Zero waste izziv | Dan 8: Nov zvezek iz starih

zero waste zvezek 2

Naj uganem: doma imaš vsaj en predal ali polico navadnih zvezkov, kupljenih z določenim namenom, ki zdaj na pol prazni samevajo v pozabi. Eden bi bil za recepte, drugi za pisanje dnevnika, tretji namesto planerja … To navdušenje je trajalo točno do desete strani, morda celo do polovice, nato pa te je delovna vnema minila. Ne, ne obsojam. Pravzaprav sklepam po sebi.

Tudi jaz sem imela do pred kratkim doma cel kup ubogih, na pol popisanih zvezkov. Nekaj sem jih kupila, večinoma pa sem jih dobila v kakšnih promocijah, ker, hej, zastonj zvezka pa res ne zavrneš. Vsaj dokler ne spoznaš petih R-jev življenja brez odpadkov, od katerih je prvi refuse oziroma zavrni, česar ne potrebuješ.

No, izkaže se, da lahko iz takšnega neuporabnega kupa še nekaj nastane. Iz odsluženih zvezkov sem si izdelala – nov zvezek.

zero waste zvezek 1

Zvezek iz zvezkov

Zvezkom sem odstranila platnice. Prazne liste sem obdržala, malo popisane dala na kup za ponovno uporabo, čisto popisane pa v koš za papir. Prazne sem po potrebi prerezala, da so bili vsi enako veliki. Z luknjačem sem ob dolgem robu naredila tri luknje.

Iz okrasnega trdega papirja sem izrezala platnici, malo večji od listov. Eno sem okrasila s trakom barvnega selotejpa in nalepko. Tudi platnici sem preluknjala. Nato sem vse liste zložila na kup in jih skozi luknje povezala s koščkom darilnega traku, ki sem ga nekoč dobila z darilom.

To je to – moj prvi ročno izdelan zvezek, ki se super obnese tudi za zapiske. Ker se je vedno boljše učiti iz lepega zvezka 🙂

Če želiš iti pri svojem »Zero Wastanju« še korak dlje, vzemi platnice od prej, jih polepi, poriši in izdelaj pregrade, ki bodo v zvezku ločevale različne teme. Z nekaj dodatnega dela lahko narediš celo žepke. Če imaš pri roki še kak svinčnik, ga okrasi tako, da se bo ujemal z zvezkom.

Pa veselo pisanje!


ZERO WASTE IZZIV – DAN 8:

Proizvedeni odpadki: plastenka in slamica (jezna, ker nisem opazila, dokler ni natakar že prinesel na mizo)

Zero Waste rešitve: v Hoferju sem masleni rogljiček namesto v papirnato vrečko dala v svojo, iz blaga. Z izdelavo zvezka sem pred smetmi rešila cel kup papirja.


Objavljeno v DIY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.