Lesena zobna ščetka | Zero waste ustna higiena

lesena zobna ščetka     ustna higiena

Lesena zobna ščetka je še ena alternativa plastiki, po kateri lahko posežeš, če želiš živeti bolj okolju prijazno življenje.

Ustna higiena je področje, kjer danes na žalost proizvajamo ogromno odpadkov. V ZDA letno zavržejo kar milijardo zobnih ščetk. Samo predstavljamo si lahko, kakšna je ta številka na svetovni ravni – verjetno ogromna. Zobne ščetke so ponavadi izdelane iz plastike, držalo je za lažji oprijem oblečeno v nekakšno gumo, ščetine so iz najlona, embalaža pa je skoraj vedno plastična. Odvržene zobne ščetke bodo skupaj z embalažo v najboljšem primeru preživele večnost na odlagališčih, v najslabšem pa bodo končale v oceanih, kjer jih bodo pojedle živali, ali pa jih bodo sežgali in bodo v zrak spuščale strupene pline. Glede na vse to mislim, da je res skrajni čas, da začnemo iskati in vlagati v okolju bolj prijazne alternative.

Najbolj razširjena alternativa trenutno so zobne ščetke z lesenim držalom. Na svetovni ravni pridobivajo na popularnosti (tako kot menstrualne skodelice, kovinske britvice in druge ekološke alternative) in tudi v Sloveniji jih lahko kupimo pri čedalje več ponudnikih.

Kaj pa če …

Preden sem začela uporabljati leseno zobno ščetko, sem imela do njih nekaj zadržkov. Prvi je bil strah, da bi se z lesom zaskalila (dobila trsko v) roko ali, še huje, v usta. Au. Drugi je bila trdota ščetin. Na spletu sem namreč prebrala kar nekaj kritik, kako nobena od tovrstnih zobnih ščetk nima ravno mehkih ščetin, kar je lahko za dlesni precej slabo. Še posebej v mojem primeru, saj imam vnetje dlesni, ki se vleče že kar nekaj časa. Kaj pa zdaj? Bo zaradi lesene zobne ščetke moja ustna higiena ogrožena? Vseeno sem si rekla, da ne bom nikoli vedela, če vsaj ne poskusim.

Moja lesena zobna ščetka je iz spletne trgovine Malinca – lesena zobna ščetka švedske znamke Humble Brush pri njih stane 4,99 evra. Cena sicer ni najnižja, je pa čisto primerljiva s ceno večine plastičnih zobnih ščetk.

Kaj mi je pri ščetki všeč?

Ročaj zobne ščetke je izdelan iz 100-odstotno biološko razgradljivega bambusa, kar pomeni, da ga lahko po uporabi odvržeš na kompost ali v bioodpadke. Ščetine so brez toksina bisfenola A. Škatlica, v kateri je ščetka, je narejena iz, tako trdijo pri Malinci, 100-odstotno recikliranih materialov. Notranji ovoj pa je biorazgradljiv in ga je prav tako kot ročaj mogoče kompostirati.

Moj strah, da bi se s ščetko zaskalila (zaškalila??) je bil odveč. Lesena zobna ščetka, ki jo imam, je namreč povsem gladka. Prav tako me ne moti trdota ščetin, čeprav res niso tako mehke kot pri moji prejšnji, plastični ščetki. Na ščetine sem se navadila, prav tako na to, da je ročaj bolj robusten in se ne upogiba kot pri plastičnih ščetkah. Zdi se mi celo, da to omogoča večjo kontrolo nad ščetko.

Ustna higiena in zdravje sta dve izredno pomembni stvari, ki ju ne bi ogrožala niti zaradi skrbi za okolje. Novo ščetko sem zato pokazala zobozdravniku. Rekel mi je, da razen roza barve nima nobene pripombe. Dokler je tehnika umivanja zob pravilna, pravi, je tudi lesena zobna ščetka čisto ok, tudi zame in moje vnete dlesni. In res se z njo še nisem zbodla, medtem ko tega za vse plastične ščetke prej ne morem reči. Tehnika očitno res šteje.

Ščetko oziroma njene proizvajalce odlikuje tudi dobrodelnost. Kot mi je pojasnila Nastja iz spletne trgovine Malinca: “Proizvajalec zobnih ščetk, podjetje Humble Brush, za vsako prodano zobno ščetko podari eno dodatno zobno ščetko v dobrodelne namene – tistim, ki si zobozdravstvene oskrbe ne morejo privoščiti, je povedala. »Nam potem vsake toliko pošljejo slike/poročilo od otrok in tudi odraslih, ki so brezplačne zobne ščetke prejeli. Res se trudijo pomagati, zato smo se tudi odločile, da bomo ščetke vključile v prodajo v Malinci.«

Ščetine – biorazgradljive?

Rada bi opozorila samo na nekaj. Tako na spletni strani proizvajalca kot na spletni strani prodajalca je nekajkrat omenjeno, da so ščetine razgradljive.

Pri Humble Brush pišejo, da pri vseh njihovih izdelkih ščetine narejene iz materiala najlon 6, ki se razgradi hitreje kot najlon nižjih redov. Nadalje pišejo: »Najlon 6 je idealen za zobozdravstvo, poleg tega pa se v določenem času razgradi in ga lahko obdelamo po kanalih, ki so običajni za obdelavo odpadkov.«

Na spletni strani Malince je prav tako zapisano, da so ščetine izdelane iz najlona, ki se skozi čas sam razgradi.

Medtem ko navedeni podatki (vsaj, kolikor jaz vem) niso netočni, bi lahko bili napačno razumljeni. To, da se najlon razgradi, nikakor ne pomeni, da je biorazgradljiv v smislu organskih snovi. Čeprav nekatere vrste plastike lahko sčasoma razpadejo na ogljikov dioksid in vodo, se to lahko zgodi le v posebnih pogojih, ob prisotnosti posebnih bakterij. Več verjetnosti je, da bodo te ščetine razpadale na vedno manjše delce, imenovane mikroplastika. Ta zastruplja živa bitja in lahko skozi prehranjevalno verigo najde pot na tvoj krožnik. Bi pojedel/a svojo zobno ščetko? Ne? Se mi je kar zdelo.

Kolikor vem, nobena, niti lesena zobna ščetka, ni popolnoma biorazgradljiva. Izjema so tiste s ščetinami iz prašičje dlake, ki pa – očitno – niso veganske. Pri večini lesenih zobnih ščetk je tako navada, da odlomiš glavo oziroma populiš ščetine in jih odvržeš v mešane odpadke, ročaj pa v bio ali na kompost. Moja velika želja je, da bi kdo končno pogruntal veganske, 100-odstotno biorazgradljive zobne ščetke. Do tedaj pa so te, ki so trenutno na voljo, še vedno veliko, VELIKO boljša rešitev kot povsem plastične ščetke.

Kaj pa ti? Ima v tvoji kopalnici lesena zobna ščetka že svoje mesto ali še vedno vztrajaš pri plastičnih?

4 thoughts on “Lesena zobna ščetka | Zero waste ustna higiena

 1. Zdravo, sama komaj čakam da si kupim leseno ščetko vendar se ne morem odločiti katero. Nekje sem prebrala, da se zna les čudno namočit in postati mehek. Kako je pri tej ščetki iz Malince?
  Vzporedno pa me še zanima kakšno zobno pasto uporabljaš. Sama sem si jo namreč namešala iz kokosovega olja in sode pa mi je čis preveč slana in tud nimam občutka čistih zob.

  1. Zdravo, Ajda!

   Najbrž ne bi bilo priporočljivo, da bi ščetko pustila dalj časa v vodi, ampak če jo po umivanju zob daš v kozarček, da se voda odteče, ni problema. Vsaj po mojih izkušnjah. 🙂

   Glede zobne paste pa, jaz uporabljam zobne tabletke iz Lusha. Sem poskusila z mešanico kokosovega olja in sode in mi je bila ok, ampak mi jo je zobozdravnik odsvetoval, ker naj bi bila soda preveč abrazivna za sklenino.

   1. Verjetno res najbolje, da kupim in vidim. Čimprej 🙂
    Hm glede zobne paste bom še malo ekpirimentirala z glino,kurkumo,aktivnim ogljem in kokosovim oljem..sode pa se bom res čimbolj izogibala. Martina hvala za odgovor 🙂

    1. Jap, definitivno preizkusi. 😉 Ni problema, če te bo karkoli še zanimalo, kar vprašaj. 🙂 Pa če boš odkrila kak fajn recept za zobno pasto, tudi sporoči. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.