Dan #16: Voda

Odkar poskušam živeti tako, da ustvarjam čimmanj odpadkov, poskušam živeti tudi čimbolj zdravo. Med spremembami, ki sem jih naredila, je tudi, da poskušam spiti več vode.

Ko sem doma, ni težav. Iz pipe namreč tečejo neomejene količine čiste vode, ki si jo lahko nalivam kar v kozarec in to je to. Kaj pa, ko si na poti?

Najlaže je, ko te zagrabi žeja, skočiti v trgovino in si za nekaj centov kupiti pollitrsko plastenko vode. Poceni. Prikladno. Vendar žal ni prijazno do okolja, plastika pa vsebuje tudi snovi, ki lahko prehajajo v vodo in škodijo našemu telesu. Veliko boljša rešitev je steklenička za večkratno uporabo. Jaz imam Vossovo. Je steklena in drži približno 3 decilitre. Pred nekaj leti, ko sicer še nisem razmišljala o Zero Waste, mi jo je sošolka prinesla iz Avstrije (danes se dobijo že tudi pri nas). Super je. Preden grem na pot, jo postavim pod pipo, ko mi zmanjka vode, pa jo ponovno napolnim na pitniku, če ga najdem, sicer pa prosim natakarico ali natakarja v bližnji gostilni. Pa, odkrito, tudi na wcju sem jo že velikokrat napolnila (ne v školjki, seveda!) in nisem še nikoli opazila razlike v vonju ali okusu.

Steklenička za pitje vode brez odpadkov.

Najbolj okolju prijazne stekleničke za vodo so steklene s kovinskim pokrovom ali pa kar v celoti kovinske, če ste bolj štoraste sorte. Moja ima plastičen pokrov, kar mi sicer ni najbolj všeč, a se tolažim z dejstvom, da bolje to, kot da bi vsak dan plastenke metala v smeti. Ko bo ta steklenica popolnoma »fuč«, jo bom, seveda, nadomestila s takšno, na kateri ne bo niti kančka plastike.

Seveda je pri vseh steklenicah, ki so namenjene večkratni uporabi, pomembno skrbeti za čistočo. Jaz svojo enkrat dnevno pomijem, posebno pozornost pa moram posvetiti ustju in delu tik pod ustjem ter pokrovu, saj se tam rade začnejo nabirati alge.

Morda pa ste takšni kot moj fant. On najraje od vsega pije Radensko, saj pravi, da je »navadna voda brezvezna«. Tudi prav, vendar je spije tudi do liter in pol na dan. Preračunajte si, koliko je to v plastenkah in videli boste, da rezultat ni dober. Poskusil je vodo iz Soda Streama, vendar bolj zgroženega izraza še nisem videla. Zato sva šla včeraj malo raziskovat in ugotovila, da Radensko še vedno prodajajo tudi v steklenicah. Dobite jo lahko v Tušu, verjetno pa tudi drugod. Prodajajo se v posameznih steklenicah (liter) ali v zabojih po šest. Liter vode je 45 centov (le dva centa več kot liter v plastenki), steklenica je 12 centov, zaboj pa dva evra. Če ob naslednjem nakupu vode zaboj in steklenice vrneš, se odštejejo od cene nakupa.

Radenska v steklenici namesto v plastenki je bolj okolju prijazna.

Če ste taki kot jaz in vam voda zapaše približno petkrat na leto, pa lahko še vedno pijete odlične napitke, brez da pri tem proizvajate odpadke.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 16:

Proizvedeni odpadki: papirnat krožnik, 2 plastični vilici, papirnat kozarček (v katerega bom posadila netresk). *EDIT: v kozarčku, ki je rumen z belimi pikami zdaj počiva moja računalniška miška, ko ni v uporabi. Mami je pred kratkim pripomnila, da je to čist OK, ker kozarček itak izgleda kot sir 😀

Zero Waste rešitve: S fantom sva odkrila, da Radensko prodajajo tudi v steklenicah, tako da bo lahko svojo najljubšo pijačo zdaj pil brez odpadkov.


Že imate stekleničko za večkratno uporabo ali so vam še vedno ljubše plastenke?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.