Dan #18: Kava na poti

Kolikokrat ste se med jutranjo vožnjo v šolo ali v službo ustavili na bližnji bencinski in si privoščili kavo na poti? Enostavno je. Vržeš kovanec v avtomat, počakaš, da ti nalije napitek po tvoji izbiri, ko ga spiješ, pa lonček enostavno vržeš v bližnji smetnjak. Priročno, hitro in dokaj poceni. Fino, ne?

"Kava na poti" v papirnato - plastičnih lončkih je okolju škodljiva.

Žal s pitjem kave na poti ustvarjamo velik problem: lončke. Erika Oblak iz društva Ekologi brez meja je na podlagi podatkov s Petrolove spletne strani preračunala, da Slovenci letno odvržemo več kot 5 milijonov lončkov in pokrovčkov za kavo na poti (in to samo Petrolovih. Kje so še vsi ostali!) In kam gredo ti odpadki? Reciklirati jih ni mogoče, ker so prevlečeni s plastiko, torej ostane samo 1. odlagališče ali 2. sežig. Nobena od možnosti ni preveč dobra: 1. lončki se kopičijo in nam dobesedno odžirajo površine, kjer bi lahko živeli ali proizvajali hrano, 2. sežigalnice proizvajajo ene najbolj strupenih plinov. Se res tako malo spoštujemo, da dovolimo, da nas izpodrivajo in zastrupljajo smeti?

Veliko boljša izbira so lončki za večkratno uporabo, ki jih danes lahko dobimo v vseh možnih oblikah, barvah, materialih … In imajo poleg ekološkosti še druge prednosti.

Investicija za daljši čas. Z nakupom lončka za večkratno uporabo investiramo v predmet, ki ga bomo lahko uporabljali več let. Trajnostno = the best.

Cenejši na dolgi rok. Preprosta matematika – cena enega lončka kave na poti je približno 1€. Če jo kupite vsak dan, ko se peljete v službo, je to približno 20€ na mesec – 120€ v pol leta, torej. Kilogram ene bolj znanih kav na tržišču stane okrog 10€, iz njega pa lahko prav tako skuhate 120 kav. Lonček za večkratno uporabo skupaj z dvema pokrovčkoma in cedilom za čaj (takšnega imam jaz) stane približno 22€. Če si kavo kuhate sami, boste namesto 120 torej zapravili okrog 32€. Zelo dobra računica za kofetkarje.

Toplotna izolacija. V papirnatih lončkih se, čeprav so od znotraj prevlečeni s plastiko, kava še vedno dokaj hitro ohladi. Večina lončkov za večkratno uporabo pa je toplotno izolirana, tako da lahko tudi po več ur uživaš v toplem napitku.

Trdnost. Lončki za enkratno uporabo so mehke stvarce. Samo pod napačnim kotom ga primeš in že imaš v naročju vrelo kavo. Lončki za večkratno uporabo so keramični, stekleni, kovinski … in torej zelo trdni.

Boljša za zdravje. Poleg lončka za večkratno uporabo je prednost tudi v njegovi vsebini. Kava na poti večinoma pride iz avtomata, zato je narejena iz mešanice instantnih sestavin, ki so v avtomatu že kdo ve koliko časa, medtem ko je kava, skuhana doma, sveža in točno veste, kaj je v njej.

Hitro pripravljena. Morda se zdi kava na poti bolj prikladna, a temu ni tako. Še vedno se morate namreč ustaviti na bencinski, počakati v vrsti, pobrskati za kovanci, počakati, da se kava pripravi in sesti nazaj v avto. Če si kavo skuhate doma, si lahko, medtem ko čakate, da voda zavre, vsaj umijete zobe ali pojeste hiter zajtrk.

Še nasvet: Včasih se znajdemo v situaciji, ko se lončku za enkratno uporabo ni mogoče izogniti. Ne obsojam – tudi najboljšim se zgodi. V takšnih primerih je najbolje iz situacije potegniti kar največ. V dno lončka naredite luknje in vanj posadite kakšno lepo rožo. Vse skupaj nato dajte še v večji, okrasni lonček. Rastlinica se bo v takšnem domu super počutila (tako vsaj pravijo moje hijacinte, ki so bile pred presajanjem že na robu smrti, revice).

Če se vam ne mudi, se lahko vsake toliko še vedno usedete na teraso kakšne gostilne in s prijateljem ali prijateljico v sproščujoči kavici uživate na sončku – brez odpadkov, seveda.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 18:

Proizvedeni odpadki: /

Zero Waste rešitve: Namesto kave na poti sem si jo skuhala kar doma. Pistacije in fige sem iz trgovine odnesla v svojih vrečkah.


Ste ljubitelji kave? Jo raje pijete doma ali na poti?

moj-mali-koticek-za-ustvarjanje-lepsega-sveta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.