Dan #14: Porabi ostanke hrane

Slovenci letno zavržemo več kot 100 tisoč ton hrane. Nesprejemljivo! Sploh glede na to, da obstaja ogromno načinov, kako koristno porabiti ostanke.

Pri kupovanju hrane je najpomembneje, da je kupimo zgolj toliko, kolikor potrebujemo. Če pojemo vse, kar kupimo, potem ostankov enostavno ni. A včasih svojo lakoto malce precenimo in v košarico ali na štedilnik naložimo več, kot potem pojemo.

V zadnjem času hrano pred smetnjakom rešila na naslednje načine

* ker nam je od rojstnega dneva ostalo ogromno peciva, ki bi šlo zagotovo v smeti, sem iz njega naredila svojo različico cake popsov.

* Iz ostankov zelenjave sem naredila juho – Velikokrat si pripravim zelenjavne rezance, prepražene na kokosovem olju in česnu. Kar mi ostane, shranim v steklenem kozarcu in dam v hladilnik. Vsebino sem enkrat dodala smoothieju, drugič pa zelenjavni juhi.

* (ta ni moj, ta je od moje mami) Star suh kruh je do konca posušila v pečici in ga dala sosedi, ki ga je nesla zajčkom in kokošim, ki živijo pri sorodnikih.

 

Ostanke hrane lahko porabimo na različne načine.            Ostanke hrane lahko porabimo na različne načine.

V mojem kozarcu so trenutno: sok ene bučke, prezrel paradižnik, ki je počil, in ostanki bučk in korenčka od danes, ko sem spet delala rezance. Seveda nikoli ne bi spravila gnile ali plesnive zelenjave. Ta naj gre na kompost ali v bio odpadke.

* Eno rundo testenin sem uporabila dvakrat. Nikakor, ampak res nikakor mi ne uspe oceniti prave količine, kadar kuham špagete ali kaj podobnega. Testenine, kuhane v ponedeljek, zato včasih jem tudi v torek z drugačno omako ali pa v testeninski solati.

* Iz sadja sem naredila smootihie – Nisem navdušena nad rjavkastimi, pocastimi bananami in zgubanimi jabolki, a to še ne pomeni, da jih bom vrgla stran. Raje jim vržem v mikser, dodam med, mleko, jogurt ali nič in si naredim smoothie ali milkshake.

 


ZERO WASTE IZZIV – DAN 14:

Proizvedeni odpadki: /
Zero Waste rešitve: Ostanke zelenjave sem, namesto, da bi jih vrgla stran, shranila in jih bom jutri porabila za zelenjavno juho.


One thought on “Dan #14: Porabi ostanke hrane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.