Nakupovalne vrečke iz blaga | So res okolju škodljive?

Nakupovalne vrečke iz blaga so odlična zamenjava za plastične vrečke. Ko želimo zmanjšati količino svojih odpadkov, je prvi korak najpogosteje to, da začnemo v trgovino nositi svoje vrečke iz blaga. Tisto, česar se pogosto ne zavedamo, je, da so tudi nakupovalne vrečke iz blaga ob nepravilni uporabi lahko škodljive za okolje. Vendar, ali to res pomeni, da je boljše, da svoje nakupe še naprej zlagamo v plastične vrečke?

Ne tako dolgo nazaj sem brala članek, ki je bil objavljen na spletni strani The Atlantic. Naslov članka je bil, prevedeno v slovenščino, nekaj podobnega kot Ali so vrečke iz blaga res okolju prijazne?.

Članek vsebuje nekaj zanimivih trditev o uporabi plastičnih in tekstilnih vrečk. Na primer tole:

“Konvencionalne plastične vrečke, izdelane iz polietilena visoke gostote, imajo od vseh testiranih najmanjši okoljski vpliv na uporabo. Pri bombažnih vrečkah se je, nasprotno, pokazal daleč največji in najresnejši potencial za globalno segrevanje, saj je za njihovo proizvodnjo in distribucijo potrebnih več sredstev.”

Ti podatki so osnovani na dejstvih glede proizvodnje in naših potrošniških navad, zato jih težko izpodbijamo. Vendar. Takšno pisanje hitro lahko razumemo narobe in to nam vzame voljo do truda.

Na zadevo moramo pogledati širše. Plastične vrečke so v povprečju v uporabi 10 minut, vrečko iz blaga pa lahko uporabljaš, če je kvalitetna, tudi 10 let in več. S tem z odlagališč preusmeriš vse plastične vrečke, ki bi jih sicer uporabil/a. Teh je po nekaterih podatkih na stotisoče. Poleg tega ne ustvarjaš potrebe po proizvodnji novih vrečk in s tem po porabi surovin in energije.

Narejene, da trajajo. Ali pač?

Seveda je vsako okoljevarstveno prakso mogoče zlorabiti za večanje dobička in s tem povzročiti več škode kot koristi. Omenjeni članek sicer ne obsoja uporabe vrečk iz blaga kot take, obsoja pa način, kako vrečke iz blaga uporabljamo. Ko je na dan spet prišla ideja o uporabi vrečk za večkratno uporabo, se je eksponentno povečala tudi njihova proizvodnja. Celo do te mere, da nanje gledamo kot na potrošno blago. Nakupovalne vrečke iz blaga delijo kot zastonjke na promocijskih dogodkih, v trgovinah jih za majhen denar najdemo pri blagajnah, na mestu, ki je bilo včasih rezervirano za plastične vrečke. V smislu dostopnosti in cenovne ugodnosti (in zaradi tega nižje kakovosti) ni težko o njih razmišljati kot o potrošnem blagu.

Ko kupujemo nakupovalne vrečke iz blaga, se moramo zavedati, da je njihov namen, da nam služijo več let in temu primerno tudi izbrati. To pomeni, da mora biti blago trpežno, šivi pa močni. Če le lahko, naj ti ne bo škoda v vrečko vložiti nekoliko več denarja, saj se bo ta v letih uporabe sigurno povrnil, ko ti ne bo treba več kupovati plastičnih.

Kaj pa, ko vrečka, iz blaga ali plastike, odsluži svojemu namenu? Plastične vrečke v najboljšem primeru zdržijo nekaj nakupovanj, čeprav, kdo pa eno plastično vrečko uporabi večkrat? Ko se poškoduje, jo morda lahko daš v reciklažo. A tudi tiste, ki jih je mogoče reciklirati, bodo slej ko prej končale na odlagališču ali v sežigalnici, saj plastika v procesu reciklaže izgublja na kakovosti. Ta pojav v angleščini imenujemo downcycling. V naravi se plastika ne razgradi, temveč potrebuje na stotine let, da razpade na mikrodelce, ki zastrupljajo živali in lahko končajo v naši vodi ali (v primeru mesojedcev) na našem krožniku. Preden plastične vrečke razpadejo, so odgovorne za smrt in trpljenje številnih živali, ki jih zamenjajo za hrano ali se vanje ujamejo.

Izberi okolju prijazno

Čeprav so nakupovalne vrečke iz blaga okolju bolj prijazne kot plastične vrečke, moramo vseeno biti pozorni na material, iz katerega so izdelane. Pridelava in obdelava bombaža, na primer, ima velik negativen vpliv na okolje. Za proizvodnjo kilograma bombaža je po podatkih WWF potrebnih kar 20.000 litrov vode. Gensko spremenjeni bombaž povzroča bolezni pri delavcih, ki ga pridelujejo. Bombaž je velikokrat obdelan s strupenimi barvili in kemikalijami. Njegovi ostanki pa se nalagajo na odlagališčih, kjer dež te kemikalije izpira v tla in vodo. O tem sem nekaj napisala tudi v objavi The true cost, kjer podrobno pregledamo pasti hitre mode. Tej danes na žalost podlegajo tudi vrečke iz blaga, a precej lahko storiš, da se tem pastem izogneš.

Nakupovalne vrečke iz blaga

Izberi vrečke iz »odpadnih« materialov. Veliko slovenskih ustvarjalk šiva čudovite vrečke iz blaga, ki bi šlo sicer v smeti – recimo iz starih zaves. Takšne nakupovalne vrečke iz blaga so super za sadje, zelenjavo in kruh. Za težje nakupe je bolj primerna vrečka iz odpadnega dežnika. Takšne šiva Marija Lah, ki ima na Trubarjevi v Ljubljani popravljalnico dežnikov – tiste, ki jih ne more popraviti, predela v luštne nakupovalne vrečke. Če imaš spretne prste, recikliraj poljubne trpežne materiale in si sešij svoje nakupovalne vrečke iz blaga. Popolnoma brez šivanja lahko nakupovalno vrečko izdelaš iz majice – odreži ovratnik in rokave, spodnji rob majice nareži na 10 cm dolge trakove in te zaveži, da zapreš luknjo.

Morda se ti zdi, da bo treba ob vsakem obisku trgovine naokrog prenašati kup vrečk iz blaga, pa to sploh ne drži. Jaz imam pri sebi vedno dve, lepo zloženi in pospravljeni v žepek v nahrbtniku. V trgovini v eno dam sadje in zelenjavo in morebitne druge artikle, v drugo pa kruh. Pri tem je pomembno samo, da je tista, v kateri kupim kruh, sveže oprana. Včasih s seboj vzamem še manjši vrečkici, ki sem ju sešila iz koščkov blaga, ki sta ostala, ko si je mami skrajšala rokave na srajci. Vanju si natrosim razsuta živila, na primer fižol ali pistacije. Poleg tega imam še eno vrečko iz zaves, ki so jo izdelali lokalni srednješolci in eno platneno, v kateri sem kupila pralne oreščke.

Kopičenje

Nekaj vam moram priznati. Ko sem začela z življenjem brez odpadkov, me je precej zaneslo in sem storila eno izmed petih najpogostejših napak, ki jih delajo sveži zero wasterji – začela sem kopičiti. In kopičila sem tudi nakupovalne vrečke iz blaga. Zdaj ko jih imam, je moja odgovornost, da jih izrabim, kolikor le lahko. Tako v tistih, ki jih ne uporabljam za v trgovino, shranjujem predmete, ki jih nato odnesem v secondhand trgovino. V njih tudi ločujem odpadke, razen bioloških, in kdaj, če kdo izrazi željo, tudi kakšno podarim.

Nakupovalne vrečke iz blaga so in bodo ostale boljša alternativa plastičnim vrečkam. Gre le zato, da jih uporabljamo z mislijo, da so ustvarjene za to, da trajajo. Ne smemo dovoliti, da vrečke iz blaga, ki so sicer namenjene večkratni uporabi, postanejo potrošna roba, saj so kot take dejansko še veliko slabše kot plastične vrečke.

Si tudi ti, tako kot jaz, padel oziroma padla v past kopičenja vrečk iz blaga? Svojo izkušnjo nam zaupaj v komentarju ali pa se pridruži debati na Facebooku.

Pa lep petek še naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.