižnika). Zemljo lahko nabereš v bližnjem gozdu, za lončke pa uporabiš karkoli, kjer lahko v dno za odtekanje odvečne vode narediš luknjice. Podvig je še cenejši, če namesto sadik in semen nove rastlinice vzgojiš iz ostankov – meni to odlično uspeva pri mladi čebuli, baje pa lahko podobno narediš z meto, baziliko in celo solato.

21.Čistila izdelaj doma. Ne le varčevanje v denarju, tudi varčevanje s škodljivimi kemikalijami je dobro zate. S kisom in sodo bikarbono (ali kombinacijo obojega) lahko očistiš večino površin. Če mešanici kisa in vroče vode dodaš štamprle olivnega olja, lahko s tem očistiš in spoliraš večino lesenih površin. Če v straniščno školjko vliješ kis in streseš malo sode, bo reakcija med njima raztopila vodni kamen.


Podobne objave


22.Pozimi se toplo obleci. Ni razloga, da se sredi zime po stanovanju sprehajaš v kratkih rokavih – to ni dobro ne za okolje, ne za varčevanje. Namesto, da na polno prižgeš gretje, raje obleci kakšno plast več. Ogrevaj ravno toliko, da ti ne bo zaradi mraza neprijetno. Tako bo tudi za telo manjši šok, ko greš enkrat ven. Čez dan odgrni zavese in dvigni rolete, da ti bo sonček s svojimi žarki nekoliko pomagal pri gretju.

23.Poleti zastri okna.Obratno imej poleti zavese raje zagrnjene, rolete pa spuščene. Tako ne bo potrebe po klimatski napravi, s čimer bosta manj obremenjena tudi okolje in tvoja denarnica.

24.Oblačila posuši na zraku. Sušilec porablja elektriko in ni najbolj okolju prijazen. Mi (tričlanska družina) svoja oblačila vedno sušimo na stojalu na balkonu, kar nikoli ne traja dlje kot dan ali dva, če je zunaj zelo vlažno. V primeru dežja ali mraza oblačila obesimo na vrvico, ki je napeljana nad kadjo.

25.Če imaš spletno bančništvo, prekliči papirnate položnice. Provizije za plačilo preko spletne banke so nižje kot drugod, poleg tega pa tako posredno porabiš manj papirja. Položnicam se lahko izogneš s plačilom preko trajnika oziroma avtomatske odtegnitve sredstev z računa.

Tako, to je prvih 25 nasvetov iz serije 100 nasvetov za okolju prijazno varčevanje. Nadaljevanje sledi naslednji teden. Koliko od teh 25 nasvetov boš tačas preizkusil/a?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.