Zero waste izziv | Dan 9: Umivanje las brez odpadkov

Če hočemo resnično živeti okolju prijazno, moramo temeljito premisliti o vseh področjih našega vsakdana. Tudi tistih najbolj samoumevnih. Zagotovo moramo premisliti tudi o tem, kako bomo brez proizvajanja odpadkov negovali svoje telo.

Na tržišču je danes na tisoče različnih znamk, različnih izdelkov, različnih proizvajalcev, tako da lahko vsak najde tisto, kar želi. To, da se držimo Zero Waste načel, nikakor ne pomeni, da se lahko umivamo samo še z vodo 🙂 Mnogo znamk je okolju prijaznih, saj svoje izdelke ponujajo brez embalaže.

V Lushevi prodajalni, ki sem jo obiskala v Ljubljani, prodajajo prav vse za nego telesa, hkrati pa so njihovi izdelki vedno sveži in ročno izdelani. Kupila sem si trd šampon, ki je primeren za moj tip las (mastno lasišče) in komaj čakam, da ga preizkusim. Božansko diši.

Zero Waste šampon.

Zero Waste šampon.

Ko smo že ravno pri ceni – Lushevi izdelki žal nikakor ne spadajo med cenovno ugodne. A za nakup pri njih se bom gotovo še odločila, ker izdelki dolgo trajajo, pakirani so v papir ali embalažo, ki jo prinesemo, plastično embalažo pa sprejemajo nazaj.

Moj šampon za mastne lase uporabljam tudi za kožo na obrazu. Po umivanju je malo zategnjena, zato jo namažem s karitejevim maslom ali gelom aloe vere. je odličen tudi za umivanje mastne kože na obrazu, po umivanju pa moraš kožo še navlažiti, brez da jo ponovno zmastiš; odlično se obnese aloe verin gel ali karitejevo maslo

Veliko izdelkov za nego telesa lahko izdelamo tudi sami. Zaenkrat sem preizkusila doma narejen deodorant, ki sem ga dobila v dar, in lahko rečem, da deluje.

Zero Waste deodorant:

* kokosovo olje na sobni temperaturi

* soda bikarbona

Željeno embalažo (priporočam manjši kozarček za vlaganje) napolni s kokosovim oljem, a ne čisto do vrha. Dodaj za četrtino kozarčka sode bikarbone in nekaj kapljic dišave. Dobro premešaj.

To je to. Deodorant odlično služi tudi kot zobna pasta, samo kokosovo olje pa se odlično obnese kot maska za suhe konice. Pravzaprav lahko en kozarček kokosovega olja uporabiš na toliko različnih načinov, da bom morala enkrat o njem napisati celo objavo.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 9:

Proizvedeni odpadki: tri male papirnate vrečkice za šampone

Zero Waste rešitve: kupila sem šampone brez plastične embalaže. Pet odsluženih trzalic našega kitarista (pojem v bendu) sem predelala v obeske za ključe, ki jih bomo razdelili na koncertu.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.