5 razlogov za zero waste življenje

Zero Waste življenje.    

V svojih zapisih vedno govorim o različnih rešitvah za Zero Waste življenje. Nikoli pa še nisem povedala, zakaj sem se za to odločila.

Na besedno zvezo Zero Waste življenje sem naletela čisto po naključju in koncept mi je bil takoj všeč, saj z življenjem brez odpadkov ne škodim okolju in drugim živim bitjem, poleg tega pa ima ta življenjski stil tudi zame osebno precej prednosti. 

Zobna ščetka iz bambusa in domača zobna pasta iz kokosovega olja in sode bikarbone.   Leseni izdelki so najlepši!

Mojih 5 razlogov za Zero Waste življenje:

1. Nakupovati trajnostno pomeni nakupovati manj – čeprav so izdelki z daljšo življenjsko dobo dražji, na koncu prihranim.

2.Plastika je grda – ne želim si živeti obdana s plastiko. Dolgo sem mislila, da alternative pač ni, a zdaj vidim, da obstaja. Izdelki iz stekla, lesa, kovine so tisočkrat lepši od plastike za enkratno uporabo.

3.Plastika ubija, dobesedno. Ne samo, da vsebuje zdravju škodljive snovi. Google brez težav postreže z fotografijami živali, ujetih v plastične obročke, razpadajočih okostij s polnimi trebuhi plastičnih pokrovčkov, otokov smeti, ki plavajo po sicer čudovitih oceanih …

4.Plastika nas bo zasula. Dovolj se imam rada, da ne bom dovolila, da mi moj prostor na svetu odžirajo odpadki.

5.Nadzor sem vzela v svoje roke.  Pogosto se kot potrošniki počutimo nemočni. Čedalje bolj ugotavljam, da to nikakor ne drži in da ni treba, da svoje nakupovalne navade in s tem svoje življenje prepuščamo trgovcem. Oni so odvisni od nas, ne mi od njih.

Menstrualna skodelica Natu.    Kovinska britvica za odstranjevanje dlak brez odpadkov.

V neizmerno zadovoljstvo mi je, da se za Zero Waste življenje zanima čedalje več ljudi. Zadnjič me je Barbara izpod cvetoče češnje presenetila s prošnjo, če bi odgovorila na nekaj njenih vprašanj o tem. Kot novinarka sem vajena intervjujev. Je pa res, da še nikoli prej nisem bila v vlogi intervjuvanke 🙂

Barbarin predlog sem z veseljem sprejela. Prvič, ker sem želela končno preizkusiti, kako je na drugi strani intervjuja, drugič pa, ker so bila vprašanja povezana z Zero Waste načinom življenja in to je, seveda, ena mojih najljubših tem 🙂

Med drugim sem ji povedala:

Celoten intervju si lahko prebereš tule.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.