Nova zobna ščetka in DIY zobna pasta

Dobro jutro! Ali ste vedeli, da bo po nekaterih predvidevanjih do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib? Precej šokantna novica, kajne? In še razlog več, da smo pozorni na to, koliko plastike vržemo v smeti. Plastična embalaža je prisotna tudi pri izdelkih za čiščenje in nego zob.

Zobna ščetka

Preden sem slišala za koncept zero waste, sem si s Kitajske ravno naročila paket poceni in zelo mehkih zobnih ščetk – seveda plastičnih. Zdaj vem, kaj vse je s tem narobe. A kar je bilo, je bilo. Zdaj pa je moja odgovornost poskrbeti, da bodo te ščetke imele čimmanj negativnega vpliva na okolje. To pomeni, da jih bom uporabljala čimdlje, nato pa jih bom dala v reciklažo. Zobne ščetke gredo med mešane odpadke.

Na uporabo pa že čaka nova ščetka iz bambusa. Ta ima ročaj, ki ga lahko damo na kompost (verjetno tudi v biološke odpadke za tiste, ki nimamo komposta). Ščetine pa so iz umetnega materiala, ki ga je treba zavreči v plastiko. Ni popolno, vem, vendar je to še vseeno boljše kot zobna ščetka, ki je cela izdelana iz plastike.

Zobna ščetka iz bambusa in domača zobna pasta iz kokosovega olja in sode bikarbone.

Žal v naš dom (živim pri starših) še vedno sem in tja zajadra kakšna plastična vrečka. Trudimo se jih uporabiti večkrat, ko ne gre več, pa iščem načine, kako bi jih lahko še porabila. Zadnje čase sem se vrgla v kvačkanje z vrvico iz plastičnih vrečk (ang. plarn) in sem zobni ščetki nakvačkala domek.

Zobna ščetka iz bambusa in domača zobna pasta iz kokosovega olja in sode bikarbone.     Zobna ščetka iz bambusa in domača zobna pasta iz kokosovega olja in sode bikarbone.

Kaj lahko storimo, da s čiščenjem zob kar najmanj škodujemo okolju? Kot rečeno, kupimo ščetko iz bambusa ali katerega drugega biorazgradljivega materiala. Ko ni več primerna za čiščenje zob, jo uporabimo za čiščenje stanovanja – zobne ščetke se fajn obnesejo pri čiščenju fug, na primer. Uporabljamo ščetko, ki ima zamenljivo glavo in menjamo le to.

Zobne paste so pakirane v plastične tube in že to je velik ne-ne. Poleg tega pa nekatere vsebujejo tudi polirne mikro granule, ki niso le slabe za sklenino, temveč so tudi – plastične. .

Še sreča, da obstaja naravna alternativa zobnim pastam, ki jo lahko hitro in poceni pripravimo sami. Tako plastična embalaža in razne ostale škodljive snovi odpadejo. Izdelava mi je vzela manj kot deset minut. Steklen kozarček sem do polovice napolnila s kokosovim oljem, do vrha pa nasula še sodo bikarbono. Ker je bilo olje trdno, sem kozarček za 5 minut postavila na radiator, nato pa z leseno paličico dobro premešala. To mešanico lahko poleg čiščenja zob uporabljamo tudi kot deodorant.

Opomba: Zobozdravnika sem vprašala, kaj misli o doma narejeni zobni pasti. Uporabo mi je odsvetoval, saj je soda bikarbona abrazivna in lahko poškoduje sklenino. Ker pa sem od različnih virov dobila različna mnenja o (ne)škodljivosti te zobne paste, recepta ne bom umaknila. Svetujem pa, da pred uporabo za mnenje vprašate še svojega zobozdravnika.

Zobna ščetka iz bambusa in domača zobna pasta iz kokosovega olja in sode bikarbone.

Lep dan še naprej!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.