Soda ali kava | Katera metoda je uspešnejša pri odstranjevanju neprijetnih vonjav iz čevljev

Še kdo lahko ubija s čevlji? 😀

Ne, resno. Ker tudi v najvišjih temperaturah najraje obujem zaprte čevlje (ne vem, zakaj nisem ravno fenica sandalov) in ker pod njimi seveda ne nosim nogavic, ti čevlji postanejo smrtonosno orožje. Ko se po dolgem dnevu zunaj sezujem, najprej letijo na balkon na nekajurno zračenje. 

Žal jim večinoma to ne pomaga.

V iskanju naravne in zero waste metode odstranjevanja neprijetnih vonjav iz čevljev sem se obrnila na splet. Dve metodi, ki sta se med rezultati iskanja najpogosteje pojavljali, sta bili kavna usedlina in soda bikarbona. Razmišljala sem, katero od njiju bi preizkusila, potem pa sem se spomnila, da imam vendarle dva smrdljiva čevlja in da boste še bolj zadovoljni (jaz pa tudi), če bom imela rezultate s čim primerjati.

Priskrbela sem si torej za zvrhano jušno žlico obojega. Desni čevelj je dobil dozo sode, levi pa dozo kave. Oba čevlja sem nato čez noč postavila v kot sobe (bila sta zunaj, pa se je ulilo).

Ko sem vas na Facebooku povprašala, katera od teh dveh metod je zmagala, ste si bili skoraj enotni, da je po vašem soda bolj učinkovita. Moje ugotovitve so malce drugačne. Ko sem zjutraj naredila test (beri: povohala oba čevlja 😀 ), je tisti, v katerem je bila soda, še vedno imel malo neprijeten vonj, medtem ko je drugi dišal samo po kavi. Tudi po tem, ko sem jo že stresla ven iz čevlja. Ko so se čevlji še enkrat prezračili, je tisti s sodo še vedno imel vonj (čeprav veliko bolj blag), tisti, v katerem je bila kava, pa sploh ni imel nobenega vonja več.

Super ne? No, ko sem tako lepo nedišeče čevlje naslednji dan obula, se je pojavil problem. Ker sem kavo in sodo natresla neposredno v čevelj, sem imela levo stopalo čisto rjavo. Za naslednjič si bom iz stare rjuhe sešila vrečici, v kateri bom nasula kavno usedlino – tako jo bom lahko uporabila večkrat, le prej jo bom morala dobro izsušiti, da ne bo začela plesneti.

V tem primeru je torej zmagala kava. Kar je meni čisto fajn, ker imam zdaj še en izgovor več, da jo pijem vsak dan 😊 Kava pa ni uporabna samo za jutranji “šus” energije in odstranjevanje neprijetnih vonjav iz čevljev. Barbara izpod cvetoče češnje nam je pred časom pripravila recept za proticelulitni piling iz kavne usedline.

Preberite še, kako lahko na preprost in poceni način obnovite stare, ponošene čevlje.

Objavljeno v DIY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.