Kako se izogniti metanju hrane v smeti + Recept: veganska bučna juha

Bučna juha 2

 Boste tudi vi letos rezljali bučo?

Noč čarovnic se je tudi pri nas dobro zasidrala v jesensko tradicijo. Čeprav praznik noč čarovnic pri nas uradno ne obstaja, so trgovine konec oktobra vseeno polne tematskih okraskov, na zabave hodimo oblečeni v strašljive kostume, pred hišami pa stojijo izrezljane buče.

Kaj pa, ko je »praznik« mimo? Cenene okraske zmečemo stran, saj bomo naslednje leto itak spet kupili nove, kostum še mogoče spravimo za prihodnje leto, buče pa svoj konec dočakajo zgubane in gnile.

Po podatkih iz leta 2015 povprečen Slovenec na leto zavrže več kot 70 kilogramov hrane. Med to hrano spadajo tudi buče. Nič nimam proti noči čarovnic, me pa moti, da hrano uporabljamo kot okras in jo nato vržemo stran.

Pri nas doma smo že pred leti opustili rezljanje buč. Okraševanje za noč čarovnic izgleda tako, da zvitek led lučk vtaknemo v keramično bučo, ki potem nekaj dni zvečer skrbi za primerno atmosfero. Iz buče pa si raje kaj skuham.

Moj jesenski favorit je letos bučna juha. Bučna juha je PER. FEK. TEN. obrok za hladne oktobrske dni. In res vsestranska! Če skuhaš bolj redko, je lahko predjed kakšni bolj »resni« zadevi, gostejša različica pa je samostojen obrok, ki te brez problema nasiti in pogreje. Če ti zraven paše nekaj hrustljavega – brez skrbi, buča je poskrbela za vse. Semena lahko prepražiš in jih posuješ po juhi.

Še ena prednost bučne juhe je, da se dolgo obdrži. V hladilniku zlahka počaka pet dni, lahko pa jo tudi zamrzneš. Jaz si ponavadi skuham večjo količino juhe in jo imam za ves teden.

Bučna juha 1

Da iz buče skuhamo nekaj okusnega, se mi zdi veliko boljša ideja, kot da vanjo vrežemo dve trikotni očesi in nekaj zob in jo pustimo, da zgnije. Mogoče pa lahko namesto rezljanja buče bučna juha postane tvoja nova poznooktobrska tradicija? 🎃👻

Hrana ni odpadek!

Ne samo pri bučah, tudi drugod se lahko izogneš metanju hrane v smeti.

Ne hodi v trgovino na prazen želodec. Ko gremo v trgovino lačni, stvari ponavadi kar letijo v košaro. In veliko teh stvari po nekaj dneh pristane v smeteh. Zato po nakupih raje vedno pojdi s polnim želodcem.

Zamrzni odvečno hrano. Kruh, sadje, zelenjavo, omake … Če vidiš, da ti ostajajo, lahko tem živilom podaljšaš življenjsko dobo tako, da jih butneš v skrinjo.

Iz ostankov naredi nekaj novega. Razgibaj kreativno mišico. Iz včerajšnjih polžkov z omako lahko danes nastane testeninska solata. Iz ostankov zmletih mandljev, iz katerih si včeraj delala mleko, danes naredi humus.

Opazuj se. En mesec pozorno spremljaj, katere hrane največ vržeš stran, nato pa tega enostavno kupuj manj ali pa črtaj z nakupovalnega seznama.

Ne kuhaj za celo vojsko. Ljudje se grozno bojimo, da bi ostali lačni. Celo tako zelo, da raje hrano mečemo v smeti (ironija?). V resnici pa s tem, da se pri vsakem obroku ne najemo do mrtvega, ni nič narobe. Če ti hrana običajno ostaja, poskusi danes za kosilo skuhati tretjino manj. Če te pol ure po kosilu še vedno grabi lakota, nekaj prigrizni.

Zdaj pa, brez nadaljnjega odlašanja, predstavljam recept za naaajboljšo in najpreprostejšo bučno juho na svetu.


Bučna juha (veganska, zero waste)

 

Bučna juha 3

Za 4 osebe

  • 500g hokaido buče
  • 300g krompirja
  • 1 srednje velika čebula
  • Sol
  • 1,5 litra vode
  • 4 žlice bučnega olja

Iz buče izdolbeš semena in jih daš na stran. Bučo nato olupiš in narežeš na kocke. Narežeš tudi krompir (lahko ga prej olupiš, jaz ga ne). Oboje zaliješ z vodo in kuhaš 20 minut oziroma dokler se buča in krompir ne zmehčata. Čebulo prepražiš ali jo skuhaš skupaj s krompirjem in bučo. S paličnim mešalnikom buče, krompir, čebulo in vodo zmešaš v gladko, gosto zmes. Če se ti zdi juha pregosta, lahko dodaš še malo vode. Soliš po okusu.

Hkrati, ko se zelenjava kuha, v ponvi prepražiš bučna semena. Gotova so, ko nekoliko počrnijo. Juho nadevaš na krožnike, vsak krožnik okrasiš z žlico bučnega olja in posuješ s semeni.


One thought on “Kako se izogniti metanju hrane v smeti + Recept: veganska bučna juha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.