Zero waste izziv | Dan 5: Popravi, ne zavrzi

Kaj naredite, ko se vam strga pulover, odstopi podplat na čevlju, polomi dežnik? Skomignete z rameni in vržete v najbližji koš ali primete v roke potrebno orodje in popravite škodo? Danes žal o stvareh, ko se enkrat zlomijo, pokvarijo ali strgajo, ne razmišljamo kaj veliko. Na trgu je ogromno poceni izdelkov, tako da predmet brez pomisleka vržemo stran in gremo v trgovino po novega.

Žal se večinoma ne zavedamo, kakšno škodo s tem delamo okolju. Pa seveda tudi svoji denarnici.

V okviru mojega Zero Waste izziva sem se zaobljubila, da vsaj en mesec proizvajam čim manj odpadkov. Zaenkrat sem na nekaterih področjih bolj, na drugih manj uspešna, vsaj nekaj pa mi gre precej dobro: popravila in predelave. V delu z rokami resnično uživam, ker je to zame nekakšna terapija, ker me sprosti. Občutek, da si nekaj rešil pred smetmi, pa je enostavno noro dober. Ravno zadnjič sem zakrpala dva para svojih tenisk, ki so se strgale po šivu na peti. Enim svojim čevljem sem prišila podplat. Fantu sem popravila razpadajoče čevlje in očala. Teh projektov je bilo že res ogromno in v vsakem sem uživala.

Zero Waste popravilo oblačil.

Če bi radi storili kaj dobrega za okolje, lahko nekaj svojega časa namenimo krpanju lukenj, popravilu in podobnim opravilom. Ne samo, da predmetu podaljšamo življenjsko dobo in ga s tem rešiš pred smetiščem, popravilo je tudi cenejše od nakupa.

Pri popravljanju se držim določenih napotkov

  • ne lepim, kar lahko zašijem – šivi so obstojnejši
  • če ne morem popraviti, predelam
  • nekatere stvari pač prepustim strokovnjakom

ZERO WASTE IZZIV| DAN 5

Proizvedeni odpadki: 2 vatirani paličici

Zero Waste rešitve: Zašila sem svoje najljubše teniske, tako da jih še nekaj let ne bo treba nesti v smeti 🙂


Objavljeno v DIY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.