Menstrualna skodelica | Moje izkušnje

Dejstvo: Polovica odraslega prebivalstva enkrat mesečno krvavi iz reproduktivnih organov.

Menstruacija je nekaj, s čimer ženske živimo že od začetka časa. Tekom tisočletjih smo se z menstruacijo soočale na različne načine. Danes daleč najpogosteje uporabljana menstrualna higienska pripomočka sta vložek in tampon.

Menstrualni vložki so bili v zgodovini omenjeni že v desetem stoletju pr. n. št. v Antični Grčiji, kjer naj bi ženska vrgla svoje uporabljene menstrualne cunje v občudovalca, da bi se ga znebila.

Vir: www.femmeinternational.org

Čeprav se z vložki in tamponi ženske med menstruacijo dnevno srečujemo, še ne pomeni, da so dobri za naše zdravje. Oboji so pogosto beljeni s kemikalijami, ki so izredno škodljive za naše zdravje, uporaba tamponov pa lahko privede celo do toksičnega šok sindroma. Do tega pride ob pretirani namnožitvi bakterije Staphylococcus aureus, zaradi česar se začnejo v telo sproščati strupi. TSŠ lahko v najboljšem primeru povzroči vročino in bruhanje, v najslabšem pa te lahko ubije (vir: WebMD).

Ne samo za zdravje, vložki in tamponi so izredno škodljivi tudi za okolje. Večinoma se prodajajo v plastični embalaži, vsak posebej ovit v plastiko, izdelani so iz sintetičnih materialov, nekateri pa so celo beljeni in parfumirani z okolju nevarnimi kemikalijami. Ravno zato, ker so narejeni iz sintetičnih materialov, se ne razkrojijo, temveč v okolju ostajajo še na stotine let.

Skrajni čas je, da se osvobodimo negativnih okoljskih, zdravstvenih in finančnih učinkov, ki jih predstavljajo klasični menstrualni higienski pripomočki.

Menstrualna skodelica

Pred nekaj tedni sem si v lekarni ponovno kupila menstrualno skodelico. Moja prva je bila Lunette, zdaj pa sem se jo odločila nadomestiti z Natu (tule si lahko prebereš, kako je uspela zamenjava). Prvič sem skodelico uporabila pri sedemnajstih in takoj sem vedela, da poti nazaj ni. Nobenega neprijetnega občutka, tiščanja in puščanja. Ko jo enkrat namestim, pogosto kar pozabim, da jo imam. Obema skodelicama je bila priložena še vrečica, v katero ju lahko pospravim, ko ju ne uporabljam.

Menstrualna skodelica je super enostavna za uporabo in za čiščenje. Prazniš jo lahko enkrat na 12 ur, tako da ni panike, če ti jo je neprijetno prazniti na javnih krajih – lahko počaka. Tudi jaz to najraje počnem doma, če pa ni druge, jo na wc-ju splaknem z malo vode iz stekleničke. Doma jo operem z vročo* vodo, po koncu menstruacije pa jo prekuham.

Opomba*: Nedolgo nazaj sem izvedela, da izpiranje z vročo vodo menstrualno skodelico obarva. Do tega pride, ker kri ob stiku z vročo vodo koagulira in se prime skodelice. Da se izogneš obarvanosti, skodelico najprej operi z mrzlo vodo in jo šele nato po potrebi prekuhaj.

Komu je namenjena?

Vsem. 15-letnicam. 50-letnicam. Športno aktivnim. Tistim, pri katerih je vsa aktivnost v intelektualni sferi. Glasbenicam, kirurginjam, voznicam avtobusov. Mamicam. Samskim. Vsem.*

* skodelica je res uporabna za vse, ne glede na starost ali poklic, vendar nekaterim pač ne odgovarja – s tem ni nič narobe. Če si med njimi, ti lahko priporočam pralne vložke, dobi pa se tudi ekstra vpojno spodnje perilo za uporabo med menstruacijo.

Vsaka menstrualna skodelica ima pecelj za lažje odstranjevanje, ki ga po želji prirežeš. Jaz sem ga odrezala v celoti, saj me je tiščal. Z odstranjevanjem skodelice kljub temu nimam nobenih težav.

Menstrualne skodelice so izdelane iz silikona, ki ga sicer uporabljajo tudi v medicini, ali lateksa. Primerov bolezni, povezanih z njihovo uporabo, praktično ni.

1 skodelica = 2400 tamponov

Po statističnih podatkih iz članka na spletni strani Huffington Post lahko izračunamo, da povprečna ženska v 10 letih porabi 2400 tamponov. To je ogromna poraba denarja in surovin, sploh glede na to, da lahko za 10+ let tamponov nadomestimo z eno menstrualno skodelico. Ta stane med 20 in 35 evrov, kar se povrne v nekaj mesecih.

Jo ima še katera? Kakšna so vaša mnenja?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.