Potenje – kako preprečiti neprijetne vonjave? | 4 rešitve

Danes nekaj besed o težavi, ki verjetno v tej vročini pesti vsakega izmed nas – potenju. Se ti kdaj zgodi, da se prepotiš že navsezgodaj zjutraj na poti na faks ali v službo in potem samo upaš, da te kdo ne zavoha? 😀 Meni se je to včasih, ob uporabi komercialnih deodorantov konstantno dogajalo, zdaj pa sem našla več odličnih naravnih rešitev, zaradi katerih teh skrbi nimam več. 

Najprej, preden se začnemo pogovarjati o deodorantih, en pomemben podatek: Deodorant in antiperspirant nista drug drugemu enaka. Med njima je velika razlika. Deodorant prepreči, da bi naš znoj dobil kakršenkoli vonj, medtem ko antiperspirant preprečuje potenje samo. Ravno zato je uporaba slednjih nezdrava in lahko pripelje do številnih zdravstvenih problemov. Potenje je namreč povsem naraven del našega obstoja – tako se v poletni vročini hladimo in iz telesa izločamo toksine. Antiperspiranti so nekaj podobnega, kot če imaš zadah, pa bi ti nekdo poskusil prodati sredstvo proti dihanju. Z uporabo naravnih deodorantov, ki jih predstavljam v tej objavi, se ne boš prenehal/a potiti, so pa odličen način za preprečevanje neprijetnega vonja.

Moja najljubša opcija št. 1: deodorant v kristalu

V boju proti neprijetnemu vonju sem preizkusila že marsikaj, zdaj pa sem končno našla nekaj, kar mi odgovarja. Trenutno uporabljam kristalni deodorant v kombinaciji z deodorantom v kosu, ki sem ga kupila v Lushu – no, moj ni samo v enem kosu, ker sem ga razdrobila, ko sem ga naselila v škatlico 🙂 Kristal na fotografiji sem kupila že pred leti, pa ga imam kljub redni uporabi še več kot dovolj. Deluje tako, da preprečuje razmnoževanje bakterij, ki ob potenju povzročajo neprijeten vonj. Uporabljamo ga tako, da ga čisto malo zmočimo, nato pa ga toliko časa drgnemo ob kožo, da se izsuši. Tale je imel plastično embalažo in podstavek, naslednji pa bo definitivno naraven in brez plastike. Recimo tale. Kristal je zelo učinkovit, tako da deodorant iz Lusha ne igra posebne vloge, razen tega, da me malo odišavi, zato ga bom verjetno dala naprej. 

(Potenje) Neprijetnim vonjavam se izognemo tudi z rednim britjem.     (Potenje) Dedorant, kristal in torbica, v kateri ju imam shranjena.

(Potenje) Kristal in deodorant v kosu

Moja najljubša opcija št. 2: Gladka koža

Opazila sem, da je situacija glede potenja veliko boljša, če imam pod pazduho vedno pobrito kožo. Dlake sicer ne povečajo količine potenja, vendar se znoj vanje vpije in je zato vonj težje odstraniti. Za britje uporabljam kovinsko britvico, ki sem se je včasih kar malo bala, zdaj pa je postala pripomoček, brez katerega ne morem. 

Moja najljubša opcija št. 3: Ohlapna oblačila iz naravnih materialov

Prav spomnim se majice, ki sem jo pred leti kupila v kitajski trgovini. V večini je bila izdelana iz sintetičnih materialov in kmalu se je pod pazduho navzela groznega vonja, ki se ni izpral tudi po več zaporednih pranjih. Bljek. Danes imam raje naravne materiale, v pod katerimi se koža dovolj “prezrači”, da znoj ne dobi neprijetnega vonja. Pomaga mi tudi, da nosim malce ohlapnejša oblačila, ki se ne oprimejo tesno kože.

Moja najljubša opcija št. 4: Soda bikarbona

Sodi bikarboni nekateri pripisujejo že skoraj čudežne lastnosti – v to, da ozdravi raka, sicer ne bi slepo verjela, se pa super obnese v vlogi deodoranta. Kot tako jo lahko uporabljaš v več različicah: 

* Soda bikarbona. Na kožo jo lahko naneseš s prsti ali s čopičem.

* Soda bikarbona + kokosovo olje. Če zmešaš tidve sestavini v razmerju 1:1, dobiš mazljivo zmes, ki se lažje obdrži na koži kot sama soda. Kokosovo olje poleg tega še navlaži kožo, kar je super po britju.

* Soda bikarbona + kokosovo olje + vosek. Če mešanici dodaš še vosek, vse skupaj stopiš nad parno kopeljo in vliješ v embalažo od starega deodoranta v stiku, dobiš nov (and improved) naraven, zero waste deodorant v stiku. Seveda priporočam katerega od mnogih veganskih voskov na tržišču.

Pa lep (vroč) dan še naprej!

2 thoughts on “Potenje – kako preprečiti neprijetne vonjave? | 4 rešitve

    1. Nina, za preprečevanje neprijetnega vonja preverjeno delujejo zgoraj omenjene rešitve. Če še nisi, poskusi s kristalom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.