Pralni vložki Racman na preizkušnji | Zakaj so pralni vložki boljši od navadnih

Vložki so stvar, ki je ne maram že odkar sem jih začela uporabljat pred približno štirinajstimi leti, ko sem prvič dobila menstruacijo. Na žalost takrat nisem vedela za mnoge alternative, ki bi mi gotovo olajšale izkušnjo mesečnih krvavitev. Ena od teh alternativ so gotovo pralni vložki.

Navadni vložki so se mi zdeli neprijetni za uporabo, ker so šumeli in me žulili, pri tamponih pa sem se ob vsaki uporabi bala sindroma toksičnega šoka – to je bakterijska okužba, ki je lahko smrtno nevarna.

Moji prvi pralni vložki so iz spletne trgovine Plenice Racman. Naročila sem preizkusni komplet, saj so v njem trije pralni vložki različnih dimenzij, pri katerih je zgornja plast, ki je v stiku s kožo, izdelana iz treh različnih materialov: 100% bombaža, mešanice bambusa in poliestra ter mešanice bombaža in elastana. Spodnja plast je iz mešanice bombaža in poliestra in ima poliuretanski premaz, zaradi česar vložek ne prepušča tekočine.

Enega je preizkušala moja mami, ki nikoli prej ni uporabljala nobenih menstrualnih pripomočkov za večkratno uporabo. Tole je njeno mnenje:

Pranje in vzdrževanje

Vzdrževanje je res enostavno. Vložke lahko pereš na roke ali pa v pralnem stroju skupaj z drugimi oblačili. Pomembno je, da vložek po uporabi čimprej splakneš s hladno vodo, da se kri ne zasuši. Ključno je, da je voda hladna, saj bo vroča voda madež »zacementirala« v blago. Splakovanje bi moralo odstraniti večino krvi. Po splakovanju lahko vložek opereš v pralnem stroju. Na pranje lahko kak dan počaka v temu namenjeni posodi z vodo, lahko pa ga tudi posušiš.

Pralni vložek lahko zložiš podobno kot navaden vložek in ga daš v torbico.

Jaz imam v kopalnici košček čisto navadnega mila, ki ga uporabljam za pranje oblačil. Ko vložek splaknem, ga namilim in podrgnem z roko. Če se ne želiš dotikati krvi, lahko primeš obe polovici vložka in ju podrgneš skupaj. Drgnjenja s krtačko ne priporočam, saj se tako zgornja plast vložka hitreje obrablja in lahko pride do trganja. Če vložek opereš še isti dan, lahko z ročnim pranjem kri odstraniš povsem brez težav. Po pranju vložek previdno ožemi, da iz njega iztisneš vodo.

Če živiš v situaciji, kjer si več ljudi deli kopalnico in ne želiš, da bi te kdo videl pri pranju vložkov v umivalniku, jih enostavno odnesi s seboj pod tuš, jih tam splakni, namili, podrgni in ožemi.

Vložek lahko nato posušiš na vrvici ali na radiatorju. Jaz jih v sobi položim na radiator in čez nekaj ur so že suhi. Poleti, ko radiatorji ne delujejo, priporočam sušenje na soncu.

Tudi, če si zdoma in po menjavi vložka tega ne moreš takoj oprati, brez panike. S seboj imej takoimenovan wetbag (torbica z nepremočljivo notranjo plastjo) ali večkrat uporabno plastično vrečko z zadrgo in uporabljen vložek daj vanjo. Zadrga bo preprečila neprijeten vonj in vložek bo počakal do doma, kjer ga lahko opereš po zgoraj opisanih postopkih.

Mnoge skrbi, da je pranje vložkov zamudno. Meni se nikakor ne zdi. Trije pralni vložki so mi vzeli manj kot 10 minut, še manj časa pa bi trajalo, če bi jih po splakovanju dala v pralni stroj.

V mojem kompletu so trije pralni vložki (2 za podnevi + 1 za ponoči). Če imaš blago do zmerno menstruacijo ter zjutraj in zvečer nekaj minut za pranje, lahko s takšno količino vložkov večino dni normalno prideš skozi. Vseeno pa bi ti priporočala raje kakšnega več kot premalo. Racman ponuja nakup posameznih vložkov ali kompleta, katerega velikost si izbereš glede na intenzivnost menstruacije. Če preračunaš, je cena pralnega vložka seveda veliko višja kot cena vložka za enkratno uporabo, vendar imaš pralni vložek lahko tudi več let, če zanj pravilno skrbiš. Poleg tega pomisli, koliko vložkov ali tamponov odvržeš tekom enega menstrualnega cikla. To so nevarni odpadki, ki se jim s pralnimi vložki popolnoma izogneš.

 

Uporaba menstrualnih pripomočkov za večkratno uporabo pa se mi zdi pomembna še iz enega vidika. Ko govorimo o alternativah klasičnim menstrualnim izdelkom, seveda govorimo tudi o menstruaciji in s tem rušimo vzpostavljeni status quo, ki danes velja glede tega in ki nam ga še bolj vsiljujejo mediji – da je menstruacija čas, ko se mora ženska sramovati sama sebe, se počutiti umazano, hkrati pa vsak mesec zapravljati ogromno denarja, da to sramoto prikrije.

Priznam. Sama bom še vedno ostala pri uporabi menstrualne skodelice, ker mi ta najbolj odgovarja. Za vse, ki menstrualne skodelice nočejo ali ne morejo uporabljati, pa so pralni vložki super rešitev, ki jo vsekakor priporočam.

Mimogrede, spletna stran Plenice Racman vsem, ki se boste odločili za nakup kateregakoli izdelka pri njih, ponuja 3% popust. Da ga dobiš, ob nakupu vpiši kodo manjsmeti.racman.

6 thoughts on “Pralni vložki Racman na preizkušnji | Zakaj so pralni vložki boljši od navadnih

  1. Končmi nekdo lepo po domače razloži uporabo od A do Ž. Ko grem živet na svoje, jih bom sigurno uporabljala, v tem trenutku se mi zdi da bi bilo moškemu delu družine to malo neprijetno in se mi ne da ukvarjat z zmrdovanjem. Do takrat pa navajanje na skodelico, sigh.

    1. Tudi skodelica je zakon, samo navadit se moraš nanjo. 🙂 Jaz vložke perem v umivalniku in me takrat itak noben ne vidi, ker sem v kopalnici sama, sušim pa jih v sobi na radiatorju. Sicer se pri meni noben ne zmrduje, si pa predstavljam, da bi jim z lahkoto rekla da naj grejo ven, če jim kaj ne paše. 😀

  2. Katero milo za pranje oblačil pa uporabljaš? Jaz vložke Racman kombiniram z uporabo skodelice že dobro leto. Kljub temu, da zvesto sledim navodilom za pranje (najprej operem z mrzlo vodo, nato namočim in na koncu v stroj), vendar občasno madeži ne izginejo povsem, razen če uporabim kakšno kemijo, ki ni ne okolju prijazna, niti ZW 🙁 Poleg tega so vložki po toliko uporabah in pranju izgubili svojo prvotno obliko, kot bi se malo skrčili. Kaj priporočaš namesto dnevnih ščitnikov perila? (Se opravičujem za caps lock, stran mi ne pusti drugačnega vnosa 🙂 )

    1. Maruša, čisto običajno trdo milo za roke. Ga imam še iz prejšnjih rojstnodnevnih/novoletnih daril za porabit, tako da samo gas, niti ne gledam, katero imam trenutno v delu. 😀 Glede ščitnikov perila pa – jaz nisem razen zadnjih parkrat nikoli uporabljala drugega kot skodelico v času menstruacije, pa nisem imela nobenih težav. Obstajajo pa tudi tanjši pralni vložki, ki naj bi funkcionirali kot ščitniki perila. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.