Novo ali rabljeno?

Ko kaj potrebujem, se zadnje čase pogosto vprašam, ali naj raje kupim novo stvar, izdelano na okolju prijazen način, ali naj se raje odpravim po nakupih v second hand trgovine. Na koncu skoraj vedno pridem do zaključka, da so večinoma rabljene stvari še vedno boljše. Zakaj?

Nakup rabljenih izdelkov je bolj okolju prijazen kot nakup novih "eko" izdelkov.

Nižja cena

Stvari z oznako ekološko imajo običajno precej višjo ceno, medtem ko so rabljeni predmeti večinoma poceni – v nekaterih primerih celo zastonj.

Izraba že obstoječih stvari

Kupovanje v vsakem primeru spodbuja porabo dragocenih virov. Raje izrabimo do konca to, kar že imamo.

Kje lahko dobimo kvalitetne predmete iz druge roke?

Teh mest v Sloveniji presenetljivo sploh ni malo! Ogromno stvari lahko kupimo na spletu (Bolha.com, Mojbutik.si, Facebook skupine), ali jih dobimo zastonj (Podarimo.si). Za tiste, ki jim je fizičen šoping bližji, pa so tu bolšji sejmi (Ljubljana, Ptuj …), menjalnice oblačil in drugih stvari ali trgovine, kot je Stara šola.

Jasno je torej, da so rabljeni predmeti vseeno bolj ekološki. A vseeno so stvari, ki jih ne bi kupila iz druge roke.

* spodnje perilo da bi nosila nekaj, kar se je dotikalo intimnih predelov drugih ljudi? kaj pa vem. razen, če gre za zgrešen nakup, ki je bil le pomerjen. v tem primeru pa že 🙂

* nega telesa (npr. zobna ščetka)

* kozmetika

Ker se bližajo prazniki, lahko po trgovinah z rabljenimi stvarmi pobrskamo tudi za darili – seveda naj bodo odlično ohranjene. Vsaj po mojem mnenju to, da se odločiš za darilo iz druge roke, ni znak stiskaštva, ampak skrbi za okolje in bitja v njem 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.