Veganska čokoladna torta v lončku | »Mug cake«

Veganske sladice, oziroma njihova priprava, so lahko za neizkušene kar malo strašljive. Vse te sestavine, ki jih komaj znamo izgovoriti, zapleteni postopki … A ni treba, da je tako.

Pred dnevi se mi je noro zaluštalo nekaj sladkega. Ujelo me je povsem nepripravljeno, ker 1. nisem bila doma in 2. tudi, če bi bila, so možnosti, da bi doma našla veganske sladice brez embalaže, podobne tem, da bi se moj pes postavil na dve nogi in začel recitirat poezijo.

Nemogoče scenarije na stran, ker so bile že vse trgovine zaprte in ker verjetno tudi tam ne bi našla, kar sem iskala, sem se morala domisliti doma narejene rešitve. In kmalu se mi je v mislih prikazala veganska čokoladna torta. 

To ni običajna veganska torta. To je torta, ki je narejena prav za tiste redke napade sladkosnednosti, ki zahtevajo takojšnjo potešitev. Ker jo lahko spečeš kar v lončku, jo v angleščini imenujejo »mug cake«.

Zakaj ta recept spada na blog o življenju brez odpadkov, se morda sprašujete. Dva razloga. Prvi je, ker vse sestavine lahko dobiš brez embalaže, oziroma recept prilagodiš takšnim sestavinam. Drugi pa je, da je porcija ravno pravšnja za hitro dozo sladkosti. Meni, recimo, se veganske sladice zaluštajo le nekajkrat na leto in še takrat imam hitro dovolj, zato absolutno nima smisla, da bi si kupovala celo vegansko torto, saj bi je 90 odstotkov gotovo morala vreči stran. Metanje hrane stran pa sovražim, sploh z ozirom na to, kako drage so veganske torte vseh vrst.

Nič ni lažjega, kot doma speči čokoladno vegansko torto za enega – no, razen pojesti omenjeno torte. Vse sestavine samo zmečeš v skodelico in mešaš. A pozor! Ko misliš, da so sestavine že dovolj pomešane med seboj – mešaj še kako minuto dlje. Ena izmed sestavin veganske čokoladne torte je namreč tudi soda bikarbona in nič ni bolj nagravžno kot grudica zapečene sode bikarbone, ki se ni vmešala v maso. Brr, me kar strese. Govorim iz izkušenj: Mešaj, mešaj in še enkrat MEŠAJ.

Masa mora biti gladka in dovolj gosta, da žlica v njej skoraj obstane pokonci. Ta veganska torta v mikrovalovki namreč naraste in preredka masa se bo zlila čez robove skodelice. Zakaj bi tortico čistil z dna pečice, če jo lahko poješ!?

V mojem receptu piše, da se torta peče dve do tri minute. Videla pa sem že tudi recepte, v katerih je pisalo, da potrebuje samo 30 sekund. V resnici je to predvsem odvisno od mikrovalovke. Če uporabiš primerno količino pecilnega praška/sode bikarbone, bo tortica med peko začela naraščati. Ko se nekoliko spusti nazaj, je pečena. Preveriš pa lahko tudi z naslednjim trikom: tortico vzemi iz mikrovalovke in jo »špikni« z vilicami. Če so zelo mokre in zapacane, torto še za minuto vrni v mikrovalovko.

Ker so vse sestavine užitne tudi surove, torto brez skrbi lahko vzameš iz pečice nekoliko prej, da bo ostala bolj sočna. Spet, govorim iz izkušenj. Že večkrat se mi je tortica nekoliko preveč izsušila. Ko sem jo vzela iz mikrovalovke, sem povrh namazala žličko marmelade in jo posula še z malo kakava. Prvih nekaj grižljajev je bilo nebeških, a notranjost je bila brezvezna in suha. Zdaj tortico raje vzamem iz pečice kako sekundo prekmalu.

Problem bi se verjetno dalo rešiti tudi s koščki čokolade, sadjem ali čim podobnim, kar lahko vmešaš v maso. Lepota mug cake tortic je, da vanje lahko vtakneš dobesedno karkoli. Lahko povsem izpustiš sladkor in ga zamenjaš z vegansko nutello. Lahko izpustiš kakav in masi primešaš zdrobljene piškote. Namesto rastlinskega mleka ali vode lahko uporabiš pomarančni sok. Glavne sestavine so pač moka, olje, neka tekočina in pecilni prašek/soda bikarbona. Od tu naprej imaš povsem proste roke in nastane lahko veganska torta čisto po tvojem okusu.

Zdaj pa, brez nadaljnjega odlašanja …


Veganska torta brez ostankov | Tortica v lončku

veganska torta     veganska cokoladna torta

Sestavine:

  • 4 zvrhane žlice moke
  • 1 zvrhana žlica kakava v prahu
  • 2 zvrhani žlici sladkorja
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 2 žlici olja
  • 5 žlic rastlinskega mleka ali vode.
  • (po želji) veganski čokoladni koščki, kandirano sadje …

Čas priprave: 5 minut

Nastane: 1 skodelica najboljše veganske čokoladne torte

Vse sestavine stresi/zlij v skodelico in mešaj. Če je masa pregosta, dodaj še malo tekočine. Če je preredka, potrebuje še malo moke ali kakava. Ko so sestavine res (res!) dobro premešane, skodelico za nekaj minut postavi v mikrovalovno pečico – pri meni doma potrebuje dve do tri minutke.

Po tem času je najboljša veganska čokoladna torta pripravljena. Lahko jo povrh posuješ s sladkorjem v prahu ali jo kako drugače popestriš, lahko pa v njej uživaš kar tako. Kar je najlepše, je, da pri takšni tortici zagotovo ne bo ostankov, ki bi morali v smeti.

Kako pa ti pripraviš mug cake? Zaupaj nam na Facebooku!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.