Recikliraj, ponovno uporabi | 6 predmetov, ki jim lahko podaljšaš življenje

Zero wasterji vso svojo energijo posvečamo temu, da zmanjšamo količino odpadkov, ki jih proizvedemo. Pri tem se osredotočamo predvsem na prva dva od petih R-jev življenja brez odpadkov, to sta »refuse« (zavrni) in »reduce« (zmanjšaj). Strinjam se, da sta to dve najpomembnejši dejanji, ki ju lahko kot posamezniki storimo, če želimo, da naš koš za smeti dalj časa ostane prazen. Pa vendar bi danes rada nekaj pozornosti namenila tudi naslednjima R-jema, ki sta prav tako pomembna: »reuse« oziroma »ponovno uporabi« in »recycle« oziroma »recikliraj«. V tej objavi predstavljam šest predmetov, ki jih lahko, namesto, da jih vržeš v smeti, predelaš v nekaj uporabnega.

Ostanki sveč. Iz ostankov dekorativnih sveč si lahko izdelaš čisto novo svečo. Potrebuješ stenj (kupiš ga lahko na metre, navitega na kartonast tulec), staro posodo ali konzervo, kozarček za vlaganje, svinčnik in vosek. Ostanke sveč nalomi na majhne koščke in jih daj v posodo ali v konzervo. To postavi na štedilnik (konzervo uporabi samo v primeru, da imaš električno kuhalno ploščo) na nizki temperaturi. Z enim očesom budno opazuj vosek, medtem, ko se ta topi, pa pripravi stenj. Odreži ga približno tri centimetre več, kot je visok tvoj kozarček in en konec priveži na svinčnik.

Ko je vosek stopljen, ga odstavi s štedilnika. Počakaj nekaj minut, da se nekoliko ohladi. Hladnejši vosek se lepše strdi, poleg tega pa s hlajenjem zmanjšaš možnost, da ti kozarček poči. Stenj, privezan za svinčnik, pomoči v vosek in ga nekaj trenutkov podrži v zraku, da se strdi. Vosek iz konzerve ali posode prelij v kozarček. Tako posoda kot vosek bosta na dotik še vedno vroča, zato pazi, da se ne opečeš. Počakaj še kakšno minutko, nato pa strjen stenj, privezan na svinčnik, vtakni v kozarček. Svinčnik položi povprek čez ustje kozarčka in svečka je končana. Počakaj čez noč, da se strdi.

Pregorela žarnica. Žarnice so v našem domu nujne, če ga želimo razsvetliti ob oblačnih dneh ali večerih. Ko žarnica pregori, jo lahko uporabiš namesto lesene gobice za šivanje in z njeno pomočjo zašiješ nogavico ali drug kos oblačila. Jaz sem svojo gobico podedovala od prababice, drugače bi se mi zdelo šivanje z žarnico super uporaben trik.

  

Stara zobna ščetka. Ščetko moraš po priporočilih zobozdravnikov zamenjati vsake tri mesece, ampak to ne pomeni, da jo moraš vreči direktno v smeti. Stare zobne ščetke so idealne za čiščenje majhnih kotičkov, ki jih sicer težko dosežeš. S ščetko lahko odlično očistiš fuge, lahko si z njo očistiš nohte, počešeš obrvi ali pa jo uporabiš za natančen nanos barve za lase. Tako lahko zobni ščetki kar precej podaljšaš življenjsko dobo. Za okolju bolj prijazno različico pa naslednjič namesto plastične kupi raje leseno.

ustna higiena     lesena zobna ščetka

Uničene pletenine. Ko na svojem najljubšem puloverju opaziš luknjo, ki je iz kateregakoli razloga ne moreš popraviti, ga lahko predelaš v nekaj novega – precej novih stvari, pravzaprav. Iz rokava lahko izdelaš plašček za manjšega psa ali okrasno embalažo za buteljko. Spodnji del puloverja lahko še naprej nosiš v obliki infinity šala ali pa iz njega narediš prevleko za blazino. Z nekaj šivi si lahko iz trupa puloverja izdelaš tudi kapo ali rokavice.

Tope britvice. Za okolje in denarnico je boljše, da namesto plastične uporabljaš kovinsko britvico. Vendar sta obe lahko uporabni še po tem, ko že odslužita svoje. S plastično britvico lahko z oblačil »obriješ« mucke, a previdno, da v blago ne narediš luknje. Rezilo kovinske britvice pa lahko poleg tega uporabiš tudi za odstranjevanje zasušenih madežev barve, lepila ali česa podobnega s trdih površin. S svojim sem nedavno rešila mizo, na kateri se mi je zasušila lužica sekundnega lepila.

Strgane hlačne nogavice. Noge strganih hlačnih nogavic lahko narežeš na 10 centimetrov široke trakove in si narediš trpežne elastike za lase – meni super služijo, pa imam res ogromno las. Če imaš elastik dovolj, pa lahko izdelaš možica, ki mu iz glave poganja trava. Verjemi, otroci so nad njimi navdušeni. Hlačne nogavice pa lahko uporabiš tudi za privezovanje (na primer rastlin k oporam).

Generacije pred nami, ki niso imele na vsakem vogalu trgovine, so se morale vsak dan zanašati na svojo iznajdljivost, da so dobile ali dosegle to ali ono. Danes, ko je potrošnja dosegla vrhunec in ko se zavoljo miru in varovanja okolja odmikamo od potrošniške mentalitete, lahko spet obudimo svojo spečo kreativnost.

Pa ti, že recikliraš kaj od zgoraj naštetega? Morda se spomniš še česa, kar lahko ponovno uporabimo? Zaupaj nam v komentarju pod objavo ali na Facebooku.

Objavljeno v DIY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.