Popravilo čevljev | Kako v 4 preprostih korakih vdahniti novo življenje starim čevljem

Čevlji

Poznate tisti občutek žalosti, ko vidite, da vaš najljubši kos oblačila ali obutve počasi propada? In pogosto nošenje, ko želimo iz kosa pred njegovim koncem iztisniti kar največ, stvari le še poslabša? Kar brez skrbi. Na žalost danes večina predmetov ni narejena, da bi trajala, še vedno pa lahko »prelisičimo« sistem in jim podaljšamo življenjsko dobo.

Kako torej vdahniti čevljem novo življenje?

Očistimo

To je prvi korak, brez katerega ne moremo nadaljevati. Čevlje lahko očistimo na več načinov. Lahko jih samo obrišemo z mokro krpo. Lahko jih operemo v stroju, a jih prej damo v prevleko za blazino, to tesno zavežemo z vrvico, vrvico pa nato pripremo med vrata pralnega stroja, da se čevlji med pranjem ne premetavajo preveč. Belo plastiko, kakršna ponavadi prekriva spodnji del all-stark, lahko očistimo s staro zobno ščetko, namočeno v mešanico sode bikarbone in kisa/limoninega soka.

Čevlji 6

Čevlji 5

Zalepimo / zašijemo

Strgano blago, odstopljen podplat … Vse te grozote se lahko zgodijo našim najljubšim čevljem. S šivanko in sukancem lahko kar precej popravimo škodo. Na mestih, kjer so šivi popustili, enostavno zašijemo še enkrat. Za ponovno pritrjevanje podplatov se splača investirati v kvalitetno lepilo za čevlje. To je sicer pakirano v tubi za enkratno uporabo, a bomo z njegovo uporabo pred odpadom rešili ogromno čevljev, saj ena tuba zdrži izredno dolgo. Izberemo lepilo, namenjeno lepljenju čevljev, saj je fleksibilno tudi, ko je že suho in tako ne bo pokalo. Ne glede na znamko lepila je izredno pomembno, da površino, ki jo želimo zalepiti, najprej dobro obrišemo, saj prah in umazanija onemogočata trdno lepljenje. Moje lepilo deluje tako, da namažeš obe površini, ki ju želiš zlepiti, počakaš 10-15 minut, nato pa za 3 sekunde trdno stisneš. Jaz temu »3 sekunde« ravno ne verjamem, zato stisnem s sponko in pustim, kolikor časa pač pustim. Tako sem rešila ene svojih najljubših čevljev, ki jim je sicer grozilo, da ostanejo brez obeh podplatov.

Prekrijemo

Včasih nepravilnosti ali poškodb ne moremo (estetsko) popraviti, lahko pa jih prekrijemo. Čez madež na čevlju lahko prišijemo našitek, enako tudi čez raztrganino, ki smo jo sicer zašili, a še vedno ne izgleda tako, kot bi moralo. Če smo spretnih rok, lahko na čevelj kaj izvezemo. Lahko ga celo poslikamo z barvami za tekstil. Jaz sem od sonca obledele črne čevlje pobarvala s črnim flomastrom za tekstil. Tega imam doma še od mojih ne-zero-waste časov in za manjša popravila lahko služi leta in leta.

Popravilo čevljev
Na fotografiji je čevelj na desni že pobarvan, levi pa še ne.

Imela sem še ene sandale, ki sem jih kupila iz druge roke in sem jim z zgoraj omenjenim flomastrom pobarvala sprednja paščka, ki sta imela sicer bel kačji vzorec. Ker sta se paščka kmalu zatem začela luščiti, sem ju za bolj trajno rešitev pošila z bleščicami. Tako so moji čevlji ekstra fancy, popravilo pa bo zdržalo precej dolgo 😀

Čevlji     Čevlji

Čevlji

Zamenjamo

Največjo napako storimo, ko se del čevljev uniči, pa mislimo, da moramo zato zamenjati kar cele čevlje. Največkrat svoje najprej odslužijo vezalke ali vložek v čevlju. Oboje lahko brez večjih problemov zamenjamo. Jaz sem pri enem paru čevljev čez vložek samo prišila novo plast blaga, pri drugih pa sem popravila vezalko, saj so te precej specifične, se ujemajo s čevlji in bi težko dobila enake. Vezalko, ki se je na enem koncu začela cefrati, sem ovila s sukancem v enaki barvi, nazadnje pa sem jo še malo pošila, da se ne odvije.

Čevlji 1

Rezultat našega truda so čevlji, ki nam bodo še dolgo služili.

Če ne želite popravljati čevljev, imamo v Sloveniji še vedno nekaj čevljarjev, ki bodo delo z veseljem opravili namesto vas. Vsekakor se čevlje splača nesti k čevljarju, če smo zanje veliko zapravili in so kvalitetne izdelave, ali pa menimo, da popravilo presega naše sposobnosti.

Čevlji     Čevlji

Čevlji

Objavljeno v DIY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.