Je zero waste življenje res predrago?

Dobro jutro!

Eden najpogostejših izgovorov, zakaj se nekdo ne odloči za zero waste način življenja, je, da je tak način življenja predrag zanje. Pa je res tako hudo?

Moj odgovor je ja in ne, vse pa je povezano s samokontrolo. Ko začneš z zero waste življenjem, odkriješ čisto nov svet izdelkov za večkratno uporabo, katerih cene so precej visoke. Zero waste je dokaj nov trend in podjetja ga seveda izkoriščajo v svoj prid. Lahko te zanese in začneš kupovati stvari, ki jih ne potrebuješ. Mene je in sem verjetno v prvih mesecih izziva zapravila precej več, kot bi bilo nujno potrebno. 

Premisli

V resnici je potrebne samo malo zdrave pameti. Imaš doma stekleničko za vodo? Ne potrebuješ nove. Ne piješ kave? Kaj ti bo lonček?

Po drugi strani pa ti lahko nakup predmeta za večkratno uporabo (ki ga dejansko tudi večkrat uporabiš) prinese velik prihranek. Če pogledamo samo primer ustekleničene vode: 50 centov za plastenko vode je zelo majhen strošek, če pa si vodo kupiš vsak dan, na leto zapraviš okrog 180 evrov. Steklenice oziroma bidoni za večkratno uporabo stanejo okrog 10 evrov oziroma, če vodo kupiš v “navadni” steklenički in to uporabiš večkrat, te stane okrog tri evre. Če pomisliš na dolgi rok, katera rešitev je dejansko cenejša?

Kovinska britvica za odstranjevanje dlak brez odpadkov.    

Na fotografijah so nekateri izmed mojih zero waste nakupov – menstrualna skodelica, kovinska britvica in jeklenica za vodo. Vse to so nakupi “enkrat in nikoli več” – dobro, menstrualno skodelico bom morala po približno petih letih spet zamenjati, a vseeno sem z nakupom prihranila ogromno, tako s finančnega kot z okoljskega vidika.

Iz druge roke

Trajnostno in poceni je med drugim tudi to, da čim več stvari kupimo iz druge roke. Jaz si vsa oblačila (spet – samo tisto, kar potrebujem) kupujem v trgovinah, kot sta Stara šola in MojButik. Iz druge roke lahko kupimo marsikaj, ne samo oblačila – samo malo je treba pobrskat.

Tudi pri kupovanju hrane lahko zmanjšaš negativen vpliv na okolje s tem, če se odpoveš predelani hrani, kupuješ lokalno in čimveč obrokov pripraviš doma. Za primer lahko dam zelenjavne namaze, ki jih s fantom kar veliko pojeva. Eden stane okrog 2€. Če bi si nakupila za 2€ sveže sezonske zelenjave, bi jih lahko naredila več. Pa rastlinsko mleko, ki ga je v trgovinah nemogoče dobiti brez embalaže in kupa dodatkov.

Dobro, priznam. Nekatere stvari so brez embalaže precej dražje. Za kavo, na primer, dam dvakrat več, kot stane kava v embalaži. A se mi zdi, da prihranki pri drugih stvareh odtehtajo in si lahko privoščim nekaj za razvajanje. Pa še to – odkar pijem dražjo kavo, je dnevno tudi popijem manj in sem na ta način celo omilila svojo navado, ki je mejila že na nezdravo.

Pa tudi, če si ne moreš privoščiti dvakrat dražje kave, to ni razlog, da bi se v celoti odpovedal zero waste življenju. Kavo pač še naprej kupuj v plastiki, v čimvečji embalaži, kar je nekoliko bolj ekološko, in spremembe naredi tam, kjer jih pač lahko.

To je to. Kakšne izkušnje imaš pa ti s finančnim vidikom življenja z manj odpadki?

4 thoughts on “Je zero waste življenje res predrago?

 1. Zelo zanimiva tema! Tudi sama ves čas tehtam med zero waste in ugodnimi opcijami, saj je budget ob študentski službi in stanovanju v najemu omejen 🙂 Sploh pri hrani se mi zdi, da je lahko zero waste zelo ugoden, če je le prava sezona. Torej, trenutno na tržnici kupim vse oblike zelja in korenin (krompir, korenje, koleraba itd), kakšen radič ter jabolka. Ostalo, kot so npr. paprike in paradižnik pa še zmeraj v trgovini skupaj z embalažo 🙁 No, najprej sem poskusila jesti samo sezonsko, a se moram držati diete, ki vsebuje veliko zelenjave in zelo malo škrobnatih reči in je zato zimska zero waste prehrana kar velik izziv. Glede ostalih izdelkov za nego ipd. pa se strinjam – najprej večja investicija nato pa prihranek 🙂

  1. Tadeja,

   kje pa nakupuješ? Jaz tudi pozimi v Sparu, Mercatorju, Tušu … nisem imela težav pri iskanju sadja in zelenjave brez embalaže. Celo paradižnika sem letos veliko pojedla 🙂

   Drugače pa ja, Zero Waste na splošno lahko prinese kar velike prihranke, če se ga lotiš na pravilen način 🙂

  1. Hojla. Če si iz Zasavja, imajo kavo Iconic Coffee v trgovini Gajbica v Trbovljah (se da zmeniti, da prineseš lastno embalažo). Drugače je pa v Ljubljani kar nekaj prodajaln, kjer jo lahko dobiš – vidiš jih pa tule: http://ebm.si/zw/dom/karta-trgovin/ . Malo bodi pozorna še na to, da je kava fair trade 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.