Priročen trik za krajšanje hlač | Kako skrajšati hlače in obdržati originalni rob

 

Že odkar vem zase, je kupovanje oblačil eno mojih najmanj ljubih opravil. Vedno sem sovražila brezkončno tavanje po velikih trgovinah s preglasno glasbo in presvetlimi lučmi. Da niti ne govorim o tem, da je treba vsak kos, preden ga odneseš iz trgovine, pomeriti. Hvala, ampak ne, hvala.

Še posebej na živce mi je vedno šlo kupovanje hlač. Nikoli, ampak res NIKOLI se mi ni zgodilo, da bi iz prve našla hlače, ki bi mi bile prav v vse dimenzije. Majhne punce s širokimi boki najbrž veste, o čem govorim. Hlače, ki so ravno prav dolge, so preozke in mi naredijo muffin top. Tiste, ki so dovolj široke, so tako dolge, da jih vlečem za seboj po tleh. Z zavihanimi hlačami se počutim kot majhen otrok, skrajšane pa so mi grde, ker spodaj nimajo roba. Nikoli ni prav. 😀

Kakorkoli vzamem, je vedno potreben vsaj en poseg, da hlače na meni stojijo tako, kot morajo. Ker je lažje krajšati kot širiti, se vedno odločim za to.

Pa veš, da lahko hlače skrajšaš tudi tako, da obdržiš originalni rob?

Jaz dolgo nisem. Potem pa sem zadnjič v čakalnici, ker nisem imela boljšega dela, opazovala svoje zavihane kavbojke in se mi je posvetilo.

Postopek res, RES ne bi mogel biti bolj enostaven, rezultat pa so krajše hlače, na katerih sploh ni opaziti kakršnihkoli posegov. Tudi, če si v šivanju čisti začetnik oziroma začetnica, skoraj ni načina, da ti tole ne bi uspelo.

Za krajšanje hlač potrebuješ:

  • hlače (ne, a res?!)
  • šivanko ali šivalni stroj
  • sukanec
  • škarje
  • bucike

Trajanje: 1 uro ali manj

Spodnji rob hlač zavihaj na želeno dolžino in ga pripni z bucikami, da se ne bo odvihal. Ko se odločaš za želeno dolžino hlač, moraš vzeti v račun, da končna dolžina ne bo enaka dolžini zavihane hlačnice, ampak bo približno za polovico krajša. Če tu narediš napako, ti bodo hlače na koncu prekratke, tako da pazi.

Preden začneš šivati, poskrbi, da sta zunanji in notranji stranski šiv kar se da poravnana. Začni šivati tik pod robom. Šivaš lahko s čisto osnovnimi šivi, ampak pazi, da sukanca ne zategneš preveč, saj se ti bodo hlače sicer začele gubati. Namesto na roke lahko šivaš tudi s šivalnim strojem, zaradi česar bodo šivi bolj enakomerni, sam postopek pa krajši.

Ko končaš s šivanjem obeh hlačnic, odreži del hlač pod šivom, ki si ga ravnokar naredil/a. Rob lahko zdaj odvihaš in spodnji del hlačnic polikaš. Tvoje hlače so zdaj krajše in dejansko ustrezajo dolžini tvojih nog. Zveni res trapasto, ampak ljudje s “standardnimi” oblikami telesa ne bodo nikoli vedeli, kako dober občutek je to.

Hlače skombiniraj z najlepšimi secondhand čevlji in jih nosi s ponosom!

Objavljeno v DIY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.