Zero Waste Šoping

Že v času mojega Zero Waste izziva sem pisala o tem, da se da veliko stvari dobiti v trgovinah iz druge roke. To velja tudi za oblačila.

Pred kratkim sem brala raziskavo, v kateri sem našla trditev, da na svetu obstaja toliko oblačil, da bi se lahko brez kupovanja in proizvodnje novih artiklov oblekli vsi mi in še kakšna generacija za nami. Vseeno pa obstajajo različni okusi in potrebe in seveda svojo unikatnost izkazujemo tudi z izbiro oblek.

Kar nekaj časa sem iskala topel, črn, dolg zimski plašč, prehodno jakno lepe barve in udobne poletne sandale iz druge roke. Verjemite, da je bilo spričo moje izbirčnosti (in širokih stopal, haha 😀 ) iskanje kar težavno. V Stari šoli, kjer sem v preteklosti že dobila nekaj zelo lepih stvari, žal niso imeli omenjenih artiklov po mojem okusu. Zato sem pogledala še na splet.

V spletni trgovini MojButik.si sem iskane stvari hitro našla. Punce, prodajalke, so bile izredno prijazne in vse smo se dogovorile brez težav. Kupljene stvari so lepe, ohranjene, pa še cene so bile precej nizke. Po mojem sem za vse skupaj dala manj kot 50€, nekaj mi je celo mami primaknila in se čisto nič ne pritožujem 😉 Edino »napako« sem našla pri čevljih – pa še za to pač ni kriva prodajalka. Ugotovila sem, da mi sprednji pašček s kačjim vzorcem ni ravno všeč, zato ga bom prebarvala s črnim flomastrom za tekstil.

Nakupi iz druge roke so najbolj Zero Waste.

Second hand nakupovalna izkušnja je zelo prijetna, če se držimo naslednjega:

Premislimo, ali nekaj potrebujemo – morda želimo z nakupom nadomestiti predmet, ki se je pokvaril. Ta predmet poskusimo najprej popraviti.

Preverimo prodajalca – večinoma so ljudje, ki prek spleta prodajajo svoje rabljene predmete, pošteni, ampak nikoli ne veš. Na spletni strani MojButik lahko pod profilko prodajalca_ke preveriš odzive kupcev, lahko pa v brskalnik vpišeš prodajalčevo uporabniško ime in spletno stran; na primer Rožica93 Bolha. Če je imel o tej osebi kdo povedati kaj negativnega, bo brskalnik to našel.

Kupljene stvari pred nošenjem operemo – ta je samoumevna. Previdnost enostavno ni nikoli odveč.

Vprašamo, ali je cena zadnja – vljudno, seveda. Nekdo jo bo morda spustil, drugi ne. Če ne vprašaš, ne veš 🙂

Ključna je potrpežljivost – trajalo bo, da bomo našli stvar, ki nam bo všeč in prav. A zaradi nizke cene in pozitivnega vpliva na okolje se vztrajnost splača.

Pa veselo nakupovanje! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.