Dan 23: Recikliranje

Če smeti mečemo v pet različnih smetnjakov, se ne počutimo tako slabo, ko iz trgovine pridemo s polnimi vrečkami nepotrebnih stvari.

Zero Waste ne pomeni reciklirati več; pomeni reciklirati manj, pravi Bea Johnson, ZW gurujka, ki se s tem ukvarja že od leta 2008. In s tem se strinjajo vsi Zero Wasterji, ki jih spremljam. Njihovem mnenju se pridružujem tudi jaz.

Resnično ima sistem recikliranja kar nekaj pomanjkljivosti. Največja je to, da se vsega pač ne da reciklirati. Nekatere vrste plastike gredo neposredno na odpad ali v sežigalnico, tisto, kar se da reciklirati, pa pogosto ne več kot enkrat ali dvakrat – tudi, če je plastiko sprva mogoče reciklirati, bo slej ko prej pristala na odpadu ali v sežigalnici, kjer bo še stoletja zastrupljala okolje. Še najbolj primerni za reciklažo so les (in papir), steklo in kovina, pa tudi tu se moramo vprašati, ali ni bolje, da ponovno uporabimo staro embalažo, kot da kupujemo novo in jo mečemo v zabojnike za recikliranje. Plastiki pa se je vseeno bolje izogibati.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 23:

Proizvedeni odpadki: 3 pločevinke energijske pijače (ja, sram me je)

Zero Waste rešitve: že cel dan smrkam in si nos pivnam z robčkom iz blaga


Kaj menite, je bolje reciklirati ali sploh ne proizvajati odpadkov? Pridružite se debati na Facebooku!

Objavljeno v Nekategorizirano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.