Kako biti zero waste, ko še živiš doma | 7 nasvetov

Če živiš pri starših, nad gospodinjstvom in nakupi zanj zelo verjetno nimaš nadzora. Vseeno pa to ne pomeni, da ne moreš v svoje življenje uvesti nekaj sprememb, ki ti bodo pomagale do okolju bolj prijaznega življenja.

Vse spodaj napisano je napisano iz mojih lastnih izkušenj – še vedno namreč živim pri starših in vse nasvete sem imela priložnost preizkusiti v praksi.

S seboj nosi svojo stekleničko za vodo

Ta je res najlažja. Če si oseba, ki dnevno popije veliko vode (jaz nisem, ampak se trudim!), potem pomagaš okolju in svoji denarnici, če si kupiš stekleničko za vodo, v katero nato natakaš vodo iz pipe. V Sloveniji je namreč voda iz pipe povsem pitna, zato je nepotrebno, da zapravljaš denar za plastenke. Res je, da so cene bidonov nekoliko visoke za osnovnošolsko/dijaško/študentsko denarnico, zato lahko naslednjič kupiš vodo, ki jo prodajajo v pollitrski steklenički (na primer Evian, Jana, Voss – vse stanejo manj kot 3€) in to uporabiš večkrat.

Prinesi svojo malico

Jogurti, sir v rezinah, pudingi, sokovi … večina malice, ki jo dobiš v šoli, je pakirana v plastiko. Če v šolo prineseš svojo malico, se plastiki lahko povsem izogneš. Poleg tega natanko veš, kaj ješ – pri meni je to še posebej pomembno, ker se mi ni treba spraševati, kaj je vegansko in kaj ni. S tem, da si malico pripraviš doma, na mesec tudi prihraniš. Ob pravilni organizaciji lahko za malico zapraviš manj kot 2,42 evra na dan, kolikor stane šolska malica.

Zero Waste pripomočki.   

Pri učenju ne proizvajaj odpadkov

Če živiš pri starših, je velika možnost, da še hodiš v šolo. O učenju brez odpadkov sem že pred časom napisala poglobljeno objavo, ki jo lahko prebereš tule. Ampak največ lahko storiš, če učbenike in drugo literaturo kupiš iz druge roke, namesto kulijev pa uporabljaš svinčnike, nalivnik in barvice – dobijo se tudi fluorescentne za uporabo namesto markerjev.

Sodeluj z mladinskimi organizacijami

Mladinske organizacije so, vsaj po mojih izkušnjah, vedno odprte za nove projekte. Kot posameznik, ki morda še nima prave politične moči, lahko preko mladinske organizacije narediš zelo veliko, predvsem v smislu ozaveščanja ljudi. Obišči najbližji mladinski center in jim predlagaj organizacijo bolšjega sejma, predavanja, delavnic ali izmenjave na temo življenja brez odpadkov.

Ne govori, pokaži

Čeprav morda čutiš, da so tvoje možnosti omejene, lahko storiš marsikaj. Med drugim lahko za življenje brez odpadkov navdušiš tudi svoje bližnje – starše, brate, sestre prijatelje. AMPAK! Iz izkušenj lahko povem tudi, da se ljudje na prepričevanje ne odzovejo tako dobro, kot bi si želela. Veliko bolj učinkovito je, da si s svojimi dejanji zgled ostalim. Kupi si (ali starše prosi za) leseno zobno ščetko. Začni ločevati odpadke (in jih potem tudi odnesi!). Skuhaj kosilo za celo družino iz ostankov hrane. To je le nekaj primerov, za dodaten navdih pa pobrskaj po tejle spletni strani ter po pripadajoči Facebook strani in Instagramu.

Namesto, da bližnjim govoriš, kaj morajo storiti za okolje, jih lahko izobraziš, zakaj so ta dejanja pomembna. Predlagaj kakšen dokumentarni film ali pa jim pokaži kakšen dober blog na temo varovanja okolja (na primer Manj smeti – manj skrbi. 😊 ).

Za darilo si zaželi lepo izkušnjo

Verjetno te pred rojstnim dnevom in decembrskimi prazniki starši zasujejo z vprašanji, česa si želiš. Skoraj ne glede na to, kakšen budžet imate doma za darila, lahko si lahko namesto stvari zaželiš kakšno lepo izkušnjo. To je lahko karkoli, od bungee skoka, koncerta, do obiska kina in tortice. Svoje starše in njihove finančne zmožnosti verjetno poznaš, zato jim prilagodi svoje želje, da ne bo prišlo do trenja. Tule in tule najdeš nekaj idej za okolju prijazna darila.

Kupuj iz druge roke

Če izkušnje iz kakršnegakoli razloga ne pridejo v poštev ali če si za rojstni dan ali praznike želiš kakšne reči, prosi starše, naj ti jo kupijo iz druge roke. Se s prijatelji velikokrat odpraviš po nakupih? Za spremembo predlagaj, da greste v secondhand shop in tam odkrivajte čare polpretekle zgodovine. Še uporaben nasvet: Vintage kosi so pogosto veliko kvalitetnejši, ker niso produkt hitre mode, kjer so stvari narejene, da čim hitreje razpadejo.

Zgornji nasveti so mi resnično pomagali, da sem v svojem življenju pri starših zmanjšala količino odpadkov, ki jih proizvedemo – jaz osebno in mi vsi kot družina. Kateri pa se vam zdijo najbolj uporabni? Bi še katerega dodali? Pridružite se debati na Facebooku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.