Dan #25: Brez embalaže

Si kar predstavljam: stopiš v trgovino s cekrom, polnim vrečk in kozarčkov, in se zagledaš v polne police izdelkov brez embalaže. Heaven!

Stopiš zraven in si željene količine izdelkov pretreseš v svojo embalažo.

Še nedolgo tega bi rekla, da v Sloveniji tega nimamo. Ker smo preveč zaplankani, ker za to ni kupcev, ker … Ker. Pa tudi zato, ker kljub obsežnemu guglanju nisem našla niti ene trgovine brez embalaže.

Jaz morda ne, našli pa so jih Ekologi brez meja. Ki so bili tako prijazni, da so izdelali celo zemljevid teh trgovin.

Ni presenetljivo, da jih je večina v Ljubljani in okolici. Ampak tudi ena majhna deklica iz Zasavja bo gotovo prišla na svoj račun. Se že veselim!

Seveda ne pride v poštev, da bi se vsak dan vozila nabavljat v Ljubljano. Bom pač takrat, ko mi bo to »usput«, skočila še tja in se za dalj časa založila z ne tako hitro pokvarljivimi stvarmi, kot so riž, testenine, oreški …

V ljubljanskem Maximarketu si lahko artikle natresemo kar v svojo embalažo.

Tudi, če res ne morete nakupovati drugje kot v okolici vašega doma, to ni problem. Pri nas je namreč tako (tu imamo pred, recimo, Američani veliko prednost), da ima skoraj vsaka trgovina nekaj, kar lahko kupimo brez embalaže ali vsaj brez plastike. V Mercatorjih, Sparih itd. so to zelenjava in sadje, kruh, sir in meso. Tuš ima Radensko in druge vode v steklenicah. Hofer in Lidl kruh, za katerega lahko prinesemo svojo vrečko (prav tako tudi pekarne). V Lidlu imajo suh fižol in pistacije. Na mlekomatih kupujem sveže mleko, iz katerega izdelujem tudi jogurte in kislo mleko. Skoraj povsod lahko dobimo olja in kis v steklenicah namesto v plastenkah. Testenine in riž lahko kupimo v kartonu, namesto v plastiki. Kavo in čaj jaz kupujem v specializiranih prodajalnah (izraz »specializirana« ne pomeni nujno ogromnih cen), kamor lahko prinesem svojo embalažo (čaj bi si lahko naredila tudi sama).

Skratka, tudi tistim, ki živimo v bolj odročnih krajih, nikakor ni hudega.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 25:

Proizvedeni odpadki: /

Zero Waste rešitve: med dopoldanskim nakupovanjem nisem ničesar kupila v plastični embalaži, žalostno, razpadlo lutko sem z malce dela rešila pred deponijo – njeno preobrazbo poiščite na mojem Instagramu.


Katera živila kupujete »na kilo« – brez embalaže? Pridružite se debati na Facebooku!

Objavljeno v Nekategorizirano

One thought on “Dan #25: Brez embalaže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.