Dan #15: Zero Waste prigrizki

Kokice, čips, oreški … Ne vem, zakaj bi si zanikala. Rada jem. Obožujem prigrizke. Slaba stran teh prigrizkov (poleg očitnega) je, da se večinoma prodajajo v plastični embalaži. Kar pa za nekoga, ki si prizadeva živeti po Zero Waste načelih, ne pride v poštev.

Danes sem si po dolgem času zaželela pistacij. Tu okrog jih na kilogram dobiš samo v Lidlu (Mercator je svojo ponudbo oreškov in podobnega na kilogram ukinil, ker je bilo toliko kraje). S sabo sem vzela svojo doma izdelano vrečkico, ki je na blagajni prodajalko precej zmedla – kar gledala jo je, dokler ji nisem povedala, da so notri pistacije, ki bi jih rada kupila 🙂 Zanimivo, kako smo ljudje danes navajeni na plastiko, da nas ena mala vrečkica iz blaga tako iztiri. Vsi v trgovine s svojimi vrečkami, da se prodajalci in prodajalke navadijo.

Prigrizki na Zero Waste način.

Če imate srečo, lahko svoj najljubši prigrizek zmedeni prodajalki navkljub domov odnesete v svoji vrečkici. Kaj pa v ostalih primerih?

* Sladkarije: doma pečeno pecivo je najboljše.

* Čips: z lupilcem za zelenjavo ga nareži na tanke rezine, začini in za kako minuto spusti v fritezo z vrelim oljem.

* Pokovka: Posušeno koruzo vtakni v papirnat škrnicelj in ga na vrhu dobro zapri. Za dve minutki daj v mikrovalovno pečico in, ko slišiš, da pokanje pojenja, vzemi paketek ven. Dodaj sol, maslo …

Prednosti domačih prigrizkov: So bolj prijazni do okolja, mnogo cenejši, poleg tega pa imamo popoln nadzor nad tem, kaj vsebujejo.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 14:

Proizvedeni odpadki: /

Zero Waste rešitve: Namesto pistacij v plastični vrečki sem vzela tiste iz posode »na kilo« in jih domov odnesla v svoji vrečki.


Kateri so pa vaši najljubši Zero Waste prigrizki?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.