Enostavno vegansko »mleko« | 4 minute, 2 sestavini

   

Ko sem v okviru izmenjave Let’s Waste No More opisovala svoje življenje brez odpadkov, sem dobila prav posebno vprašanje, ki mi je dalo misliti: Je naključje, da so številni zero wasterji tudi vegetarijanci oziroma vegani?

Moji razlogi, da sem nehala uživati meso in druge živalske produkte, niso tesno povezani z varovanjem okolja. Ko sem se začela zavedati, kakšne grozote se dogajajo v mesni, mlečni in jajčni industriji, sem se enostavno odločila, da nočem biti del tega. A več kot se naučim o varovanju okolja, bolj se zavedam, da ima prehranjevanje z izključno rastlinsko prehrano izjemno pozitivne učinke na planet.

Zato me še toliko bolj ujezijo situacije, v katerih se veganstvo in ekologija izključujeta. Dober primer tega so veganski nadomestki neveganskih izdelkov – velik del jih vsebuje palmovo maščobo, katere pridobivanje planetu povzroča ogromno škodo, skoraj vsi pa so tudi pakirani v plastiko.

Ne me narobe razumet. Ni, da bi te nadomestke jedla vsak dan. Vseeno pa si na kruh pod rezine avokada rada namažem »maslo«, parkrat letno mi zapaše »jogurt«, v kavo pa kdaj pa kdaj pljusknem malo »mleka«. Vse omenjeno je v naših trgovinah NE. MO. GO. ČE. dobiti brez plastike.

Vedno sem rada poskušala vse izdelati doma. To je deloma povezano z gorenjsko tendenco, da ne zapravljam, če ni treba, pri hrani pa mi je to všeč tudi zato, ker potem točno vem, kaj pijem/jem. In medtem ko mi pri maslu in jogurtu še ni uspelo izdelati zadovoljive veganske verzije, sem imela pri mleku bistveno več uspeha.

Za izdelavo rastlinskega mleka najraje uporabljam ovsene kosmiče. Razlogov za ovseno mleko je več: dostopnost, nizka cena, papirnata embalaža, slovensko poreklo, dober okus.

Dolgo sem študirala, ali bi kupila posebne precejalne vrečke za rastlinsko mleko, pa se kar nekako nisem mogla odločit v nobeno smer. Tiste, ki se jih dobi pri nas, so drage, da bi jih pa naročila s Kitajske, mi pa tudi ni – iz očitnih razlogov.

Rešitev za ta problem je bila bližje, kot bi si mislila. Skrivala se je v moji omari, v škatli, kjer imam robce iz blaga. Opazila sem, da je eden od robcev še posebej velik in dovolj fino tkan, da bi se z njim dalo precediti mleko. Sicer ga še nikoli nisem uporabljala, a sem ga vseeno oprala in ga sterilizirala z likalnikom. Prala sem ga samo z vročo vodo, da v mleku nisem imela sledov praška in mehčalca. Svojo nalogo je odlično opravljal, vse dokler ga nekega dne, ko se je zunaj sušil, veter ni odpihnil neznanokam. *smrk*

Za pripravo rastlinskega mleka potrebuješ tudi dovolj močan mikser, ki bo kosmiče dejansko zmlel in ne le vrtinčil po posodi. Jaz uporabljam mikser za smoothieje, ker drugega pač nimam. Ker je posoda visoka in ozka, kosmiči v vodi radi splavajo na vrh. Zato sprva dodam malo vode, nato pa jo sproti dolivam. Priprava ovsenega mleka pa bi verjetno uspela tudi s paličnim mešalnikom.


Ovseno mleko, primerno za vegane in občutljive na laktozo

   

Sestavine:

  • skodelica (2,5dl) ovsenih kosmičev
  • 2 skodelici vode
  • (po želji) sol in sladkor

Izdelava traja: 4 minute

Nastane: cca. 0,5L ovsenega mleka

V mešalnik streseš ovsene kosmiče in jih preliješ z vodo. Prižgeš mešalnik – kakšne pol minute je povsem dovolj.

Z robcem prekriješ vrč in ga trdno primeš. V vrč nato skozi robec preliješ nastalo mleko. Ko preliješ vse mleko, robec zagrabiš za robove in jih dvigneš. Z drugo roko primeš del robca, kjer so se nabrali zmleti ovseni kosmiči in ga začneš vrteti. Robec vrtiš in stiskaš, dokler ne odcediš vsega mleka. Zdaj ga lahko preliješ v steklenico in postaviš v hladilnik, lahko pa mu dodaš še malo soli in sladkorja po okusu. Za zgoraj opisano količino mleka jaz uporabim tričetrt male žličke sladkorja in petino žličke soli.

Domače ovseno mleko porabi v treh do štirih dneh. Ker izdelava ni zahtevna, še manj pa dolgotrajna, ga lahko brez problema sproti pripravljaš v manjših količinah.

Uživaj v domačem, veganskem in okolju prijaznem mleku!

2 thoughts on “Enostavno vegansko »mleko« | 4 minute, 2 sestavini

  1. martina, super! Se v veliki meri strinjam s tabo. Zanima pa me, kaj narediš s kosmiči, ki ostanejo pri izdelavi mleka? So še vseeno super za pojest ali pa kakšen smoothi? 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.