Nakit brez odpadkov – je to mogoče? | Pogovor z Nino Mučibabić

Nina Mučibabić 2

Read the post No-waste jewelry – is it possible? | Interview with Nina Mučibabić in English HERE.

Že precej dolgo se nisem lotila kakšne poglobljene predstavitve (če odštejemo objavo o treh najljubših tujih blogerkah oziroma vlogerkah), na tale torek pa se mi je na www.manjsmetimanjskrbi.si pridružila ustvarjalka iz Bosne in Hercegovine, Nina Mučibabić. Nino, ki ustvarja svojo znamko nakita NiNakit by Nina Mučibabić sem spoznala na mladinski izmenjavi Let’s Waste No More. Z njeno pomočjo sem se naučila izdelati prstan iz skoraj popolnoma recikliranih materialov – tudi za vas je Nina spodaj zapisala navodila. Pravi, da jo je življenje brez odpadkov navdušilo in da to filozofijo želi prenesti tudi v svoje ustvarjanje. Pred leti je to že storila – v osnovni šoli si je namreč izdelala verižico iz prekratkih barvic.

nina-mucibabic-1

Nina, kako dolgo že ustvarjaš nakit?

Nakit izdelujem že več kot osem let.

Katere materiale najraje uporabljaš?

Začela sem s polimerno glino in skozi leta sem eksperimentirala z mnogimi različnimi materiali. Ta trenutek pa je moj najljubši material kristalna smola.

Udeležila si se izmenjave, katere glavna tema je bilo življenje brez odpadkov. Se v vsakdanjem življenju trudiš, da bi proizvedla kar najmanj smeti?

Ta koncept je zame precej nov, a mi je zelo všeč. Tekom izmenjave sem slišala veliko odličnih resničnih zgodb o življenju brez odpadkov, ki so me motivirale. Ko sem se vrnila domov, sem začela svojo pot proti življenju brez odpadkov in prva stvar je bila nakup steklenic namesto plastenk.

V okviru izmenjave Let’s Waste No More smo izvedli delavnico, na kateri smo izdelovali prstane iz kovinskih pokrovčkov in ostankov blaga/papirja. Meniš, da lahko čudovit nakit nastane tudi iz recikliranih oz. naravnih materialov?

Da, absolutno! Vsak material lahko recikliramo in iz njega izdelamo izjemne stvari.

Razmišljaš, da bi pri ustvarjanju nakita več uporabljala reciklirane in naravne materiale? Če da, katere materiale si boš izbrala?

Za to imam veliko načrtov. Prvi je, da bi reciklirala porabljene barvice, drugi pa, da bi uporabila plastenke za izdelavo obeskov.

Bi z nami delila navodila za izdelavo prstanov?

Za izdelavo prstanov si moraš najprej pripraviti:

  • lepilo za papir
  • lepilo za kovino
  • lak za nohte (prozoren in barven)
  • škarje
  • star papir (časopisi/revije) in/ali staro blago
  • kovinski pokrovček za steklenico
  • kovinsko osnovo za prstan

Blago in papir narežeš na trakove – izbereš si dolžino in širino teh trakov. Te trakove boš zvil/a v zvitke – dolžina traku določa velikost zvitka, širina pa višino. Zvitke nato postaviš na notranjo stran pokrovčka. Seveda lahko eksperimentiraš in jih razporediš, kot ti je všeč. Ko jih razporejaš, se morda lahko izkaže, da so nekateri zvitki preveliki ali pa premajhni. V slednjem primeru jih izdelaj še več, da bo prstan točno tak, kot si ga želiš. Namesto več majhnih zvitkov lahko narediš enega velikega.

Pri izdelavi zvitkov lahko kombiniraš blago in papir ali pa uporabiš samo enega od teh materialov. Če si za izdelavo uporabljal/a papir, ga moraš zaščititi z nekaj plastmi prozornega laka za nohte. Zdaj lahko na pokrovček pritrdiš osnovo za prstan. Pazi, da uporabiš dovolj lepila. Končni izdelek se mora sušiti več ur. Ko je prstan suh, lahko z barvnim lakom prebarvaš pokrovček, če ti originalna barva ni všeč. Po tem, zadnjem koraku, boš imel/a edinstven, ročno izdelan prstan brez odpadkov.

Nina Mučibabić 4

Nina Mučibabić 5     Nina Mučibabić 6

Kul, ne? Nina v svoj nakit vključuje veliko naravnih materialov, kot so sveži cvetovi in kavna zrna. Njene kreacije nosijo blogerke in celo bosanska predstavnica Evrovizije.

*Vse fotografije v tej objavi, razen zadnjih treh, so last Nine Mučibabić, objavljene z dovoljenjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.