Adijo, Zero Waste! Prihaja novo gibanje?

Ko sem se pred malo manj kot letom in pol začela poglabljati v varovanje planeta, je bilo gibanje zero waste »all the rage«. Danes marsikdo kritizira to gibanje in se priključuje drugim.

Pa je res tako pomembno, kako si rečemo?

Ena od Youtuberk, ki jih zelo rada spremljam zaradi uporabnih nasvetov, kako biti okolju prijazen vegan, je izredno simpatična punca, ki videe snema pod imenom Sustainably Vegan. Če še niste, jo definitivno poiščite na Youtubu in Instagramu. Čeprav mi je njen kanal na začetku moje poti do življenja brez odpadkov in sploh do veganstva zelo pomagal, se z enim njenih zadnjih zapisov na Instagramu nikakor ne morem strinjati. Zapis je precej dolg, vendar bom zapisala (preveden) najpomembnejši odsek:

»Zapuščam gibanje zero waste! Nekako sem sita oznake ‘zero waste’, ker ne opiše ravno dobro tega, kar želim doseči s svojim aktivizmom na socialnih omrežjih /…/ želim biti del gibanja, ki predstavlja vse, v vseh situacijah in ne le tistih, ki so fizično zdravi, družbeno in ekonomsko premožni in del mainstreama.«

Razumem njen point, vendar so me pri tem razmišljanju zmotile tri stvari:

Kot prvo, oznake so omejujoče točno toliko, kot jim to dovolimo. “zero” in “waste” sta dve besedi, ki ne pomenita čisto nič, če ju ne podkrepimo z dejanji. Ti dve besedi sami od sebe nikogar ne izključujeta, to – sebi in drugim – počnemo ljudje.

Kot drugo, ne glede na to, kateri mentaliteti sledimo, je jasno, da gredo nekateri iz različnih razlogov lahko v večje ekstreme kot drugi.

Kot tretje, končni cilj zero waste gibanja je varovanje okolja. Če kdorkoli želi kogarkoli izločiti iz teh prizadevanj, zato, ker ne ustreza neki nalepki, očitno ni razumel poante.

Sustainably Vegan sicer izpostavi še nekaj bistvenih stvari, s katerimi se gotovo strinjam: da je poleg prizadevanja, da ne ustvarjamo odpadkov, pomembno tudi, se trudimo z našimi odločitvami zmanjšati trpljenje drugih ljudi in živali in da glede svojega vpliva na okolje nismo preveč ozkogledi ampak delamo kar lahko, ko lahko, kjer lahko. Tu ji dam povsem prav. Vseeno pa menim, da ni treba toliko energije posvečati oznakam in poimenovanjem, ampak je naš čas veliko bolj produktivno porabljen, če se raje osredotočimo na dejanja.

Kaj pa ti misliš? Je pomembno, da lahko svojemu razmišljanju pripišemo neko oznako ali so izključno dejanja tisto, kar šteje?

2 thoughts on “Adijo, Zero Waste! Prihaja novo gibanje?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.