Zero Waste in NaNoWriMo

Prvi november je tu in vsi, ki se udeležujejo natečaja NaNoWriMo, vedo, kaj to pomeni. V roke bo treba prijeti svinčnik, kuli, tipkovnico … In se lotiti pisanja knjige.

NaNoWriMo je natečaj, ki poteka vsako leto novembra. Njegov cilj je v 30 dneh napisati 50.000 besed in zmagovalci – tisti, ki jim to uspe – konec meseca dobijo certifikat in nekaj nagrad. In seveda, nepopisno, noro dober občutek, da si v enem samem mesecu napisal knjigo.

Letos se natečaja udeležujem tretjič – imam novo zgodbo, na kateri delam, in ogromno zagona, da jo pripeljem do konca. Komaj čakam, da danes postorim vse, kar je treba, da bom lahko potem večer posvetila prelivanju moje zgodbe na (virtualni) papir. Čeprav je cilj napisati 1667 besed na dan, upam, da jih bo danes še nekaj več – za rezervo 🙂

S pisanjem raznih opornih točk za roman se ukvarjam že kakšna dva meseca, zadnjih nekaj dni pa veliko časa preživim tudi na Youtube, kjer gledam videe različnih vloggerjev, v katerih razlagajo, kako se oni pripravljajo na NaNoWriMo.

Prva stvar, ki je skupna vsem, se mi zdi, je, da bodo v novembru v smeti zmetali veliko plastike – plastični kuliji, zvezki s plastičnimi platnicami, plastična embalaža prigrizkov, lončki kave za s sabo …

Sama želim, čeprav se bom novembra ukvarjala predvsem s pisanjem knjige, še vedno živeti v skladu s svojimi Zero Waste načeli, torej proizvajati čimmanj plastičnih in odpadkov nasploh. Seveda sem se tudi sama na NaNoWriMo dobro pripravila in tudi na mojem seznamu so določene stvari, ki pač ne smejo manjkati, vendar sem se potrudila, da med njimi ni plastike.

Kaj torej potrebujem za svoj Zero Waste mesec pisanja knjige?

* zvezek, kamor zapisujem svoje ideje – pravijo, da pisanje na roke razgibava možgane in pri meni to gotovo drži. brainstorming zato opravljam na fizičnih straneh, s fizičnim pisalom v roki, tipkanje pa je rezervirano za končni izdelek. zvezek sem si letos izdelala sama – brez odpadkov.

* pisalo – rada pišem z navadnim svinčnikom, ki je okolju bolj prijazen. pomembne stvari označim z barvico.

* USB ključek – tega vedno pozabljam, čeprav so moji računalniki nagnjeni k težavam – izguba 50.000 besed, ki si jih pisal/a cel mesec, boli. Au, kako boli.

* svečka – čeprav rada pišem, je pisanje zame stresno in me izčrpa. ko mi zmanjka energije, se za kakšno minuto zagledam v plamen sveče, ki pleše v temi in mi zelo pomaga.

* hrana in pijača – seveda človek tudi med pisanjem knjige kdaj postane lačen. vstajanje zmoti rutino, zato si že pred začetkom pripravim prigrizke in pijačo – vodo za hidracijo, pravi čaj ali kavo za energijo in toploto.

* udobje – zelo pomemben element, ker se težko spravim h čemurkoli, če mi ni udobno. mehka, topla pižama torej, termo nogavice, udoben kavč in odeja, s katero se bom pokrila, če mi postane hladno.

* glasba – načeloma se težko koncentriram na karkoli drugega, če je v ozadju glasba, a letos sem na Youtube odkrila nekaj seznamov predvajanja, ki name delujejo pomirjujoče in ne prevzemajo moje koncentracije – iskala sem jih pod “indie playlists”.

Še kdo, ki se je letos udeležil NaNoWriMa? Javite se mi, prosiiim! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.