Zero waste darila | 1. del – stvari

zero waste darila stvari 1

Kako za praznike brez odpadkov obdariti najbližje.

Tole bo dvodelna serija objav o tem, kako brez odpadkov in na okolju prijazen način obdarovati najbližje. Na tak način sem se letošnjega obdarovanja lotila tudi sama. In nič skrbet, Zero Waste darila niso takšen finančni zalogaj, kot bi si morda kdo mislil.

Prva objava iz serije, ki je pred tabo, bo govorila o stvareh, ki jih lahko podarjamo brez odpadkov. Zero waste filozofija sicer bolj kot podarjanje stvari podpira podarjanje izkušenj, vendar vseeno obstaja način, kako lahko nekoga obdariš s predmetom iz »fizične« sfere.

zero waste darila stvari 2

Pripomočki za Zero Waste

Seveda, če obdarovanca takšne stvari zanimajo. Lahko podariš stekleničko za vodo ali lonček za kavo za večkratno uporabo, posodico za malico … Lahko pa z lepo vrečko za večkratno uporabo vsaj nadomestiš darilni papir, ki bi sicer letel direktno v smeti. To sem že lani storila pri nekaj obdarovancih in vsem je bila ideja všeč.

Ročna dela

Lepo je, če darilo pride iz srca, še lepše pa je, če je izdelano samo za nas. Tu velja malce previdnosti – žal ne ceni vsakdo ročnih del. Če izdeluješ (in jaz med prazniki na veliko izdelujem 😃 ), poskrbi, da bodo izdelki v skladu z željami naših obdarovancev. Primer: za prijatelja, ki vedno stoka, kako ima suhe ustnice, kozarček doma izdelanega balzama za ustnice. Za mamico majhnega dojenčka grizalo in držalo za dudo. Za osebo, ki rada piše, lep nalivnik iz druge roke in ročno izdelan zvezek. Lepo je tudi, če z nakupi ročnih del podpreš lokalne ustvarjalce.

Hrana

Naj bo nekaj posebnega: maslo z dodanimi začimbami, piškoti, bolj »umetniške« vrste kruha … Ki jih dostaviš v dekorirani vrečki iz blaga ali v steklenem kozarcu ali pa jih zaviješ v rjav papir. Če pečeš sam/a, uporabi sestavine, ki niso pakirane v plastiko, lahko pa seveda obiščeš tudi specializirane prodajalne.

Denar

Denar je pri obdarovanju ena najmanj domiselnih idej, pa vendar je lahko v nekaterih primerih najbolj dobrodošla. Če prijatelj zbira za letalsko karto, mu lahko priložiš en del. Ne pozabimo omeniti, čemu je denar namenjen – ne z namenom obdarovanca omejevati, temveč, da pokažeš, da veš, česa si najbolj želi. Da darilo v tej obliki ni le obveza, ki jo izpolnjuješ, temveč prispevek k uresničitvi želja.

Iz druge roke

Včasih pač želja obdarovancev ne moreš zadovoljiti z darili iz zgornjih dveh kategorij. Morda si kdo želi točno določene knjige ali kakšnega drugega specifičnega izdelka, ki ga ne moreš narediti sam/a – v tem primeru posezi po opcijah iz druge roke. Presenečena sem bila nad dejstvom, koliko fizičnih »secondhand« trgovin imamo v Sloveniji. Razišči te, če pa ti primanjkuje časa, poglej na spletne strani bolha.com, podarimo.si ali katero od številnih Facebook skupin, kjer ljudje prodajajo rabljene stvari, ki jih ne potrebujejo več. Tu moraš seveda popaziti na ohranjenost predmeta, ki ga kupuješ, da ga bo obdarovanec dobil v kar najlepšem možnem stanju.

Namesto predmetov pa lahko podariš tudi izkušnje, o čemer lahko preberete v tej objavi.

Pa veselo (okolju prijazno) nakupovanje!

One thought on “Zero waste darila | 1. del – stvari

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.