Dan #27: Prehlad

Takoj, ko se tam konec septembra začne hladnejše vreme, je kot, da bi mi nekdo odprl pipo v nosu. Smrk, smrk na smrk in smrk! Prehlad je odlična priložnost za ustvarjanje odpadkov – vsa zdravila, robčki … Sami predmeti, ki so pakirani v plastiko in ki se jih ne da niti reciklirati, niti ponovno uporabiti. Fuj!

Iz izkušenj lahko povem, da se nam ni treba med boleznijo spremeniti v živo, smrkajočo tovarno smeti. Povsem lahko uporabimo alternativne rešitve, ki so namenjene večkratni uporabi ali pa jih je mogoče reciklirati:

* Robčki: Jaz imam trenutno dva, in to vintage! Obožujem vintage predmete, pa tudi, če so to samo robčki, ker imajo svojo zgodbo in večinoma niso produkt neosebne masovne proizvodnje. Moja robčka sta nekdaj pripadala moji prababici, ki je žal že nekaj let ni več, in me spominjata nanjo.

* Čaj: Ob prehladu je dobro, da spijemo veliko tekočine in marsikdo v tem primeru najraje poprime po skodelici čaja z medom in limonco. Pri slednjih ni problem, saj ju lahko dobimo brez embalaže ali v takšni embalaži, ki jo lahko ponovno uporabimo ali recikliramo, čajnih vrečk pa ni mogoče reciklirati. O idealni rešitvi za Zero Waste čajčke sem že pisala.

* Termofor: Ne vem, če še kdo poleg mene to uporablja, ampak tanovi so izdelani iz plastike, ki … saj vemo. Ker mi vseeno zelo paše, če imam lahko noge med prehladom na toplem (od pretiranega kurjenja pa me še bolj boli glava), si v steklenico, ki jo sunem fantu, nalijem vročo vodo, jo zavijem v brisačo, nato pa se meni in kakšni dobri knjigi pridruži pod dekco. Deluje ravno tako, pa še za marsikaj drugega jo lahko porabim, ko nisem prehlajena.

* Zdravila: Nikakor ne bom rekla, da se morate za vsako ceno odpovedati tabletom (tudi sama se jim nisem 100%), ampak za prehlad se mi pa res zdi brezveze kupovati lekadole ali kaj podobnega. Preveliki so, nagravžnega okusa in dragi, poleg tega pa njihove embalaže ni mogoče reciklirati. In zakaj bi kupovali tablete, če pa nam narava ponuja toliko načinov, da z njeno pomočjo odpravimo prehlad? Proti bolečemu grlu pomagajo pastile iz prežganega sladkorja in timijana, proti glavobolu, ki je velikokrat posledica zamašenega nosu, pa vdihavanje pare iz metinega poparka (ki mu lahko nato dodamo med in limono in spijemo kot čaj).


ZERO WASTE IZZIV – DAN 27:

Proizvedeni odpadki: /

Zero Waste rešitve: Nos si brišem z vintage robčki iz blaga, namesto čaja iz vrečkic pa pijem čaj iz sveže nabrane mete.


Kako pa vi brez odpadkov zdravite prehlad?

 

Objavljeno v Nekategorizirano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.