Dan Zemlje | Danes praznuje naš planet

Dan Zemlje - srečanje Zero Wasterk 6

Danes je en tak fajn dan. Dan Zemlje. Vsaj en dan v letu, ko se spomnimo, da živimo na živem planetu, ki ga je treba negovati, ohranjati. Skrbeti moramo zanj, saj je planet Zemlja edini, ki ga imamo.

V četrtek smo se na čajanki, ki je pravzaprav obsegala prigrizke in napitke vseh vrst, zbrale aktivne Zero Wasterke. Datum srečanja so organizatorji, Ekologi brez meja, izbrali zaradi tega, ker se je bližal dan Zemlje. Zelo sem vesela, da sem končno v živo spoznala punce, s katerimi se trudimo, da je svet malce bolj zelen. Barbara, Sabina, Silvia, Vesna ter Maja in Lena. Pa seveda Helena, Katja in Urša iz društva Ekologi brez meja. Same luštne punce, ki preko svojih kanalov ljudem predajajo svoja znanja in jih motivirajo, da vsaj poskusijo živeti brez odpadkov.

Dan Zemlje - srečanje Zero Wasterk 1

Dan Zemlje - srečanje Zero Wasterk 3

Dan Zemlje - srečanje Zero Wasterk 5     Dan Zemlje - srečanje Zero Wasterk 4

Všeč mi je, da smo se lahko skupaj nasmejale našim podvigom, saj so ti včasih res malo bizarni. Izvedela sem, da imamo tisti, ki v trgovinah vztrajno zahtevamo, da nam stvari nadevajo v naše vrečke, prav lušten vzdevek – vrečkarji. Od zdaj naprej se bom vsakič, ko bom šla v trgovino, počutila kot majhen kenguru 😀

Poleg vrečke za večkratno uporabo obstaja še nekaj “prijemov”, s katerimi lahko zmanjšamo količino odpadkov in skrbimo za čistejše okolje. Poskusite. Kdo ve, morda pa vas premami in boste te navade vpeljali še v kak drug dan 🙂

Dan Zemlje – kako ga lahko polepšamo
  • Če gremo na sobotni izlet, si malico pripravimo doma in jo zapakiramo v posodo za večkratno uporabo.
  • Namesto, da si kupimo coffee to go na črpalki, si kavo pripravimo doma in jo nalijemo v termosko.
  • Za na pot si vodo nalijemo v plastenko, ki jo že imamo doma ali investiramo v stekleničko za vodo.
  • Ker je danes, poleg tega, da je dan Zemlje, tudi dan brez avtomobila, se na kratke razdalje odpravimo peš ali s kolesom, na daljše pa z vlakom ali avtobusom.
  • V gostilni zavrnemo slamico. Ampak pozor – če nam slamico že prinesejo, bo vseeno romala v smeti. Najbolj se obnese, če svojo prošnjo vkomponiramo v naročilo: “Eno limonado. Pa brez slamice, prosim.” Kar seveda pospremimo z nasmeškom. Ker prijaznost je zakon 🙂 Če vseeno želimo imeti slamice, razmislimo o nakupu kovinskih.

Vsi ti koraki so res preprosti in z njimi lahko dan Zemlje (in še kakšen drug dan) naredimo mnogo bolj zelen.

Še več fotografij pa si lahko ogledate tule.

Martina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.