Veganski recepti | Burgerji iz čičerike

Tokrat bi rada z vami delila recept, ki sem ga odkrila pred kratkim in po katerem zadnje čase velikokrat pripravim kosilo – recept za čičerikine polpete. Ta jed se mi zdi super, ker je res hitro narejena, je veganska, vse sestavine lahko dobimo v minimalni oziroma brez embalaže, poleg tega pa jih lahko prilagajamo svojim željam, v polpete damo praktično, kar želimo in jih na koncu pojemo na različne načine. 

Tvoji polpeti bodo verjetno nekoliko drugačni od mojih – moje večno prekletstvo je namreč, da pri kuhanju vedno improviziram, količin sestavin pa nikoli ne zapisujem, tako da tistih receptov, ki super izpadejo, nikoli ne znam natanko ponoviti. Je pa to fajn, ker sem potem vedno znova presenečena nad “novimi” okusi 😊

Kar spontano – v polpete lahko daš skoraj karkoli in tako porabiš morebitne ostanke, ki se ti valjajo po hladilniku. Maso lahko kar sproti preizkušaš in po okusu dodajaš, kar manjka. Čar veganskih jedi je tudi v tem, da skorajda ne vsebujejo sestavin, ki bi nam surove lahko škodile.


Veganski superkul čičerikini polpeti

Sestavine:

  • čičerika (namočena čez noč, kuhana, odcejena): približno 200 gramov suhe za 2 osebi
  • ena čebula
  • sol
  • moka
  • voda

Čas priprave: 30 minut

Nastane: dovolj polpetov za 3 burgerje

čičerikini burgerji 3

Čičeriko zmiksaj oz. pretlači, ampak ne čisto do gladkega. V roke nato vzemi žlico. Postopoma dodajaj moko in vodo in mešaj tako dolgo, da naposled dobiš gosto maso, ki jo z rokami zlahka oblikuješ v polpete. Nasekljaj še čebulo in jo vmešaj v maso. Posoli in preizkusi, če se masa še vedno lepo oblikuje v polpet.

čičerikini burgerji 2     čičerikini burgerji 1

Oblikovane polpete odlagaj na pomokan krožnik. V ponvi segrej žlico olja. Polpetke peci po tri minutke na vsaki strani, oziroma dokler se po površini lepo ne zapečejo.

Če se želiš izogniti pečenju na olju, lahko polpete verjetno daš tudi v pečico. Ampak ne garantiram, da ne bodo potem čisto suhi in totalno neokusni 😃

čičerikini burgerji 4

S temi polpeti lahko potem narediš, kar te je volja. Pravzaprav so tako dobri, da jih bo verjetno sproti zmanjkovalo.  Ko se nama z Juretom uspe zadržati, si narediva “burgerje” – vsak pol ciabatte prereževa na pol in jo založiva s solato in paradižnikom. Včasih še kak avokado, včasih olive… Kakor nama paše. In potem sva med jedjo cela popacana, ker vse ven leti, ampak se noben ne sekira.

čičerikini burgerji 7     čičerikini burgerji 6

Ste kaj lačni?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.