Zero waste darila | 2. del – izkušnje

zero waste izkušnje 2

Poleg stvari in lahko podarjamo tudi izkušnje.

V prvi objavi v tej dvodelni seriji sem pisala o tem, kako lahko podarjamo predmete in še vedno sledimo zero waste filozofiji. Podarimo pa lahko tudi kakšno čudovito izkušnjo.

Vstopnica

Za koncert, kino, sejem, festival, ogled tekme … Pri tem se je potrebno zavedati, da takšna darila ponavadi kupujemo za dva – redkokdo si namreč na koncert ali na tekmo želi sam. Če se le da, poskrbi, da tudi na dogodku samem ne bodo nastajali odpadki (kupuj pijačo v steklenicah ali prinesi svojo, prinesi svojo embažalo za prigrizke, npr. vrečko za kokice in podobno).

zero waste darila izkušnje 1

Bon za storitev

Poznaš koga, ki ne bi šel z veseljem na manikuro ali pedikuro? Jaz tudi ne 😀 Takšne storitve ponavadi proizvajajo minimalno količino odpadkov, saj se izvajalcem bolj splača naenkrat kupiti večjo količino izdelka, ki ga uporabljajo, lahko pa seveda najdeš tudi izvajalca, ki podobno razmišlja kot ti.

Igre

Tega se verjetno ne bi spomnila, če moj fant ne bi bil gamer, pa vendar 😀 Če poznaš koga, ki zelo rad igra računalniške igre ali igre za konzolo, mu ali ji lahko preko spleta kupiš igro, ki si jo ogleduje že nekaj časa. Danes iger ni potrebno več kupovati na CD-jih, zaradi česar so odlično Zero Waste darilo.

Naročnina / članarina

Morda kupuješ darilo za nekoga, ki rad bere. Lahko mu kupiš knjigo (a le če veš, da si želi neko točno določeno – priporočam obisk trgovin iz druge roke). Lahko pa tej osebi plačaš letno članarino za knjižnico in vsak dan se bo lahko zatopila v drug fantazijski svet. Enako za navdušence nad gledališčem, fitnesom … Če imaš na seznamu obdarovancev ljubitelja določene revije, lahko kupiš letno naročnino na spletno izdajo.

Znanje

Morda imaš spretnost, ki je naš obdarovanec nima. Primer: če se spoznaš na računalnike, lahko kot božično darilo ponudiš brezplačno popravilo obdarovancu, čigar računalnik je odpovedal. Sem nekako spadajo tudi ročna dela – če si obdarovanka želi nove torbice, ji jo lahko na primer nakvačkaš, če pečeš za umret dobre piškote, lahko podariš eno košarico teh.

Čas

Danes si pač za določene stvari težko vzamemo čas, ker nam ga odvzemajo druge stvari. Prijateljici lahko na primer lahko ponudiš en večer varstva otrok, da si bosta lahko s partnerjem vzela čas zase ali da bo lahko v miru pisala diplomsko nalogo. Staršem lahko ponudiš pomoč pri beljenju stanovanja. Karkoli. Če poznaš obdarovančeve potrebe, se ne bo težko česa spomniti.

Tako. To je bila še druga objava iz serije okolju prijaznih daril. Upam, da sem s kakšno dobro idejo obdarila tudi tebe.

One thought on “Zero waste darila | 2. del – izkušnje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.